Arena Leilor pe glob

2011-01-22 18:22:10
|
Marius Ghenea - Arena Leilor pe glob

Primesc in continuare de multe ori intrebari legate de originea formatului Arena Leilor difuzat de Televiziunea Romana. Acest show TV a inceput in anul 2001 in Japonia, sub numele de Mane no Tora (Money Tigers), fiind la acel moment primul reality-show de business din Japonia (si probabil din intreaga lume, exceptand canalele TV americane care difuzasera deja astfel de programe si inainte de anii 2000). Internationalizarea conceptului Arenei Leilor se datoreaza in mare parte BBC-ului, care preia acest format Sony Pictures in mod exclusiv si il lanseaza in Marea Britanie, in anul 2005, sub titlul Dragons’ Den (ceea ce tradus ad-literam ar insemna “Ascunzisul Dragonilor”). Din 2005 si pana in prezent, in Marea Britanie au fost difuzate 8 serii Dragons’ Den, toti dragonii britanici bucurandu-se azi de o larga recunoastere, de fapt unul dintre dragonii britanici din primele 2 serii (Doug Richard) organizeaza si participa alaturi de mine la programul Schoolforstartups Romania, program social de educatie antreprenoriala care incepe in luna februarie 2011 in Bucuresti si Cluj. Limba engleza si reteaua mondiala de parteneriate ale BBC i-au adus in foarte scurt timp acestui show consacrarea ca cel mai important format international de business-show pentru televiziune, cu emisiuni licentiate azi in peste 20 tari: Afganistan, Arabia Saudita, Australia, Canada, Cehia, Finlanda, Irlanda, Israel, Liban si prin redifuzare in alte tari din Orientul Apropiat si Mijlociu, Olanda, Noua Zeelanda, Nigeria, Polonia, Romania, Rusia, Statele Unite, Suedia, Turcia, Ucraina. Daca in majoritatea tarilor anglofone (si chiar si in alte tari ca Olanda sau Suedia) se pastreaza numele de Dragons’ Den, este totusi interesant de analizat numele show-ului pe glob, acesta devenind Sharks, “Rechinii” in Israel (respectiv “Shark Tank”, “Rezervorul cu rechini” in SUA sau Business Sharks in Polonia), Arena Leilor in Romania sau Lejionan Kita, “In Gura Leului” in Finlanda, “Kapital” in Rusia, sau chiar “Den-D” (Ziua Z) in Cehia. Indiscutabil, numele romanesc mi se pare cel mai reusit, mai ales prin potrivirea in romana a numelui monedei nationale cu simbolul leonin. Din acest punct de vedere, cred ca in Marea Britanie, un nume cu o logica asemanatoare ar fi fost “Guinea Pigs”, ceea ce ar introduce si o doza de umor negru, britanic, in denumire 🙂  Indiferent daca e vorba de lei, tigri, dragoni sau rechini, toate aceste emisiuni pastreaza acelasi format pe care telespectatorii romani il vad in Arena Leilor: intrarea candidatilor, pitch-ul propriu-zis, banii care stau pe masa la vedere, tipul de ambianta industriala in care se face filmarea, etc. Noul sezon al Arenei Leilor la TVR2 incepe in luna martie, pana atunci continua difuzarile in reluare ale sezonului anterior.

Comments 10

  1. Pingback: Tweets that mention » Arena Leilor pe glob -- Topsy.com

  2. Salut,

    Ca sa nu mai pierd timp, poti sa imi spui unde gasesc inregistrari ale emisiunilor tip “Arena leilor”?

    Ar fi interesant de urmarit o inregistrare pe seara.

  3. Post
    Author
  4. buna ziua,

    as dori o adresa de mail de corespondenta de-a dvs. pentru a va prezenta proiectul unei afaceri !
    proectul a fost selectat pt Arena leilor … dar din motive legate de implicarea in alt proiect la momentul respectiv…nu am mai participat la emisiune !!
    cu respect
    Radu

  5. Post
    Author
  6. Felicitari! Abia astept sa inceapa iar emisiunea…o urmaresc si acum in reluare…felicitari inca odata,este o treaba extraordinara ce faceti acolo…prin asa ceva inteleg eu ca se misca totusi ceva in tara asta…de cate ori vad emisiunea imi piere cheful de emigrare,imi spun:uite ca se poate!

  7. Post
    Author
  8. Buna seara.
    Am o intrebare : Am tot cautat inregistrari ale emisiunilor pe internet si bineinteles nu prea exista.
    Deranjez pe cineva daca le inregistrez si le public pe youtube?(Neavand nici un interes(beneficiu) financiar din postarea acestora).

  9. Post
    Author

    Nu cunosc problematica drepturilor de autor cu privire la Arena Leilor, dar cu siguranta sunt foarte multi telespectatori care ar vrea sa revada emisiunile si pe Internet!
    Marius Ghenea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *