Arena Leilor: de ce poate fi bine sa participi

2011-05-14 17:25:16
|
Marius Ghenea - Arena Leilor: de ce poate fi bine sa participi

La emisiunea de acum doua saptamani, un tanar din Cluj, Dan Semenescu, a venit in Arena Leilor cu proiectul dezvoltarii site-ului sau de poker online, ZetPoker.com. Dan este jucator profesionist de poker turneu, iar banii castigati pana acum din turnee i-a investit in afacerea sa, bazata tot pe jocul de poker. Nu am investit in acest proiect (desi mi s-a parut interesant), nici eu si nici ceilalti lei, insa la doua zile dupa difuzarea emisiunii, tanarul a primit o propunere de parteneriat din Irlanda, de la o companie mai mare de profil, cu care a discutat apoi si careia i-a cedat participatia majoritara in schimbul unei investitii initiale de 200 mii dolari si cu posibilitatea de a investi inca 500 mii dolari in urmatorul an, asa cum am citit in presa locala clujeana

Irlandezii aflasera despre proiectul lui de la televizor, din emisiune. Iata cum, chiar daca prezenta in Arena Leilor nu i-a adus lui Dan o investitie direct din Arena, faptul ca a prezentat proiectul sau la TV, l-a ajutat sa il faca mai vizibil pentru alti posibili investitori. Este unul dintre motivele importante pentru care recomand in continuare antreprenorilor cu proiecte valoroase de business si cu necesitati de capital sa vina in Arena Leilor: printr-un pitch difuzat la televizor, se pot obtine numeroase contacte de business si de investitii nu doar cu leii din Arena, dar si cu alti posibili investitori.

Dar avantajele participarii in Arena cu un proiect de business valoros sunt multiple, din acest punct de vedere. al vizibilitatii date de emisiunea TV: poti sa iti faci promovezi produsele si serviciile, poti chiar sa gasesti noi clienti pentru acestea, poti gasi noi parteneri buni in orasul tau sau in regiune (furnizori, prestatori de servicii, companii de consultanta, etc.). Evident, la un astfel de proiect care a primit finantare din strainatate dupa emisiune, poate aparea intrebarea “de ce leii au ratat aceasta oportunitate”. In cazul meu, chiar mi s-a parut interesant proiectul, iata de ce am petrecut ceva mai mult timp, in Arena, discutand cu antreprenorul si incercand sa aflu daca as putea face aceasta investitie.

Cred ca riscurile si problemele unei astfel de investitii sunt importante, ele pot face un investitor sa spuna “pas”: i) teoretic, este imposibil de evaluat castigul din aceasta afacere (pentru ca el depinde invers proportional de castigurile jucatorilor), chiar daca statistic acest indice de profit poate fi estimat (later edit: in cazul specific al unui site de poker online afiliat unui organizator mare, modelul de venituri este totusi mai usor de determinat, pentru ca este vorba de fee-uri de participare, in principal, problemele fiind mai curand de cash-flow, in masura in care la castiguri mari, trebuie sa platesti jucatorii inainte de a primi banii de la organizatorul principal); ii) este un business inca insuficient reglementat legal, Uniunea Europeana este foarte atenta la pariuri si jocuri de noroc online, asa incat ne putem astepta la schimbari majore de legislatie in acest domeniu in urmatorii ani (si, spre exemplu, daca se va schimba sistemul de taxare si impozitare a incasarilor, o astfel de afacere ar putea avea mult de suferit si nu are cum sa controleze un astfel de risc); iii) problemele legate de increderea jucatorilor (un astfel de site se bazeaza in mod esential pe increderea jucatorilor, iar daca din orice motiv aceasta incredere le este inselata, nu mai revin pe site si in acelasi timp pot face anti-reclama); iv) asocierea ideii acestui business cu jocurile de noroc, ceea ce poate genera si o perceptie negativa (posibil falsa), despre un investitor care intra in afacererile cu jocuri de noroc.

In cazul meu, cred ca am inteles aceste riscuri, am inteles si niste avantaje ale afacerii (posibilitatea de a accesa o piata globala foarte mare fiind cel mai important argument “pro”), dar pana la final, mi-am dat seama ca nu as fi investitorul potrivit pentru aceasta afacere si am zis si eu “pas”. Un investitor potrivit pentru acest business este in general tot o companie din domeniul jocurilor asa-numite “de noroc” online, care intelege mai bine aceasta afacere extrem de specializata, nu de un business-angel ca mine sau colegii mei. Ceea ce, pana la urma, s-a si intamplat, din fericire, in acest caz. Am pus intre ghilimele expresia “de noroc”, deoarece in realitate, poker-ul Texas-hold’em este un joc bazat pe statistica si teoria probabilitatilor (odds and outs), deci are in spate instrumente serioase de matematica. Felicitari lui Dan Semenescu, si mult noroc!

Comments 14

  1. “[…]castigul din aceasta afacere (pentru ca el depinde invers proportional de castigurile jucatorilor)”

    Nu exista o asemenea relatie. Castigul organizatorului consta in rake (un fel de comision, un procent din fiecare mana jucata; pe organizator nu-l intereseaza cine o castiga). Intr-o anumita masura, relatia despre care vorbiti exista in cazul caselor de pariuri, insa nici macar acolo 100%.

  2. Post
    Author

    Multumesc pentru precizare, de acord. Ma gandeam de fapt la principiul teoretic al jocurilor de noroc unde cu cat jucatorii sunt mai norocosi, cu atat casa pastreaza mai putin sau deloc, sau (la fel, teoretic) poate iesi chiar pe pierdere…

  3. Din pacate principiul norocului nu prea se aplica si in cazul jocurilor de noroc online. Softul pe care noi il accesam cand mergem pe paginile cu casinouri sunt special programate sa urmareasca un algoritm de castig-pierdere bine pus la punct care nu permite casei sa iasa pe minus. Un exemplu bun e ruleta si asa zisa strategie de imbogatire ,,sigura” in care sigur pierzi in favoarea casei.
    Sincer, texas hold’em mi se pare cel mai avantajos joc atat pt casa cat si pentru jucator, majoritatea castigurilor merg tot la jucatori iar casa ia un procent dar care presupune mult studiu asupra statistica, teoria probilitatilor si nu in ultimul rand psihologie.

  4. Foarte obiectiv argumentat acest model de business. Cu toate acestea simt nevoie sa adaug cateva chestiuni.

    Mai intai la punctul 2 referitor la legislatie. E drept ca autoritatilor romane le este frica sa reglementeze acesta piata banoasa si le este mai usor sa o interzica, insa la nivel european lucrurile difera. Pentru mai multe deatalii legale recomand urmatorul articol: http://www.poker-blog.ro/2011/04/poker-online-legal-romania.html – momentan suntem in stadiul de dezbatere publica insa directia este stabilita pentru reglementare corecta.

    Pe langa posibilitatea de a atinge o piata globala, poate ar fi interesant sa luam in discutie pasiunea persoanelor fata de acest joc. Spun pasiune intrucat respecta intocmai devotamentul cu care jucatorii profesionisti apara jocul de poker (denumit chiar sport).
    Acest devotament poate ajuta foarte mult un business.

    Discutia este oricum deschisa; prezinta interes si situatia din SUA referitor la reglementare (prezentata in articolul recomandat).

  5. Post
    Author
  6. Draga Marius, am urmarit in mai multe randuri emisiunea “Arena Leilor”. Ca simplu spectator, vreau sa-ti transmit toata stima mea pentru ca esti un OM adevarat, pentru faptul ca tratezi cu respect atat persoana care vine “in arena”, cat si ideea acesteia.

    Va urez, tie si familiei tale, multa sanatate, fericire, noroc si multe realizari. Sa-ti pazeasca Domnul familia si, in special, pe Mario!

    Cu deosebita consideratie,
    Cami

  7. Post
    Author
  8. Ma bucur ca mi-am gasit partenerul pe care il cautam de mai bine de 1 an!
    Este foarte important sa ai o idee, este si mai important sa o stii prezenta si cred eu, ca este esential sa crezi in ea si sa inspiri incredere cand o prezinti cuiva.

    La Arena Leilor timpul acordat prezentarii e limitat, astfel incat trebuie sa fi direct la obiect, exemplele pe care le dai trebuie sa fie clare-corecte si bine elaborate pentru a fi inteles;
    Atunci cand ai o afacere, pe care o intelegi, in care crezi, pe care o poti prezenta cu dezinvoltura si esti in stare sa raspunzi instant, fara emotii, oricarei intrebari din partea unor oameni de afaceri cu experienta, te poti considera pe drumul cel bun.

    La Arena Leilor am avut exact 28 min., In Irlanda am avut 12 ore, aici cred eu ca a fost diferenta.
    Pentru a intelege o afacere trebuie sa vezi intai cine o prezita, experienta in domeniu, cunostintele legate de legislatie, puterea financiara si cel mai important sa iti gasesti rolul si locul in acea afacere ca partener.
    Eu cred ca Marius Ghenea a fost singurul care a inteles rapid ideea afacerii, acest fapt fiind ilustrat din intrebarile pe care mi le-a adresat.
    Nu am fost dezamagit deloc pentru ca leii au spus PAS; din contra am apreciat mult modul in care am fost tratat si abordat.
    Mi-a placut mult finalul: `spunem toti PAS dar suntem cu ochii pe tine` chiar asa a si fost, dupa cateva zile scrieti pe blog despre mine, despre noul meu partener si despre un nou drum la care eu ma angajez.

    Sper peste cateva luni sa mai scriu aici, cate o fraza si sa povestim cititorilor `o poveste frumoasa a unui clujean ambitios`

    Cu mult respect
    Dan Semenescu

  9. Post
    Author

    Dan,
    Felicitari si succes!
    Si poate cand ne mai vedem, jucam si un poker (dar nu online, doar la masa, mie imi place sa ii vad fata in fata pe ceilalti jucatori), sa vedem daca esti intr-adevar atat de bun pe cat spui 🙂

  10. Unii dintre concurenti sunt total pe dinafara. Nu stiu, sincer, ce cauta in Arena si de ce va ocupa timpul. Cum a fost cazul tanarului din emisiunea de asta seara, ploiesteanul cu ideea “geniala” in domeniul fitness-ului si care v-a intrebat la final daca vreti cumva sa ii furati ideea. Ignoranta cuiva poate fi trecuta cu vederea ( nimeni nu s-a nascut invatat ), dar lipsa de bun simt, nu…

  11. da Arena Leilor.stiu strainii inn ce sa investeasca))) mai rau stam noi la capitolul asta. uite ca de curand am inceput sa joc ruleta online. si ma uita ca Unibet au website-ul tradus in cam toate tarile. iarasi investitorii straini ne-o iau pe dinainte. si eu care credeam ca e un site de-al nostru- pur romanesc)

  12. Pingback: Trei motive pentru Marketing 24/7 | InSibiu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *