Despre cresterea economica

2014-02-18 17:57:01
|
Marius Ghenea - Despre cresterea economica

Rezultatele prezentate zilele trecute de Guvern arata intr-adevar foarte bine, mult peste asteptari. Cu 3.5% crestere economica si cu toti ceilalti indicatori importanti (deficit de cont curent, inflatie, somaj, etc.) la unele dintre cele mai bune niveluri din Uniunea Europeana, s-ar putea spune ca Romania a avut realizari majore in 2013. Si totusi, de ce nu se vad aceste realizari nici in nivelul de viata al populatiei si nici in evolutia companiilor antreprenoriale private din Romania? Sunt cateva explicatii posibile:
– cea mai mare crestere economica a fost in trimestrul 4 (peste 5% an la an), aceasta crestere are probabil nevoie de mai mult timp pentru a fi resimtita la nivelul economiei reale si al populatiei
– o mare parte a cresterii a provenit din exporturi si agricultura, de fapt si in agricultura o parte semnificativa a cresterii s-a dus tot la export (primul an in care Romania a reusit sa exporte mai multe produse agro-alimentare decat a importat), din pacate aceste exporturi au fost realizate in cea mai mare masura de firme multinationale, nu de companii romanesti, iar companiile multinationale si-au gestionat cresterile la nivel global, deci nu au returnat neaparat in Romania rezultatele pozitive; aceasta crestere pe export, desi buna in ansamblu pentru economia Romaniei (si foarte buna in particular pentru echilibrarea balantei comerciale care a fost multi ani pe un deficit prea mare, nesustenabil), nu se simte inca aproape deloc in buzunarele romanilor si prea putin in afacerile antreprenoriale locale
– de fapt, marea problema a fost in continuare pe consumul intern, care a fost relativ stagnant, in conditiile in care cererea de consum potentiala a Romaniei este in mod clar mult mai mare decat ceea ce se intampla in realitate (e suficient sa ne uitam la piata auto, la piata imobiliara sau la alte piete pentru produse de folosinta indelungata, care sunt in suferinta in continuare, in ciuda cresterii economice)
– nu in ultimul rand, cresterea despre care vorbim a ajuns din pacate in din ce in ce mai putine buzunare, polarizand si mai mult societatea romaneasca intre cei putini care realizeaza venituri uriase (nu intamplator multi dintre ei “clienti” ai contractelor de stat) si cei foarte multi care realizeaza in continuare venituri foarte mici
Ce asteptam pentru 2014? In conditiile specifice ale cresterii economice din 2013, cred ca in 2014 nu va fi usor de replicat un procent de crestere similar. De fapt, cu cat cresti mai mult intr-un an, cu atat este mai dificil sa atingi aceeasi crestere in anul urmator, din pacate asa merg lucrurile in orice business, dar si in economie in ansamblu. Tinta de 2.2% stabilita de govern mi se pare una prudenta, rezonabila, insa din pacate pentru Romania, cresteri de 2-3% pe an nu ne vor ajuta prea mult in procesul dorit de convergenta catre media Uniunii Europene (pentru aceasta convergenta, ar trebui sa putem sustine cresteri anuale de 5-6% pe an pentru urmatorii multi ani, chiar daca unii ar spune ca la acest nivel, encomia s-ar supraincalzi). Sa vedem deci ce ne va aduce 2014. Ceea ce putem estima destul de usor este ca in lipsa relansarii consumului intern (care nu poate fi catalizat din nou pe crestere decat prin repornirea creditului de consum si al creditului ipotecar), va fi foarte greu sa atingem si in 2014 o crestere economica semnificativa.

Comments 18

  1. Foarte interesant. Sunt curios prin ce masuri va fi sustinut (daca va fi sustinut) pe bune consumul intern.

  2. Am mai zis si cu alte ocazii , la astfel de ” dari de seama ” , chiar daca sunt sustinute cu tot felul de rapoarte si rezultate , de fapt se ” umfla teava ” -popular spus . De fapt se prezinta niste rezultate pozitive minore in detrimentul celor negative, care in cazul nostru sunt de 2 cifre si mult mai grave de fapt . Parerea mea
    ps scrii si vorbesti frumos . Felicitari

  3. Relansarea consumului intern avand doar catalizator principal creditul de consum si creditul ipotecar este o viziune partiala. Relansarea consumului intern trebuie sa se faca in primul rand prin reducerea costului de trai si prin salarii mai mari.

    Alimentele, energia, costurile locative sunt prea mari, si ele trebuie reduse astfel incat banii eliberati sa poata fi folositi pentru alte produse si servicii sau economisire. Efortul constant al Germaniei dupa razboi a fost ca alimentele si chiriile sa fie cat mai mici. Educatia este scumpa in Romania, paradoxal daca esti platitor corect de taxe in Germania, educatia e mai ieftina decat in Romania.

    Un alt aspect este cel legat de salarii care sunt mici, taxezi venituri mici, ai un buget mic. La Iasi o autostrada ar putea determina cresterea salariilor cu intre 50 si 100 de euro pe luna. Tot la Iasi daca intr-o fabrica de mase plastice in loc sa faci umerase care au valoare adaugata mica, antreprenorul ar obtine o certificare automotive ar putea intra pe o alta piata cu mai multi bani. In Germania am dat casei de sanatate 4500 de euro in 4 luni si 220 euro fostului RDG, in Romania intr-un an dadeam 1000 de euro casei de sanatate. Ai nevoie de venituri mai mari ca sa faci mai multe, evident daca si mia aia de euro se duce pe furt in domeniul public mai ai inca o problema de rezolvat.

    Costurile de trai fiind mari, salariile mici, oamenii sunt intr-un cerc vicios, nu poti dezvolta antreprenori din oameni fara economii. Cum scria Alina Mungiu Pippidi nu poti face societate civila cu 200 de euro pe luna.

    Tinta imediata trebuie sa fie reducerea costurilor de viata, astfel ca banii eliberati sa poata merge in alte directii: consum sau economisire. Pe termen lung trebuie pus accent pe educatie, atat din partea guvernului cat si a antreprenorilor.

  4. si pe vremurile ceausiste era mereu crestere economica si s-a vazut dupa ce crestere a fost … stiti ceva? eu nu ii mai cred pe astia o boaba :))

  5. Marius,
    Merita sa faci o facultate de busainess in romania zilelor noastre? Merita acordarea catorva ani in vederea acumularii unor cunostiinte despre anteprenoriat sau ar fi mai bine sa urmez o alta facultate?
    Mentionez ca anteprenoriatul este, in opinia mea, cea mai directie spre care m-as putea indrepta. Sunt determinat sa acumulez informatii sinsa devin un antreprenor de succes.
    Multumesc anticipat

  6. Problema este simpla : daca am salariu sau venit mare atunci nici nu ma gandesc sa nu consum mai mult ; daca am salariu sau venit mic atunci ma gandesc de doua ori ce consum,cat consum si la ce preturi consum plus ca voi renunta la multe lucruri care nu-mi sunt neaparat necesare astazi. Problema este ca suntem tratati ca intr-o colonie penitenciara in propria tara. ….ma face sa rad alocatia de ingrijire a copilului – 42 de lei??? scuzati expresia dar cu banii astia nici la buda nu poti merge.
    Scz.

  7. Post
    Author

    Exista mai multe facultati de business in Romania in present, problemele sunt legate de curricula si de faculty. Oricum, nicio facultate nu ar trebui sa insemne pierderea catorva ani din viata. In facultate se pot acumula numeroase cunostinte utile, dar in plus, in facultate este momentul cel mai potrivit pentru a incepe primele activitati antreprenoriale (multi dintre antreprenorii de succes din Romania si din lume au inceput in timpul facultatii, in campusul universitar).
    Marius Ghenea.

  8. @gigi: Dute in China si fa un copil sa vezi ca nu primesti decat felicitari, fa si al doilea copil si vei plati tu taxa la stat ca sa il cresti. Alocatia pentru cresterea copilului nu este o obligatie a statului. Este o unealta de a aduce sporul natural spre 0 sau in teren pozitiv, in functie de necesitatea nationala. Numai la TV se numeste ajutor sau sprijin. Cat despre venit citeste legea consumului a lui Keynes si o sa intelegi de ce nu poate statul sa dea maine o lege cu salariul minim de 5000 de euro.

    @dragos: Daca ai posibilitatea orienteaza-te spre o facultate din starinatate, invata cat poti de mult si intoarcete sa aplici ce ai invatat pentru tara ta. Eu sunt inscris la FABBV la ASE si sunt dezamagit de ce vad. Am terminat o facultate, sunt angajat dar am vrut sa fac FABBV de placere numai ca mi-a iesit pe nas cu totul plus o cheltuiala de 3000 de ron pe an. Incep cu secretarele, obisnuite sa trateze studentii ca pe ultimii oameni si cu un aer de superioritate si continui cu materialele didactice primitive, iti dau un support de curs de la ASE si un manual folosit la universitatiile occidentale pentru aceeasi materie. Diferentele sunt colosale. Profesorii vin sa turuie poezia la ora si gata. Sa mai zic ca am avut un profesor care a venit beat sambata dimineata la ore? Singura facultate mai serioasa de care am auzit este CSIE dar nu prea o s-o legi cu antreprenoriatul decat daca ridici o firma de software pentru mediul de afaceri sau contracte cu statul 😀 . La Iasi sau la Cluj nu stiu absolut nimic despre seriozitatea lor dar tind sa cred ca mai rau nu are cum sa fie. Asa ca, sfat din partea unuia care conduce un matiz ruginit dar care a aruncat 6000 de ron pe geam pentru educatia (afacerea) oferita de ASE: ori te duci afara si inveti ceva util, ori te bagi pentru diploma si serviciu ori mai bine deschizi o firma. Din 2-3 workshopuri si conferinte cu antreprenori locali gen cele organizate si de domnul Ghenea inveti muuult mai mult decat din 3 ani de facultate plus 2 de master. Iti spun din propria experienta. Ca sa te convingi poti sa intri la orice curs de la orice facultate de la ASE fara sa iti zica cineva ceva, chiar si in mijlocul cursului, nu e problema. Poti sa faci facultatea moca/fara examene daca vrei sa ,,inveti” ceva. Acolo nu se ofera cunostinte ci se vand diplome. Intra pe la cursuri si vezi cu ce se mananca.

    @dl. Ghenea: intre 2001-2009, cu exceptia anului 2005, cresterea economica inregistrata in RO a fost >5% pe an (atingand si 8-7% in 2004 si 2006) iar in 2005 a fost de 4.1%. Eu cred ca ne permitem sa grabim pasul ca sa atingem media Europeana…altfel singurul motiv pentru care am intrat in UE a fost ca sa dam 6 lei la l de benzina, 15 lei la pachetul de tigari si sa muncim ieftin in firmele lor.

  9. @Ivan Comparatia cu China nu are sens, caci nu poti compara decat mere cu mere si pere cu pere, iar Romania nu e in aceasi clasa cu China. Trebuie sa ne comparam cu tarile din regiune si in general din UE. Intr-adevar alocatia pentru cresterea copilului este un ajutor social pentru a stimula natalitatea, dar natalitatea influenteaza direct economia. O economie este puternica daca are si forta demografica, iar Romania ca tara emergenta are nevoie de forta demografica.

  10. 2013 a fost un an agricol foarte bun, 2012 a fost foarte prost. Pe de alta parte, indiferent de conjunctura, faptul ca am avut crestere economica este de bun augur. Ce este imposibil de explicat este de ce au aparut atatea taxe, de ce s-au scumpit toate produsele, inclusiv cele agricole, din moment ce avem o crestere economica fara precedent…

  11. La mulţi ani trăiţi cu oameni faini alături, cu sănătate, cu bucurii şi fără regrete! 🙂

  12. Post
    Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *