De la criza de oportunitati, la “oportunitatile crizei”

2008-11-18 20:06:37
|
Marius Ghenea - De la criza de oportunitati, la “oportunitatile crizei”

Articol publicat in BizCity.ro 

Cu siguranta, intram intr-o perioada de criza. Nu mai exista dubii cu privire la existenta sau macar iminenta crizei nici chiar pentru cei mai neinteligenti manageri si antreprenori de la noi sau de aiurea. Nu voi putea uita niciodata raspunsul buimacitor al prim-ministrului nostru, cu doar o luna in urma, cand a fost intrebat despre criza si a spus: “aceasta criza din SUA nu va afecta Romania, dimpotriva va fi o oportunitate pentru romani de a-si cumpara case ieftine in America” (sic!). Evident, nu e singurul care a dat-o in bara cu privire la analiza crizei in stadiul sau initial, dar cel putin, fie si cu banuiala de condescendenta in abordare, s-a straduit macar sa gaseasca o oportunitate in aceasta criza. Si desi a fost, geografic vorbind, foarte departe de tinta reala, chiar “a nimerit-o” dintr-un anumit punct de vedere: intr-o perioada de criza, pretul multor active scade considerabil, acestea devin foarte ieftine, prin urmare sunt oportunitati de achizitie care nu existau inaintea respectivei crize… 

Sa ne uitam nu doar la imobiliare (unde m-as abtine atat de la comentarii cat si de la achizitii, in perioada imediat urmatoare, deoarece scaderea preturilor abia a inceput), ci mai ales la celelalte afaceri: evaluarile companiilor au scazut foarte rapid, pe fondul presiunilor financiare in crestere, atat in segmentul companiilor private, cat si al celor publice. Astfel ca un investitor inteligent si cu ceva bani in banca, ar putea gasi numeroase oportunitati in aceasta situatie.

De la multipli nerealisti de profit ca si evaluare a companiilor, fie ele publice sau private, trecem foarte rapid intr-o situatie in care acesti multipli devin rezonabili, acceptabili si in curand, pe fondul unei “oferte de companii” semnificativ peste nivelul cererii (sau mai pe romaneste, toti vor sa vanda dar nu prea e nimeni care sa cumpere), vor ajunge curand sa fie mult sub nivelul de echilibru, asa cum e deja evident pe anumite titluri bursiere si, chiar daca e mai greu de vazut, devine destul de clar si pentru evaluarea companiilor private.

La acest nivel, oportunitatile pentru investitori, mai ales in segmentul de venture-capital si private-equity, sunt destul de clare (dar si riscurile asociate sunt probabil mai mari decat intr-o situatie de echilibru), asa ca, oricat ar parea de ciudat, unii isi freaca mainile de bucurie. Pentru a evita un esec major (falimentul sau o restructurare masiva care limiteaza drastic posibilitatile de revenire pe o pozitie semnificativa), companiile trebuie sa gaseasca solutii de finantare dar mai mult decat atat, trebuie sa gaseasca investitori. Ceea ce poate insemna o solutie de tip business-angel, venture-capital sau private-equity (in functie de dimensiunea si etapa de dezvoltare a companiei) sau, de ce nu, consolidarea prin fuziuni si achizitii. Intr-o asemenea situatie, fuziunile pot face mai mult sens chiar decat intr-o situatie normala de piata: fiind gandite defensiv, aceste fuziuni au acum sansa reala de a-si atinge mai bine obiectivele, aceste obiective fiind acum legate mai curand de reducerea costurilor (ceea ce e relativ simplu de facut prin “realizarea sinergiilor” sau mai precis prin eliminarea redundantelor), decat de cresterea afacerilor (pentru ca nu mai poti gandi in sensul de “unu plus unu egal mai mult decat doi”, nu cred ca ar fi realist, in contextul actual).

Insa, cel putin daca vorbim de consolidare locala, ramane de vazut daca antreprenorii romani vor sti sa treaca peste orgolii si probleme personale, pentru a realiza asemenea fuziuni salvatoare. De fapt, ramane doar sa speram ca majoritatea companiilor romanesti vor intelege aceste reguli simple care nu rezolva criza in sine, dar pot furniza o premisa mai buna de a depasi situatia, de a gasi si de a fructifica “oportunitatile crizei”.

Comments 29

  1. Buna ziua d-le Ghenea,

    Acum o saptamana v-am trimis un mail, in care va ceream sfatul, si intr-un mod mai voalat ajutorul.

    Citind acum postul dvs, m-am gandit automat la mailul pe care l-am trimis, si m-am gandit sa va multumesc inca odata pentru ca mi-ati raspuns, si totodata sa va spun ca am gasit solutia pentru firma mea, iar cererea din Norvegia pentru februarie, de care va ziceam, s-a concretizat acum.

    Ca o parere personala, criza aceasta va aduce pentru noi o purificare, si dintr-un anumit punct de vedere, pe termen lung este binevenita. Oameni de afaceri se vor cerne, si vor ramane pe piata doar afacerile sustenabile, si in acelasi timp se va crea loc pe piata.

    Si, ca o doleanta, cel putin mie unul mi-ar prinde bine un ghid al tanarului antreprenor, scris de un antreprenor cu experienta.

    Cu respect,

    Mihai Tudorica

  2. Este interesant articolul dumneavoastra. Am totusi cateva intrebari:

    1.Chiar daca se vor realiza unele fuziuni – vor fi justificate investitiile – atata timp cat piata de desfacere este pusa sub semnul intrebari(comenzile au scazut si scad in continuare)?

    2.Nu exista riscul ca in aceste momente, companiile care dispun de lichiditati – prin fuziune – sa-si elimine concurenta(ma refer la mici jucatori)?

    3. Este plauzibila varianta prelungiri acestei crize pana dincolo de jumatatea anului viitor?

    Cu respect,
    Ciprian Barb

  3. Post
    Author

    Pentru Ciprian:

    1. intr-o asemenea fuziune defensiva se urmareste in principal reducerea costurilor, nu marirea vanzarilor, care ar fi oricum imposibila in conditiile unei piete in scadere.
    2. sigur, este momentul potrivit pentru ca jucatorii mai vulnerabili sa iasa de pe piata, dar nu neaparat “eliminati de concurenti” ci trebuie sa ne gandim daca nu cumva acesti jucatori mai vulnerabili sunt in aceasta pozitie dificila tocmai pentru ca nu au avut strategia corecta: poate s-au indatorat prea mult sau nu au fost atenti cu costurile, atunci cand piata era in plina crestere
    3. Da, este mai mult decat plauzibila: o criza de acest gen este una multianuala, deci nu se va incheia in 2009, ci mai tarziu; sa speram ca nu va dura mai mult de 2010, dar cred ca este prea devreme sa facem asemenea estimari.

    Marius Ghenea.

  4. Post
    Author
  5. e foarte adevarat ca pentru unii criza aceasta poate sa fie o sursa de profit dar din pacate doar pentru cei care au deja multi bani acum. ei sunt singurii care isi permit acum sa isi asume riscul de a cumpara actiuni cu pret scazut -cei care nu au foarte multi nu isi permit sa riste. de asemenea, si cu piata imobiliarelor e la fel, cei care au bani sa cumpere apartamente, terenuri case vor face profit, cei care au venit mediu si ar putea acum sa profite pe seama acestor scaderi de preturi pentru imobiliare nu o sa isi poata permita sa mai faca imprumuturi la banca (in vremuri asa tulburi creditele se dau mai greu si cu dobanzi si mai mari). asa ca aceasta criza la nivelul asta nu o sa faca decat sa largeasca inca o data gapul dintre cei saraci si cei bogati si asta, pentru o tara ca Romania care si asa are o clasa de mijloc foarte putin conturata e foarte periculos. (acesta nu e un mesaj de gica-contra 🙂 vream doar sa subliniez ca efectele acestor oportunitati ale crizei sunt pentru tara noastra destul de proaste – ca sa nu zic naspa:)-cum a vrut sa scrie studenta din mine care in mai anul viitor termina facultatea, intra pe piata muncii si trebuie sa se loveasca de criza asta (creste somajul, scad salariile) 🙁

  6. Post
    Author

    Andreea,

    Multumesc pentru comment, este foarte adevarat, dar nu cred ca problema ridicata de tine este una specifica acestei crize: intotdeauna un om cu bani in buzunar este, din punct de vedere economic, intr-o pozitie mai buna fata de cel care nu ii are! Dar daca acei bani sunt facuti usor sau prin frauda, acel om cu bani nu va sti neaparat sa identifice “oportunitatile crizei” si deci nu va putea neaparat sa profite in mod suplimentar in aceasta situatie.

    Marius Ghenea.

  7. De apreciat, ca intotdeauna, tonul moderat cu care abordezi problemele. Te-ai gandit vreodata sa intri in politica ?

  8. Post
    Author

    Pentru Cristian:

    Multumesc pentru aprecieri. Nu cred ca as vrea sa intru in politica, atat timp cat aceasta e bazata pe un set gresit de valori, cu care eu nu am vreo legatura. Si nici nu vad posibilitatea ca lucrurile sa se schimbe semnificativ, curand.

    Marius Ghenea.

  9. Pingback: Actionarii eMAG negociaza cedarea pachetului majoritar catre fondul de investitii RAEF, intreaga companie fiind evaluata la peste 10 mil. euro | Liviu Taloi

  10. Domnule Ghenea – toata stima si admiratia!
    Dupa parerea mea criza asta va pune pe tava pentru toata lumea o multime de oportunitati de care ar fi putut “beneficia” multi din cei ce acum se plang de venirea ei. Cei care se plang acum ca nu au banii necesari pt. investitiile si oportunitatile de astazi nu se plangeau in urma cu un an, un an jumate de propria nerabdare de a face credite mult peste limitele lor financiar sustenabile. Si “izvorul” intregii crize este tocmai lacomia si nerabdarea omului (de la noi, de prin America, de prin toata lumea asta)… iar cei ce vor scoate bani din criza sunt tocmai cei care stiu sa-si asume riscuri, care nici nu se lacomesc nici nu intra in panica odata cu toata “bursa”.

  11. Post
    Author

    Ana,
    De acord, un comentariu excelent. Multumesc pentru aprecieri. Dar ca sa spunem tot adevarul, vor fi totusi si profitori necuveniti ai acestei situatii, asa cum vor fi si oameni loviti pe nedrept din cauza crizei (oameni care au facut credite nu din lacomie, ci din nevoie, si acum vad ca le-a crescut mult costul creditului sau ca banca le cere banii inapoi de pe-o zi pe alta)…

    Marius Ghenea.

  12. Despre profitorii necuveniti, nu stiu ce sa zic, pt. ca regula de aur a capitalismului este totusi “sa scoti profit… din orice se poate” – astfel incat nu-i putem condamna ca “profita”.
    Despre oamenii loviti pe nedrept – sunt intr-adevar niste victime circumstantiale (care totusi nu cred ca impresioneaza prin numarul lor: fiind totusi intr-un numar nesemnificativ in comparatie cu cei ce si-au facut-o cu mana lor).
    Toata stima, Ana Domnica

  13. follow -up la raspunsul dumneavoastra pentru commentul meu: chiar daca acest lucru se intampla in general (bogatii o duc mai bine decat saracii) nu inseamna ca nu poate sa fie ceva specific pentru o criza daca lucrurile se duc la extrem de data asta. adica cei bogati vor deveni si mai bogati (pt ca isi permit sa speculeze si sa isi asume riscurile) iar cei saraci nu vor putea beneficia de aceste oportunitati – rezulta gapul dintre ei se adanceste . atat. asta am vrut sa spun. eu nu vorbesc aici din perspectiva omului sarac,din fericire parintii mei au destui bani incat sa nu imi fac griji pentru nimic, dar o spun din perspectiva unei studente care intelege ca pentru Romania, o tara cu o clasa mijlocie abia dezvoltata, adancirea gapului e o primejdie. ceea ce a-ti spus dumneavoastra e atat de evident incat nici nu trebuie mentionat (bogatul o duce mai bine decat saracul- well…:)). asta nu are legatura cu problema clasei mijlocii pe care am adus-o eu in discutie.

  14. As vrea sa il arat si dl. Radu ioan tudorache dar din pacate nu i-am gasit adresa de mail.
    La emisiune nu am putut pentru ca acel laptop de la TVR2 nu avea nici macar player de dvd…

  15. Mentionati ca fiind una din solutiile depasirii crizei actuale realizarea unor fuziuni. Cand vorbiti despre aceste fuziuni, inevitabil imi vine in minte imaginea unui “giant airbag” care ar trebui sa atenueze cazatura unuia care sare de pe cealalta latura a cladirii unde este plasat “airbag”-ul. Spun asta nu pentru ca as fi un connaisseur al complicatelor mecanisme ale economiei, ci din perspectiva oricarui neofit in domeniu si ca una din “nesemnificativele victime” ale actualei crize…Patronii romani, managerii nostri au o organica incapacitate de asimilare a conceptului de benchmarking, nu pot transpune pe plan mioritic ceea ce e salvator acolo undeva pe malul Tamisei sau al Senei..In schimb procedeaza cum stie el mai bine, atunci cand barca se scufunda: isi arunca in apa luntrasii- si ca sa demetaforizam termenul..muncitorii de peste 35 de ani isi pierd locurile de munca…romanul de rand, acea “victima nesemnificativa” pentru unii, acel om platit la limita subzistentei, care nu mai are nici macar speranta ajungerii la varsta pensionarii…Ar trebui sa observam mai atent feedback-ul crizei ca sa ne gandim la mijloacele de salvare. Pentru ca intr-o tara ca a noastra, pana si criza are o amprenta proprie, care ar putea trece lejer ca marca inregistrata la OSIM. Cu stima, Floriana

  16. Buna seara si imi cer scuze daca deranjez. Poate va amintiti de mine. Vremurile frumoase ale FLAMINGO, TIMISOARA, Robert Brinzan si super echipa de nebuni FLA Timisoara, etc. Poate, cine stie, vom mai avea ocazia sa ne auzim/vedem vreodata. Felicitari oricum pentru ce ati realizat intre timp – mare OM, mare CARACTER. Acum, legat de criza asta, ca sa zic ceva la subiect – de felul meu sunt foarte optimist, dar vad criza asta intr-o nota foarte pesimista, dezastruoasa chiar (mai ceva ca in 1929), si cred ca cel tarziu la sfarsitul anului viitor (din nou sunt optimist)pana si notiunea de ”oportunitate” va intra in criza existentiala. Despre politica si criza imi permit sa spicuiesc cateva randuri dintr-un mesaj trimis chiar azi de mine unor foarte buni prieteni de-ai mei de peste peste ocean. Spune multe, zic eu…
    ”SALUTARI made in Romania!
    Suntem in plina campanie electorala. In 30 noiembrie avem alegeri. Ce vom alege? Probabil vom alege sa stam acasa, sa bem o bere, sa savuram criza financiara alaturi de familie, sa ne bucuram intre noi si sa tratam cu indiferenta clasa politica de pe la noi, adica la fel cum ne trateaza si ei, conform fisei postului de alesi, fie ei locali sau nationali.
    Apropos de criza financiara mondiala – a devenit atat de grava incat femeile au inceput sa se marite din dragoste. Exista semne clare ca a inceput sa palpaie si luminita de la captul tunelului, in trimestrul 1 din 2009 probabil se va stinge de tot – reduceri de costuri, economie de combustibil.
    Cu America m-am lamurit, criza asta financiara mi-a demonstrat inca o data capacitatea intelectuala ”remarcabila” a acestui popor deosebit, care incet incet incepe sa prinda si culoare… 🙂 intelegi tu ce vreau sa spun :).
    In Canada cum e? Presupun ca-I noapte acum, nu? 🙂 Dar maine? 🙂

    In rest toate bune, toata ziua imbin inutilu’ cu neplacutu’ iar seara impreuna cu printesele mele intoarcem casa pe dos pana ne calmeaza mami si ne trimite la culcare.
    A venit iarna, bineinteles ca pe neanuntate si a prins autoritatile nepregatite – in 20 de ani de democratie nu am invatat inca nici cat tin anotimpurile – e frig, e polei, un pic de zapada si multa prostie.

    Dar in general suntem optimisti, asteptam Craciunul, taiem porcul, suntem bine, personal criza financiara nu ne-a afectat inca, probabil are si ea demnitatea ei 🙂 ne e dor de voi, de prieteni, de vremurile de alta data, speram ca sunteti cu totii bine, asteptam vesti de la voi, va asteptam pe la noi, punem bere la rece, vin la fiert, tuica la crampalit, si enumerarea ar putea continua dar ce sens ar mai avea Punctul… 🙂

    Iertare pentru aceste 3 minute si 17 secunde cat ti-a luat probabil sa citesti acest mesaj – eram intr-o ”efuziune literara” de o rara candoare poetica si am tinut neaparat sa va impartasesc si voua cateva ganduri electrocutate :)”

    Cu stima si deosebit respect – PE BUNE!
    Robert Brinzan

  17. Adevarul e ca romanul tine banii sub patura. Am o sumbra impresie ca aceasta criza in Romania e datorata efectului de turma. Adica noi mereu ne-am luat dupa americani, iar acum cand ei sufera cu adevarat, trebuie sa spunem ca si noi suntem in criza. Efectul de criza ni-l autoinducem.
    Imi place cand zilnic citesc http://www.wall-street.ro si vad ce s-a mai intamplat in criza economica romaneasca: Dacia intrerupe cateva zile productia, angajatii sunt pusi pe somaj tehnic… si alte articole legate de criza.
    Nu tin neaparat ca in momentul de fata nu ne resimtim dupa criza din SUA, doar ca nu o traim la fel de intens ca dansii.
    Un bun amic de-al meu, era terifiat de gandul ca din 100 de angajati care ii are la firma dansului, va trebui sa ii dea afara cam pe 50 din ei. Motivul? dansul face niste parti electronice pentru o fabrica din SUA, iar cum nu mai au comenzi, sufera si el.
    Eu tin sa cred ca, la efect global, criza se aseamana cu o criza de durere de dinti, care tine o perioada apoi trece…

  18. Post
    Author

    Robert, multumesc mult pentru mesaj, ma bucur sa aud ca esti bine si ca iti aduci si tu aminte de mine 🙂

    Multumesc si pentru aprecierile care ma onoreaza foarte tare, mai ales venind de la un fost coleg din Timisoara, acolo unde sunt oameni de calitate si o parere buna de la ei valoreaza mult!

    Marius Ghenea.

  19. Toata stima si aprecierea mea!
    Sunt convins ca aceasta criza poate generea noi oportunitati de profit, asta o spun cei mai mari antrepenori, asa cum sunteti si dumneavoastra, domnule Ghenea.
    As avea niste intrebari:
    – As vrea sa imi da-ti niste exemple concrete de afaceri in momente de criza, nu de alta da tocmai fac un studiu de piata si dumneavoastra ma puteti intr-un fel ajuta prin enumerarea lor.
    – Cand ve-ti tine ceva conferinte prin Satu Mare???? Pentru ca aici conferintele de bussines sunt foarte rare desi sunt foarte multe oportunitati de afaceri profitabile….finnd granita extrem de aproape??? M-as bucura mult daca s-ar organiza ceva asemanator….

    Va doresc mult succes in afacerile dumneavoastra, sunteti unul din cei mai tari antreprenori(Flanco este un bun exemplu)!

  20. Draos Marius, probabil Dragos, vrei exemplu concret de afaceri in moment de criza? Foarte tare! Inventeaza ceva 🙂

    Steff

  21. Oportunitatile pe timp de criza nu se regasesc neaparat in specula sau doar la a cumpara ieftin.

    Eu cred ca un sef care are pe langa el o echipa de oameni cheie capabili, are luciditatea si vede oportunitatile ce i se deschid. Cand toata energia se duce la a salva cu orice pret afacerile actuale si aceasta cu orice pret, efectele pot fi dezastruoase.

    Daca vindeai flori ornamentale, pe timp de criza vinde flori pentru inmormantari deoarece poate vor creste sinuciderile. Daca restaurantul tau de lux, nu mai are clienti, fa ceva ca acei clienti sa uite de criza cat timp sunt acolo.

    Miscarile acestea si reprofilarile nu sunt usoare si valabile in orice domeniu, dar am in fata ochilor cateva succesuri.

  22. Pingback: Dorin’s Personal Weblog » Blog Archive » Antreprenor pe timp de criza

  23. Se vinde – Afacere Vinzari Online http://www.e-price.ro.

    http://www.e-price.ro. Are un numar mare de vizitatori, clienti si comenzi zilnice. Are cel mai mare numar de produse active pe site dintre magazinele de profil – aproximativ 40.000 – din care mai mult de 3/4 sunt documentate integral, contracte cu toate Comparatoarele de Preturi. Baza de date cu 20.000 clienti. A fost deschis in ianuarie 2008 si numai in primul an a depasit cifra de afaceri de 750 000 euro. A beneficiat de reclama pe mai multe medii – site-uri , radio, tv si acum se bucura deja de o notorietate in lumea celor pasionati de cumparaturi online (ELECTROCASNICE, ELECTRONICE, IT&C, SCULE SI UNELTE, SERVICII ). Beneficiaza de foarte multe module de administrare unice in IT de profil romanesc – este o platforma facuta si testata de catre cei mai buni programatori in domeniu , obtinind mari beneficii.

    Va multumesc pentru timpul acordat.
    Director Genaral
    Iosif Bogdan 0732337700

  24. Am citit articolul acesta si am vazut cuvantul “criza” si mi-am amintit de o cartea Perkins John – Confesiunile unui asasin economic, voiam sa va intreb daca ati citit-o.. pt a eu am cautat-o in toate librariile si nu am gasit-o:( si ma gandeam ca un mic rezumat ar fi bun:D multumesc anticipat!

  25. Post
    Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *