Top orase de vizitat in lume

2011-02-05 13:14:56
|
Marius Ghenea - Top orase de vizitat in lume

La provocarea lansata de Cristian Manafu ieri pe blog, am alcatuit si eu un top al oraselor din lume care merita vizitate. Am creat ad-hoc un sistem simplificat de scoring in care am notat de la 1 la 5 toate orasele din selectie (20 orase), pe cateva criterii importante pentru un turist sau vizitator: turism (hoteluri, tururi, obiective turistice), entertainment (cluburi, night-life, distractie), exotism (pe principiul ca un oras este cu atat mai exotic cu cat este mai diferit de orasul de resedinta), infrastructura (aeroporturi, autostrazi, trafic, etc.) si la final dar nu in cele din urma, cultura (expozitii de arta, muzee, teatre, opera, etc.). In mod oarecum previzibil, primele orase in top au iesit chiar acelea care, si la un clasament intuitiv, ar fi fost tot primele: Singapore, New York, Hong-Kong.

Cateva precizari importante despre top:
– este alcatuit numai din orase din afara Europei (cele din Europa, desi unele sunt orase extraordinare, mi s-au parut “prea aproape de casa”)
– este alcatuit numai din orase pe care le-am vizitat
– am luat in selectie numai orase ancora (destinatii turistice consacrate)
– am inclus in selectie numai orase mari (peste 1 milion de locuitori, de fapt unele mult mai mari; o singura exceptie aici este Honolulu, a carui arie metropolitana este putin sub un milion de locuitori, dar care este in orice caz cel mai mare oras din Oceania, excluzand Noua Zeelanda)
– in selectia initiala au intrat 20 orase, iata-le si pe cele care nu au ajuns in Top 10 (si care oricum sunt orase minunate): Buenos Aires, Tokyo, San Francisco, Miami, Dubai, Santiago de Chile, Las Vegas, Boston, Kuala Lumpur, Auckland

Voi incerca, in continuare, sa vorbesc pe blog in mai multe articole succesive despre toate aceste orase si ce m-a impresionat pe mine la fiecare dintre ele.

Comments 9

  1. Pingback: Tweets that mention » Top orase de vizitat in lume -- Topsy.com

  2. Astept cu mare interes sa vad lumea prin niste ochi avizati, demni de luat in seama :). Multumesc anticipat.

  3. cu o asemenea experienta de deja vu merita sa ai dle Marius si o agentie de turism online tip hypermarket cu experienta tip share si vederi online ale orasului de interes!

  4. Pingback: Orase de vizitat intr-o viata (2) | M A N A F U *

  5. Am vizitat pana acum numai orase din Europa, voi face si eu un clasament similar al acestora.

  6. In Asia nu am ajuns din pacate pana acum, dar pentru mine din ce am vazut orasele din America de Sud sunt cele mai frumoase si interesante. Sper totusi sa gasesc oportunitatea sa ajung si prin Asia, din ce am citit peste tot merita sa mergi.

  7. Servus, Marius!
    Super topul!
    Eu locuiesc in HK de un an si jumatate, am locuit trei ani in Shanghai. Orase superbe!
    Imi doresc mult sa vad NY si Rio. Sunt in lista mea de anul acesta.
    Astept cu nerabdare articolele viitoare despre ele!

  8. Eu de abia astept povestile despre orase…si poate, in curand, businessul dvs in turism:)

  9. Pingback: Best cities: Singapore - Marius Ghenea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *