1984, de George Orwell

2008-03-03 11:03:11
|
Marius Ghenea - 1984, de George Orwell

“Nineteen Eighty-Four” este, asa cum am aflat si eu de curand, un roman “distopic”. Spre deosebire si oarecum in linie cu utopia, distopia este o utopie negativa care contine in general multe elemente ale societatii actuale (sau in orice caz, actuale cu privire la momentul cand a fost scrisa cartea) ca un avertisment cu privire la regimurile opresive si directia in care se indreapta acestea, spre exemplu. Alte exemple remarcabile din aceasta categorie literara sui-generis ar fi Snow Crash a lui Neal Stephenson (cea cu “metaverse” care a stat oarecum la baza unor site-uri tip Second Life) sau A Brave New World a lui Aldous Huxley. Evident, in aceeasi categorie ar putea intra si Animal Farm de acelasi autor George Orwell, in mod curent mai cunoscuta decat 1984, pentru ca Animal Farm a fost ecranizata si ca desene animate, iata de ce o cunoastem cu totii, mici sau mari. Poate v-ati intrebat cand a fost scrisa cartea, a fost scrisa in 1949 si avea evident in vizor regimul comunist sovietic, modelat intr-o tara utopica (scuze, distopica) numita Oceania. Cartea 1984 ne-a dat foarte multe lucruri (mai mult sau mai putin utile) in societatea moderna si a revenit spectaculos in ultimii ani in actualitate, cu termeni si expresii ca “Big Brother”, termen care a fost inventat de Orwell in romanul 1984 si descria acelasi tip de supraveghere lipsita de scrupule a vietii private a oamenilor, asa cum se intampla (ce e drept pe bani si cu consimtamant) si in mai toate reality-show-urile de la televiziune, in zilele noastre. O carte foarte interesanta, pentru ca introduce foarte multe concepte noi (oarecum ca orice lucrare SF, fie ea si o “distopie”), insa spre deosebire de un SF clasic, unde aflam despre tot felul de cyborgi si alte creaturi, aici e vorba de multe concepte si structuri extrem de realiste, doar cu un vag aer de parabola. Spre exemplu, guvernul Oceaniei este alcatuit din 4 ministere, respectiv Ministerul Pacii, Ministerul Indestularii, Ministerul Adevarului si Ministerul Dragostei. Imi imaginez cum ar arata un guvern al Romaniei cu aceste patru ministere. Oricum, desi suna foarte bine, aceste ministere sunt de fapt cele care sustin dictatura pe toate liniile, deoarece Ministerul Pacii este cel care poarta toate razvboaiele, Ministerul Indestularii controleaza si minimizeaza ratiile pentru populatie, Ministerul Adevarului se ocupa de propaganda in favoarea dictaturii (adica, evident, cu minciuni) in timp ce Ministerul Dragostei se ocupa cu arestarea si tortura dizidentilor. O carte plina de duble intelesuri…

Comments 4

  1. Am ramas foarte placut surprins sa imi regasesc 3 din cartile mele preferate si o alta carte a unui autor care imi place, intre cartile prezentate pe site. Este vorba de “1984”, “Maestrul si Margareta”, “Eu, robotul”, precum si de cartea lui Coelho (acum citesc ultima lui carte, “The Witch of Portobello”).

    Daca v-a placut “1984”, cred ca veti gasi interesanta si cartea lui Aldous Huxley, “Brave New World”.

  2. salutare,
    de unde pot procura aceasta carte (1984)? ma puteti ajuta cu vreo informatie ?
    multumesc,
    claudiu

  3. E o carte exceptionala. Controlul a mers pana acolo incat limba era simplificata, erau eliminate cuvintele care ar putea aduce prejudicii regimului (Ex. notiuni ca revolutie, revolta, totalitarism etc.)
    Interesant este ca am citit carte din cauza numeroaselor referiri pe care o profesoara de comunicare le-a facut la un curs despre cartea lui Orwell si la cea mentionata de tine a lui Aldoux Huxley

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *