Tipuri de antreprenoriat

2016-06-27 11:24:27
|
Marius Ghenea - Tipuri de antreprenoriat

Antreprenoriatul social

În general, atunci când vorbim despre antreprenori, ne gândim numai la acei oameni care dezvolta un proiect de afaceri propriu, pe baza unei idei si asumându-si riscurile pe care acel proiect le implica, dar beneficiind, la final, si de rezultatele afacerii, daca aceasta este de succes. Însa, în realitate, sunt mai multe domenii în care, pe baza unei idei (sau a unui set de idei), oamenii pot sã dezvolte proiecte valoroase, chiar dacã nu sunt afaceri, ci alte tipuri de proiecte: sociale, politice, de cercetare etc. si în acest mod, putem vorbi, într-adevãr, de alte tipuri de antreprenori, respectiv antreprenori sociali, antreprenori politici, antreprenori în cercetare etc.

Antreprenoriatul social este acea activitate antreprenoriala care porneste de la identificarea unei probleme sociale (cu privire la educatie, sanatate, dar si cu privire la alte aspecte sociale importante pentru o comunitate) si rezolva aceasta problema sociala prin metodele tipic antreprenoriale (respectiv structurand o organizatie si gasind solutiile de actiune, finantare si dezvoltare a acestei organizatii).

Chiar daca aceasta activitate NU este orientata spre profit, ea trebuie în acelasi timp sa fie totusi o activitate eficienta, astfel încât obiectivele sociale propuse sa fie cât mai bine atinse. Iar pentru acest lucru, de multe ori este foarte util sa privesti o astfel de activitate ca pe una gândita pentru profit, astfel încât sa poti sa maximizezi randamentul banilor pe care îi atragi din diverse surse (donatii, sponsorizari, programe europene etc.)

Din punctul meu de vedere toti cei care coordoneaza organizatii non-guvernamentale (ONG-uri) sunt in fapt antreprenori sociali, chiar daca ei nu sunt mereu constienti de acest lucru. Ei trebuie sa gestioneze resursele în modul cel mai profesionist posibil, astfel încât sa poata multiplica efectul acestora. De aceea, pentru a conduce un astfel de ONG, ar trebui oricum sa parcurgi o scoala antreprenoriala sau în orice caz sa ai ceva experientã în zona de activitati “for-profit”, altfel va fi foarte greu sa gândesti în acesti termeni în calitate de coordonator al unei întreprinderi sociale.

Doi dintre antreprenorii sociali care m –au impresionat in istorie sunt Muhammad Yunus (Bangladesh secolul XX) si Miss Nightingale (Marea Britanie, secolul XIX)

 

Antreprenoriatul politic

Antreprenoriatul politic este acea activitate care identifica si incearca sa rezolve o serie de probleme politice printr-un set de idei noi (sau printr-o noua ideologie) in timp ce dezvolta organizatia care sustine aceasta ideologie.  Toate aceste aspecte fac destul de clara similitudinea modelului politic cu cel din zona afacerilor, pentru ca e nevoie de crearea unor structuri, de finantarea acestora, de leadership, va exista în plus o competitie cu alte miscari politice concurente. Din pacate, multe dintre aceste miscari de tip antreprenoriat politic pornesc de la cele mai bune intentii si ajung sa devina doar o afacere, moment în care nu îsi mai îndeplinesc în niciun fel rolul pentru care au fost create. La fel ca într-o companie în care prin absurd însusi antreprenorul începe sa fure si sa minta, si o astfel de miscare politica, bazata pe coruptie, mita, trafic de influenta si de putere, e sortita esecului.

Din aceastã cauza, exista în prezent o anumita confuzie cu privire la termenul de „antreprenor politic”, deoarece pe lânga sensul bun pe care l-am definit mai devreme, exista si o conotatie peiorativa pentru acest termen, respectiv „acel om de afaceri care încearcã sã obtina avantaje materiale prin influenta politica, prin obtinerea de contracte guvernamentale sau diverse subventii”.

Adevaratul spirit antreprenorial politic presupune în plus si asumarea integrala a riscurilor care decurg din aceste demersuri politice. Daca ne gândim la oameni ca Gandhi sau Martin Luther King, poate cei mai reprezentativi exponenti ai antreprenoriatului politic global, întelegem foarte clar faptul ca ei si-au asumat într-adevãr toate riscurile, ambii murind asasinati din cauza convingerilor lor politice (ca si multi alti lideri politici de acest gen).

 

Antreprenoriatul în cercetare
Numerosi antreprenori extraordinari au fost în acelasi timp si cercetatori, savanti sau inventatori, dezvoltându-si în timp propriile companii si afaceri, în care au folosit din plin rezultatele cercetarilor si inventiilor lor. Unul dintre cei mai faimosi si mai prolifici inventatori ai tuturor timpurilor, Thomas Alva Edison, a fost si un antreprenor în sensul propriu al cuvântului, pentru ca a fondat o companie care si astazi, la aproape 150 ani de la înfiintare, este una dintre cele mai mari companii de pe glob: General Electric. Cu totii stim ca Edison a inventat becul electric, însa prea putini stiu ca el a fost si fondatorul General Electric.
Sunt însa multi cercetatori care nu detin niciodata propria lor companie, deci nu se încadreaza în acest profil antreprenorial traditional. Cu toate acestea, daca vorbim de un proiect de cercetare care trebuie sa aiba o anumita finantare, trebuie realizat prin coordonarea unei echipe si trebuie sa îndeplineasca niste obiective, iata cum ajungem din nou la principalele elemente care definesc activitatea antreprenoriala. Mai adaugati la aceste ingrediente si riscul asumat de un astfel de cercetator si avem un profil de antreprenor.

Extrase din cartea Antreprenoriat (Marius Ghenea)

Pentru cei interesati de antreprenoriat intentionez in perioada urmatoare sa organizez un curs destinat antreprenorilor si persoanelor care au o idee de afaceri dar nu stiu cum si cand  sa porneasca la drum. Mai multe detalii puteti gasi pe http://www.ghenea.ro/curs-antreprenoriat-intensiv/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *