TVA-ul creste la 24%, incasarile la buget vor scadea!

2010-06-26 12:10:00
|
Marius Ghenea - TVA-ul creste la 24%, incasarile la buget vor scadea!

Fara sa stau sa calculez prea mult, sunt convins ca o marire atat de dramatica a TVA-ului va duce la cresterea masiva a: evaziunii fiscale, contrabandei si in general a tuturor practicilor care au de-a face cu evitarea platii TVA-ului. Asa ca, pe ansamblu, sunt convins ca incasarile la buget nu vor creste deloc, ba chiar exista riscul ca vor scadea, printr-o combinatie de proliferare a evaziunii si de crestere a numarului de falimente (in cazul agentilor economici care vor continua sa lucreze perfect legal), in conditiile in care aplicarea legii este oricum la cel mai scazut nivel din ultimii 20 ani, probabil pentru ca multi clienti politici au de incasat tot felul de polite din perioada alegerilor si nu o pot face decat daca se permit in continuare contrabanda si evaziunea fiscala! O marire cu 2%, pana la 21%, ar fi putut sa fie o solutie de mijloc rezonabila, dar marirea cu 5% este deja atat de importanta, incat nu are cum sa nu genereze aceste efecte secundare importante. Plus scaderea de ansamblu a consumului, care va duce la o contractie a PIB-ului mult peste estimarile initiale pentru acest an. La final, asa cum am mai spus de cateva ori, deficitul de 6.8% nu va putea fi deloc sustinut, dimpotriva va creste poate peste 9%, pana spre 10%, cam aceasta este estimarea actuala. Si toate astea “multumita” Guvernului boc, care este inca acolo, desi trebuia sa isi fi facut demult bagajele… Separat de toate aceste calcule, ar fi bine sa ne gandim cu totii ce impact social urias va avea aceasta crestere, care nu este insotita, din cate am vazut, nici macar de o minima protectie sociala pentru patura saraca a societatii (din ce in ce mai numeroasa). As fi asteptat macar un TVA diferentiat pentru produse de baza, dar oamenii acestia sunt incapabili sa ia masuri structurate, se pare: ei nu stiu decat sa taie. Iar cine se asteapta ca preturile vor creste cu mai putin de 5%, se inseala, pentru ca mai toti agentii economici sunt oricum la limita cu profitabilitatea, nu exista deloc spatiu pentru absorbtia acestei cresteri in lantul de productie si distributie. Dimpotriva, ne putem astepta la o reactie in lant care sa duca la majorari ale preturilor cu mult peste 5%, deoarece va aparea si inflatie, va aparea si devalorizarea leului, care va determina agentii economici (incepand cu cei din petrol si energie) sa creasca preturile in lei, separat de cresterea TVA!

Comments 23

  1. Pingback: Tweets that mention » TVA-ul creste la 24%, incasarile la buget vor scadea! -- Topsy.com

  2. Profitul firmelor este mic, dupa cum spui de altfel, multe din ele dorind sa supravietuiasca in acest context. Mariri de preturi doresc toti dar este concurenta si nu poti sa o faci pe o astfel de vreme.

    Marirea TVA deschide o supapa de marire a preturilor pe care o vor folosi multi agenti economici. “hai sa marim preturile acum, ca mai tarziu mai greu”. Si asta se va intampla in lant.

  3. Fără nici o afinitate pentru guvernul actual.. soluția cu 5% nu a fost deloc prima lor propunere. Le-a fost respins planul A, probabil vor sa arate oarecum pe buna dreptate ca planul B este mult mai prost.

  4. O marire cu 1-2% ar fi fost mancata de devalorizarea leului si peste 3 luni ar fi fost nevoiti sa mai creasca/introduca o taxa. Nu cred ca boc&co. au venit cu cifra asta. Mult mai probabil le-a fost sugerata de fmi. CDS-urile pt Romania sunt in continua crestere in ultimele luni. De unde si dobanzile mai mari cerute de banci si presiunea pe leu.

    E totusi bine. O sa simta in sfarsit tot romanul pe pielea lui ce inseamna coruptia. Ca asta nu e doar incompetenta. Intr-o societate democratica i-ar fi dat la o parte chiar cei din partidul lor si i-ar fi trimis acasa. Din pacate nu e si cazul nostru. Ma astept ca dupa ce au incercat sa taie pensiile invocand starea de necesitate, sa incerce sa confiste banii din banci si casele celor care au mai mult de o garsoniera si sa invoce principiul egalitatii sanselor.

  5. Post
    Author

    Devalorizarea leului, in mod paradoxal, e o solutie pentru diminuarea deficitului bugetar (deoarece sistemul bugetar va plati lei devalorizati), insa pe de alta parte inseamna o saracire neta si mai mare a populatiei, deoarece toate preturile noastre de consum sunt legate de euro. Iata de ce BNR face aceasta echilibristica pe sarma cu cursul, ei ar putea sa il fixeze unde vor, pentru ca au cu ce sa-l sustina, dar un leu prea puternic nu este bun “decat pentru populatie” (deficitul bugetar insa creste si exporturile sunt descurajate, deci apare o marire suplimentara si a deficitului de cont curent), in timp ce un leu prea slab inseamna romani si mai saraci, deci mari probleme sociale…

  6. E corect ce zici dar mai mult teoretic si din nou intr-un sistem fara coruptia imensa de la noi. Platile din buget nu sunt numai cu salarii si pensii. Ar fi frumos daca ar fi asa. Insa statul are multe plati pe care trebuie sa le faca in valuta. Platile externe pe care trebuie sa le facem in valuta (gaz,petrol, ambasade, etc). Achizitiile spectaculoase facute la supra-extra-mega pret si toate negociate in euro. Miliarde de euro dati pe autostrazi construite doar pe hartie, sute de milioane de euro la cabiente de avocatura, etc. Crezi ca anul asta o sa se opreasca contractele catre firmele de partid? Eu nu cred. E unul din motivele pentru care nu pleaca de la guvernare.

    Cu un leu devalorizat toate platile astea o sa insemne o iesire mai mare din PIB si deci o crestere a deficitului. In 2008 euro era 3.6 lei. In 2009 a fost 4.2. Deficitul a ramas tot 7%. Acum este estimat 6.8 dar sigur o sa fie mai mult. Estimarile la noi sunt facute la fel de bine ca legile.

    Plus ca devalorizarea inseamna mai multe probleme in economie. Mai multe falimente, credite mai putine si mai scumpe iar se contracta economia iar scade PIBul si ne tot creste deficitul. Plus ca devalorizarea o sa creasca numarul de oameni care n-o sa-si mai plateasca creditele. Deja bancile au foarte multi restantieri. Inca o crestere ca in 2009 si o sa aiba nevoie de bani de acasa. Cand ma gandesc la toate astea imi vine sa-mi scot banii de aici sa-i duc in olanda :))

  7. Pingback: Crește TVA-ul la 24%, pensille NU scad iar salariile bugetarilor tot scad cu 25% | Oglinda De Vest .RO

  8. nu guvernul este de vina.
    de vina este pensionarul care lesina in fata parlamentului si cand i se ia interviu spune ca e venit de la ora 4 dimineata, de parca pe mine asta ma intereseaza: cine rezista mai mult sau mai putin
    nu e normal ca bunicii sa primeasca 13 mil pensie in timp ce parintii lucreaza pe 6-7 mil. de ce? pentru ca 5mil de pensionari au fost indopati de campaniile electorale PSD-iste. Cum naiba a fost constitutionala marirea pensiilor dar scaderea lor nu este? Asa s-a intamplat si cu bugetarii.
    De ce s-a ajuns in situatia in care dai spaga sa ajungi pensionar inainte de vreme? Sau dai spaga si mergi pe nepotisme ca sa intri in structurile bugetare ale tarii? Pentru ca o duceau rau..neah..pentru ca aveau salariile umflate si era bine. Bine ca a lesinat baba, televiziunile au facut reportaj si guvernul e rau. Na TVA sa va ajunga.

  9. Baba, pensionarul ,bugetarul, parlamentarul, oligarhul, mogulul, coruptul…fie la singular fie la plural. O serie de cuvinte (si nu numai acestea) care viruseaza puternic societatea noastra fara nici un efect in franarea unei puternice prabusiri a societatii romanesti in haos. Vorbe, vorbe, vorbe si acuze. Doar asta se vede. Isterii si vociferari, panica si neputinta. Cam asa se zugraveste tabloul sumbru a unei tari in declin galopant. Oricare ar fii solutiile acum, ele nu pot fi decat dureroase. Cine vor fi cei care vor scrie istorie revigorand aceasta tara matrasita si “violata” din punct de vedere economic, valoric si social numai Dumnezeu o stie. Este un prea mare haos ca sa intelegi acum de unde sa incepi sa reinozi ghemul in vederea unei tesaturi inteligente…

  10. Declinul nu se poate intrerupe atata timp cat hotia (de toate felurile) a patruns pana in ADN-ul romanului, indiferent de pozitia lui in societate, indiferent de educatia pe care o are.
    Din nefericire, politicienii nostri au reusit sa-l reabiliteze pe Ceausescu. Si asta o spune unul care nu a uitat cozile la … hartie igienica!

  11. TVA-ul a fost marit, urmeaza reducerea cotei unice la 4%!?

    Sunt foarte curios sa-ti citesc parerea despre propunerea lui Varujan Pambuccian cuprinsa in postul “Sfarsitul utopiei” (http://varujan.rol.ro)

    Eu sunt in mare parte de acord cu ce spune, iar o schimbare atat de majora – TVA=25%, Cota unica=4% – cred ca ar fi coloana vertebrala a modelului de tara de care vorbeai mai in primavara.

    Ce ar insemna o cota unica de 4%?
    – un motivatie extraordinar de puternica pentru munca (resursa umana) si investitii (capital)!
    – o economie alba, la vedere si transparenta.Nimeni nu va mai fi interesat sa caute metode inovative de a eluda taxele.

    Ce ar insemna TVA 24%/25%?
    – rationalizarea consumului. Vom consuma cel mult cat ne permit veniturile si fara sa ne amanetam viitorul asa cum am procedat in ultimii 20 de ani.
    [Cred ca avem cu totii cunostinte care si-au cumparat masini sau case pentru care platesc tot salariul!]

    Toate cele bune,

    Alin

  12. Post
    Author

    Stiu ideea lui despre a treia depresie si sunt in parte de acord cu ea. In ceea ce priveste reducerea deficitului cu orice pret, sunt iarasi de acord cu Krugman ca nu aceasta este problema actuala a lumii (sau a Romaniei), daca vrem sa iesim din criza. Problema este legata de reluarea cat mai rapid a cresterii economice. Iar acest lucru nu se poate face taind deficitele pe termen scurt. In Romania, din pacate, deficitul este problema noastra formala cu FMI-ul: ma intreb de ce trebuie sa fie 6.8%? Ce numar magic este acesta? De ce nu 6.5% sau de ce nu 7.5% sau 9%? Personal, cred ca nici FMI-ul si nici Guvernul nu inteleg aceasta cifra, dar s-au agatat de ea si nu mai vor sa renunte la ea. Sunt convins insa, mai ales dupa cresterea atat de drastica a TVA-ului, ca nu avem nicio sansa sa stam in acel deficit de 6.8%, el va ajunge oricum la peste 9% (sa nu cumva sa fie chiar 10%!), din cauza contractiei pietei interne, deci a PIB-ului, din cauza cresterii costurilor cu somajul si din cauza unei foarte probabile cresteri explozive a evaziunii si contrabandei…

  13. dragi romani,chiar sunteti orbi si surzi? nu sunteti constienti ca tva ar fi crescut chiar si daca ar fi scazut pensiile? nu realizati ca boc tot in groapa ne duce cu toate deciziile lui? nu constientizati ca toate masurile lor nu fac altceva decat sa duca la scaderea consumului si implicit la scaderea sumelor stranse la buget? deci la ce sa ne asteptam? la ceva bun? nicidecum. ar trebui relansata economia nu strangulata. dar cine? boc? basescu? udrea? videanu? berceanu? sau acest neam care e obisnuit sa straga din dinti si sa spuna:
    “doamne fereste de mai rau”?
    din pacate cred ca ne meritam soarta.

  14. Marius,

    De acord cu criticile aduse Guvernului(care este extrem de slab performant, despre faptul ca e corupt a ajuns acest fapt un truism atunci cand vb de intreaga clasa politica) si cu marea majoritate a observatiilor tale. Insa nu te inteleg (mai ales ca ai fost invitat la o televiziune de stiri “vuvuzela”) de ce nu ti-ai impus punctul tau de vedere prin pragmatism antreprenorului, explicandu-le telespectatorilor si (mai ales)invitatilor din studio ca salariatul din privat nu mai poate duce in “carca”/spinare intreg aparatul bugetar, ca este nevoie de restructurarea acestui sector, ca spre deosebire de omul de la privat care munceste 10-12 ore, cu targete, cu dead-line-uri etc oamenii de la stat in marea lor majoritate nu fac decat sa taie frunza la caini, fiind beneficarii a tot felul de sporuri si prime…sunt invidiat de “trantorii de la stat” ca am un birou de 7 mp, iar ei stau ingramaditi 10 persoane pe 4 mp…dar nu tin cont ca eu daca nu performez pierd acel birou, pe cand ei nu sunt evaluati de nimeni; nu realizeaza ca eu cu oamenii din subordinea mea sunt mult mai eficient decat 10 birouri de la stat. Nu cred ca TVA de 24% e problema cea mai spinoasa, ci faptul ca sectorul de stat este un adevarat balast in cadrul economiei. Cred ca macar in al 13 ceas oameni ca tine trebuie sa ia atitudine fata de tot ce se intampla in sectorul bugetar, fata de modul in care sunt calculate anumite categorii de pensii (si ma refer la pensiile nesimtite – “drepturi” castigate!!!), fata de nenorocita de clasa politica, incapabila sa genereze legi normale. Sunt absolut sigur ca atunci cand tu si altii ca tine vor lua pozitie fie si numai fata de cele semnalate de mine mai sus si veti explica si bugetarilor si pensionarilor ca asa nu mai merge, nici tu si nici alti oameni de afaceri nu va veti mai plange de TVA, cote unci sau progresive etc.
    AStept sa va d daca reactionezi!

  15. Creste tva, cresc preturile, creste foametea in tara, e din ce in ce mai greu sa traiesti, toate se scumpesc… Mai bine sa creasca si salariile atunci, dar asta nu se va intampla niciodata :-j

  16. Dle Ghenea, permiteti-mi o erata la articolul dvs.: “Boc, in loc de boc”, altfel riscam sa devina un substantiv comun, sa intre in limbaj si sa nu mai scapam de el in vecii vecilor. Onor concetateanului! :)))

  17. Post
    Author

    E atat de mic, incat majuscula este o exagerare, in cazul sau. Culmea, un “consatean” de la Cluj, din cate inteleg 🙂

  18. Pingback: polimedia.us/fain/

  19. Post
    Author

    Chiar Boc si Basescu imi dau dreptate implicit, in momentul in care admit ca de fapt cresterea TVA este o masura proasta si ar trebui anulata!

  20. Pingback: TVA-ul creste la 24%, incasarile la buget vor scadea! « Marius Dosinescu

  21. Dupa parerea mea Romania nu va iesi niciodata din criza. Practic nici nu mai exista mare lucru din acest stat. Datoram miliarde la FMI, PIB-ul scade, toata lumea cauta sa plece din Romania in Vest din cauza traiului mizer si al lipsei locurilor de munca.
    Probabil ar trebui sa ne cautam alte locuri spre care sa ne indreptam, Romania e un stat amanetat, in care cei de la conducere incearca sa stoarca si ultimele resurse…

  22. Din punctul meu de vedere nu sunt de vina oamenii care lucreaza la stat pentru ce se intampla, aici ma refer la cei multi, care sunt subordonati, de vina este sistemul si oamenii care ii dirijeaza de aici pleaca toata eficienta acestor bugetari. Daca lucrurile ar functiona ca in zona „privata” organizarea acestora ar fi fost guvernata de niste principii precum eficienta, profitabilitate, continua adaptare, investitii. De aici pleaca totul, de la creierele care gestioneaza activitatea in sistemul bugetar, fie ele ca au la baza interesul sau prostia rezultatul este acelasi. Nu ii inteleg pe oamenii astia care ne vorbesc de schimbare, pe cand ei sunt niste oameni vechi care refuza sa se adapteze, sa se schimbe. Daca stam sa ne gandim cum era Romania in `90 fara datorii si cu un bun capital uman ar fi trebuit sa fi ajuns cel putin cum este Polonia la ora actuala, dar asa se intampla cand multi vor sa schimbe zicala din „al nostru” (cum era in comunism) in „al meu” (ca in capitalism). Oamenii astia nu inteleg ca daca sunt mai multe investitii si exista un mediu economic primitor, un stat cu niste viziuni clare si hotarate ce nu se schimba pe termen scurt (la alegeri), tarisoara asta poate ajunge departe si bogata, si atunci vor fi si destui bani si nu vom mai trece prin ce am trecut acum. Cati dintre oamenii de la noi aflati in puncte cheie ale tarii nu au pregatire sau sunt foarte prost pregatiti? Ei sun foarte multi, si pana nu se vor schimba cel putin 2 generatii tot vom mai avea de suferit, dar totusi incet incet se schimba lucrurile si la noi, din pacate schimbarea este extrem de lenta. Statul trebuie sa aiba taria sa taie zonele care sunt bolnave, asa cum un doctor amputeaza un membru pentru a salva viata unui om.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *