Despre educatie antreprenoriala, la inceput de an

2019-01-10 12:17:29
|
Marius Ghenea - Despre educatie antreprenoriala, la inceput de an

Probabil ca multi au deja rezolutiile pentru Noul An scrise si, eventual, sunt prinse cu un magnet pe frigider sau altundeva vizibil. Cred ca este un exercitiu util la inceput de an pentru oricine, ca un fel de schita de business-plan pentru anul in curs, dar care evident, ar trebui sa contina atat obiective profesionale, cat si obiective personale, de viata. Si mai cred ca intre orice asemenea rezolutii, ar trebui sa existe si unele axate pe dezvoltare personala, pe schimbarea continua in bine pentru tot acest an, si poate chiar si pentru anii urmatori. Traim intr-o perioada in care sistemele si societatea in ansamblu se schimba intr-un ritm foarte rapid, de aceea schimbarea interna, dezvoltarea individuala, ar trebui nu doar sa tina pasul cu schimbarile externe, dar sa fie si mai rapida, mai eficienta, pentru a devansa aceste schimbari din sistemele exterioare, fie ca e vorba despre cele sociale, economice sau de business. Altfel, intr-o abordare relativa, chiar daca ne miscam un pic inainte, ramanem de fapt in urma fata de ceea ce se intampla in jurul nostru. Iar riscurile sunt din ce in ce mai mari. Este ca o cursa in care, de la o etapa la alta ritmul creste semniticativ iar simplul efort de a tine pasul cu media celorlalti nu este deloc trivial, fiind cu atat mai greu sa incerci sa evoluezi si mai rapid decat ei.

Desigur, dezvoltarea personala este mult mai usor de pus pe o lista de rezolutii decat de realizat: ea nu trebuie sa fie un obiectiv in sine, deci nu este “arta pentru arta”, ci trebuie subordonata unui obiectiv mai important si mai specific: dezvoltarea unei companii pentru cei care sunt antreprenori, sau dezvoltarea competentelor de un anumit tip pentru o cariera profesionala intr-o companie, ca manager, profesionist sau chiar ca simplu angajat. Faptul ca exista un interes in crestere pentru dezvoltare personala in Romania este ilustrat si de clasele pline de la Cursul Intensiv de Antreprenoriat (si pentru 15-16 ianuarie avem iarasi full-house, mai sunt doar cateva locuri disponibile in aceste ultime zile de inscrieri) sau de programul mini-MBA BusinessDrive, la fel cu clase pline in toate ultimele sesiuni din 2018 si cu cerere foarte mare si pentru prima sesiune din 2019 (18-22 februarie).

E foarte important insa cum planificati aceste programe de pregatire, cum evaluati oportunitatea lor, adecvarea de curricula si a lectorilor, experienta acestora, dar si setul de programe care ar fi cele mai potrivite in 2019. In masura in care credeti ca e nevoie sa va dezvoltati competentele in continuare, nu trebuie sa va opriti la un singur program, ci sa selectati un grup de programe care sa acopere cel mai bine nevoile dumneavoastra actuale, poate unele lipsuri sau zone care au nevoie de imbunatatiri. Eu cel putin pot vorbi mai ales despre programele in care ma implic direct, incepand cu Cursul Intensiv de Antreprenoriat (2 zile in Bucuresti) si mini-MBA BusinessDrive (bootcamp de o saptamana la Predeal). Pentru anul in curs, pe langa speranta unei noi aparitii editoriale care sa completeze prima mea carte de antreprenoriat (Antreprenoriat, Drumul de la idei catre oportunitati si succes in afaceri), voi incerca, in limita timpului disponibil, sa mai construiesc si alte programe interesante pentru antreprenorii si managerii din Romania, sau pentru cei care vor sa devina antreprenori sau manageri de succes. Si ca de obicei, ca in toti acesti ani, va astept pe social media, Internet, email, cu opinii, comentarii, intrebari, la care ma voi stradui, asa cum am facut intotdeauna, sa vin cu raspunsuri cat mai utile pentru voi.

Un An Nou cu multa sanatate, bucurii si impliniri tuturor!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *