RBL Summit 2016

2016-03-07 09:35:49
|
Marius Ghenea - RBL Summit 2016

La inceputul lunii martie am fost prezent la RBL Summit 2016, un eveniment special organizat pentru mediul antreprenorial din Romania. Am ales sa vorbesc despre debirocratizare, o tema pe care o consider de maxim interes in acest moment in Romania.
Cred ca pentru a sustine antreprenoriatul sau orice alta profesie liberala, Romania trebuie sa ia masuri in a usura procesele birocratice, in special in administratia publica. Marea majoritate a problemelor cu care se confrunta antreprenorii nu sunt legate de Ministere ci de Agentii Nationale (ANAF, ANOFM etc). Este necesara elaborarea unor politici publice pentru Agentiile Nationale prin care sa fie eliminate formularistica inutila. O alta problema pe care eu o consider importanta este problema documentelor “duplicate sau multiplicate”. De multe ori mi s-a intamplat sa imi fie solicitat acelasi document, de aceeasi institutie, de fiecare data cand am intrat in contact cu autoritatea respectiva.
Solutia cea mai facila si rapida este digitalizarea tuturor institutiilor statului si oferirea posibilitatii de a depunde cereri, formulare, adeverinte in format electronic. Ar trebui de asemenea sistematizata o procedura prin care autoritatile sa nu aiba dreptul sa ceara acelasi document de mai multe ori de la o persoana fizica sau juridica sau sa fie creat un sistem de comunicare intre institutiile statului prin care acestea sa poata accesa automat diverse documente.
Apreciez eforturile care s-au facut in ultimii ani in aceasta directie, dar inca este loc de mai bine. Daca vreti sa vedeti care sunt cateva dintre problemele birocratice cu care se confrunta business-urile romanesti, puteti gasi o lista actuala pe www.maisimplu.gov.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *