Ziarul Adevarul a intrebat cativa antreprenori romani ce afaceri ar deschide in momentul de fata in Romania daca ar avea 30 mii euro. Raspunsurile le gasiti in articolul publicat pe site. Au fost cateva idei interesante propuse acolo, de la magazine online pana la o shaormarie… Cred ca ce este important de retinut e faptul ca un anumit tip de afacere, un proiect specific, solicita si o investitie potrivita, iar in multe afaceri (de productie, distributie la scara mare, sectorul energetic, etc.) investitiile necesare sunt mult peste acest barem de 30 mii euro. Iata de ce, la astfel de sume relativ mici (si daca alte sume mai mari nu pot fi mobilizate prin atragerea de investitori, prin fonduri europene sau din alte surse), recomand startul prin afaceri simple de servicii, in domeniul in care antreprenorul sau antreprenorii au experienta si abilitatile potrivite. Chiar daca aveti un plan mult mai mare, incepeti cu o mica afacere de servicii in domeniul respectiv si, in timp, s-ar putea sa ajungeti sa dezvoltati si acea afacere mult mai mare. Succes!
Comments 55
Eu as deschide o gelaterie Haagen-Dasz. Sigur ar face profit ( as fi clientul meu cel mai fidel 🙂 ) si as avea si eu unde sa mananc o inghetata delicioasa si sanatoasa. 🙂 Nu cred ca exista asa ceva in Romania.
Interesant……așa mă gîndesc și eu.Mulțumim pentru susținere, deschidere, sinceritate.
Ramona ,
Si eu as fi al doilea client fidel 🙂
Pentru cei interesati de un low-cost startup va recomand urmatoarea carte:
The 200 Best Home Businesses: Easy To Start, Fun To Run, Highly Profitable scrisa de Katina Z. Jones
In a doua editie sunt prezentate 256 de modele de business cu un cost redus de startup (majoritatea sub 15.000 de euro) dar care pot genera profituri anuale semnificative. Spre exemplu un absolvent de ASE poate porni o afacere in care sa ofere o gama foarte mare de servicii, incepand de la Business Plan Writer si continuand cu Credit Consultant, Auditor, Bankruptcy Service, Accounting, Financial Planer, Insurance Consultant etc (depinde cat de studios a fost in facultate, numarul partenerilor/fostilor colegi si ingeniozitate).
O buna parte din modele prezentate nu se muleaza foarte bine pe piata din Romania (din pacate nu a fost scrisa pentru noi 🙂 ) dar prin combinare se pot implementa cu succes, totul tine de cele trei reguli de baza ale unui startup: locatia, locati, locatia 😉 .
Sper sa va fie de folos.
Se pare ca azi “mi-am facut cel mai bine temele” 🙂
Ce costuri implica un business online?
“Este greu de cuantificat o suma pentru acest gen de proiect. Poate sa inceapa cu 100 de euro si sa aiba un succes imens sau poate sa inceapa cu sute de mii sau milioane de euro si sa se piarda intr-o pleiada de afaceri online falimentare.”
Mihai Dragan, fondator al MB Dragan
“In Romania apar in continuare retete de succes care nu au pornit cu investitii mai mari de 50.000 de euro. Noi am lansat un site pentru comunitatea de designeri, arhitecti si profesionisti in arte vizuale in luna mai cu costuri de dezvoltare de 15.000 de euro. Costurile crearii unui business online sunt legate in special de dezvoltare si imbunatatirea unei aplicatii/platforme online si de mentenanta acesteia. A doua directie mare de cheltuieli o reprezinta investitii in promovare. Insa aici exista si un arsenal de solutii low-cost la care poti apela.”
Marius Dascalu, CEO & Creative Director al 2Fresh
“Depinde foarte mult de tipul fiecarui proiect. Un proiect de video sharing ca Trilulilu are cheltuieli ridicate datorita costurilor mari implicate de partea de streaming. Comparativ cu o afacere offline, investitia initiala poate fi destul de mica – pana in 30.000 de euro.”
Sergiu Biris, fondator al Trilulilu
“Sunt site-uri care au pornit cu investitii initiale de cateva sute de euro si multa munca din partea antreprenorului si s-au dovedit proiecte de succes. In cazul in care vrei sa lansezi un proiect international de talia Facebook trebuie sa pornesti cu o investitie initiala de cel putin cateva sute de mii de euro.”
George Lemnaru, fondator al Erepublik
sursa: http://goo.gl/Fec45
un articol de pe acest site:
“Cum a intrat in afaceri? Dupa ce a lucrat un an la Renel, si-a dat seama ca nu e facut pentru munca la stat. Proaspat absolvent de Electronica si Telecomunicatii, a inceput prin a asambla calculatoare. Si-a gasit o nisa.
“Piata din Bucuresti se deschidea, la acel moment, si pentru ultilizatorii individuali. Pe acest segment am mizat. Pana atunci, doar companiile, in majoritate cele de stat, isi permiteau sa faca astfel de achizitii”, isi aminteste Ghenea.
Banii pentru primele piese de calculatoare au venit din economiile pe care le-a facut din timpul facultatii, cand lucra ca ghid turistic. Cu cateva imprumuturi de la cunostinte si familie, a reusit sa stranga 3.000 de dolari, cu care a infiintat Flamingo Computers, impreuna cu doi prieteni din facultate, Dragos Cinca si Varol Islam.”
nu e nevoie de 30 000 euro/dolari.. putina minte in plus face mai mult decat banii
Author
Multumesc pentru aprecieri! Cred ca in momentul de fata, sumele necesare pentru start sunt ceva mai mari, piata a devenit mai competitiva, insa in acelasi timp, resursele necesare pentru start sunt mai ieftine (comunicatii, logistica, IT, servicii) decat in anii ’90 (unele chiar la o fractiune din pretul platit atunci pentru aceleasi produse sau servicii).
Azi suna putin $3.000 dar in 1993 era o suma destul de maricica. In ’93 salariul mediu era de $100 (75.000 ROL; 760 ROL=1 USD) asta inseamna ca suma de $3.000 era echivalentul a 30 de salarii medii. In 2011 salariul mediu era de 2000 de RON, raportat la cursul valutar actual inseamna $ 571 (6 salarii medii pentru a atinge suma de $3000). Astfel suma de $3.000 in 1993 ar lua forma de $17.000 in 2012 – parca suna altfel dar tot e putin pentru 2012 (presupunand ca valuta a fost convertita in lei la momentul respectiv).
Dar au fost multe evenimente si nenumarati factori unici si irepetabili care au favorizat dezvoltarea rapida sau caderea rapida a unui business in 1993. Numai hiperinflatia (ca eveniment important) din anii ’90 putea fi un boost major pentru cei cu „putina (foarte multa) minte in plus” si apocalipsa pentru amatorii care au zis „hai sa-mi deschid si eu o afacere sa vad cum e”.
Un alt factor major a fost rata medie a dobanzii: ’91=15%; ’92=49%; ’93=53%; ’94=91%; ’95=48% jongland in jurul valorii de 50% pana prin ’98 parca. Chiar crezi ca a fost coincidenta alegerea de a se imprumuta de la rude in loc sa faca un imprumut la banca? Eu cred ca a fost „putina (foarte multa) minte in plus”. (Rata dobanzii poate dicta ritmul de crestere…uneori; iar la 91% poate dicta falimente pe banda rulanta).
Lista poate continua, daca vrei mai multe informatii da-mi un mail la ivan_bogdan39@yahoo.com si mai discutam.
Eu am inceput cu o masina inchiriata iar acum detin 3 tiruri si 3 masini de tonaj mai mic, lucrurile bune si afacerile corect realizate se pot face si in Romania.
am 10 000 lei spatii ,oras de 10 000 locuitori ce afacere sa fac ,ce propui
Author
Nu e posibil sa iti fac o recomandare, analiza oportunitatilor este un proces complex, care nu ia in calcul doar suma de bani pe care o detii si dimensiunea comunitatii locale adresabile.
Marius Ghenea.
Author
Felicitari, succes in continuare!
Marius Ghenea.
Eu am inceput cu 7000 euro, mi-am facut o ferma de chinchila,si dupa 1 an, deja construiesc a doua ferma! ai nevoie de ceva rabdare, dar se merita, bani se fac cu perseverenta, o afacere buna nu inseamna un”bum” asa peste noapte.Eu deja am colaboratori carora le-am oferit familii asa ca ma mandresc cu o afacere careia multi nu-i dateau sanse!
Acum i-mi permit sa ofer multe bonusuri celor care cumpara un anumit numar de animale, contracte, traininguri etc.
Gabriela 0766374446
mult succes
Buna ziua!
Dle Ghenea,
Recomandati ca si domeniu de activitate pentru o afacere start-up, domeniul serviciilor.
Una dintre marile companii private din Romania, care, in conditiile crizei economice mondiale actuale,genereaza profit asigurand in consecinta, salarii aproximativ decente si locuri de munca( direct sau indirect la multele firme furnizoare pe plan local si nu numai)este Dacia Group Renault.
Care ar fi cele cateva servicii in care ati demara o afacere start-up intr-un orasel de 40.000 de locuitori (Mioveni – locatia uzinelor Dacia),atat pentru locuitori, marea majoritate muncitori la compania descrisa mai sus, sau pentru firmele, mici si mijlocii, furnizoare ale acestei companii, care isi desfasoara activitatea pe plan local pe o raza de aproximativ 25 km muncitori ?
P.S.: am 28 de ani si meseria de inginer autovehicule rutiere.
Este de ceva timp o gelaterie Haagen-Dasz in mall-ul din Baneasa!
In primul rand as vrea sa adaug faptul ca va urmaresc de mult timp si apreciez faptul ca vreti sa invatati alte persoane din experienta pe care o aveti.
Cam atat cu lauda 🙂
Parerea mea este ca tot romanul vrea sa faca ce vede deja ca merge in jur…shaormerie,energie eoliana,magazin online de electronice…
Ce nu-si dau ei seama e ca in momentul in care vezi pe toate gardurile ca un magazin online face milioane de euro, atunci oportunitatea dispare, si chiar daca intri si tu cu 90% acelasi model…e deja prea tarziu pentru ca e greu sa cresti daca faci acelasi lucru, lucre pe care altii il fac de x ani.
Si asta ne aduce la alta chestie, importanta pentru orice antreprenor si chiar si om de afaceri: Anticiparea.
Am vazut ca ati mai mentionat faza cu serviciile (cel mai bun ca start-up) intr-un interviu, lucru care mi-a dat de gandit… si as mai adauga si importul din China si revanzarea aici.
Ca exemplu pot da o firma de accesorii feminine, care importau tot felul de brizbrizuri si le vindeau aici cu un pret de 15 ori mai mare.
Din motive personale vand o afacere medie in Bucuresti.Domeniul transporturi.Un start-up inceput de mine acum 5 ani.Cum as putea sa o vand? Ma puteti gasi la coolsharky3@yahoo.com Merci
Buna ziua!
Credeti ca este posibil sa incepi o afacere cu doar 3000 euro? Din apacate aceasta este suma de care dispun.
Mentionez ca am 36 de ani, sunt economista si am lucrat in vanzari, achizitii si contabilitate primara.
Am tot citit pe site-uri, insa nu vezi decat afaceri cu ciuperci, sapunuri naturale, magazine online, etc. Peste tot aceleasi idei.
Am incercat acum 3 ani sa fac un magazin online de produse bio, naturale, insa adaosul era atat de mic incat nu reuseam sa platesc toate datoriile si am renuntat.
Serviciile presupun costuri mai mici, insa nu stii care ar merge cu adevarat.
Multumesc anticipat.
Author
Da, este posibil, sunt afaceri interesante care au fost pornite chiar si cu mai putini bani. Dar la acest nivel de investitie initiala, probabil cea mai potrivita este o afacere de servicii, unde nu este nevoie de capital semnificativ de start…
Author
Nu stiu daca va pot ajuta cu vanzarea acestei companii, dar daca imi puteti trimite niste detalii succinte pe e-mail, va pot da un feedback
Buna ziua!
Va multumesc foarte mult pentru raspuns :). Ce sfat imi dati? Catre ce servicii sa ma orientez si mai ales sa ma incadrez in cei 3000 de euro. Turismul este o varianta buna?
Salut pe toata lumea si indraznesc sa adaug si eu un comment despre afaceri. In 94 eram un pusti de 16 ani si impreuna cu unchiul si fratele meu aveam un butic care avea atunci un fond de rulaj de 80 de milioane lunar [avea vad], de atunci am tot fac tot felul de afaceri, un butic in locul unde locuiesc, am incercat afaceri diferite, ferma de pui de carne,ciupercarie, solar cu legume [bio] si tot asa dar toate se izbesc de birocratia din tara asta si de jungla imensa a “rechinilor” care deja sunt imensi si care nu te lasa sa te ridici. Am incercat si sa muncesc la patron dar nu e de mine si am gasit in urma cu ceva timp o companie de marketing relational care este de 5 ani pe piata din america si deja a cuprins 200 de tari. Am investit 145 de dolari pentru primul pachet de inceput si deja mi-am scos investitia si castig 245 dolari pe saptamana.Nu trebuie sa vand nimic,nu imi trebuiesc acte,angajati si alte batai de cap.Pe Doamna Ioana Popescu o sfatuiesc sa faca la fel ca si mine si cu banii pe care ii are isi baga toata familia si castiga mai mult !!! Bafta multa si astept raspuns.multumesc.
Author
Depinde in principal de experienta ta, de oamenii pe care poti sa ii aduci in jurul tau si de oportunitatile de piata, care pot fi diferite de la o zona la alta…
Dl Ghenea ce parere aveti de piata bursiera din Romania?
Credet ca actiunile Banci Comerciale Carpatica sunt subevaluate?
Author
Nu stiu, am sa verific cu editura, este foarte posibil sa se fi terminat si noul tiraj, dar nu este o problema sa retiparim, evident…
Multumesc pentru feedback,
Marius Ghenea.
Author
E o piata foarte putin lichida, cred ca acesta este cel mai mare risc in ceea ce priveste investitiile pe Bursa din Romania. Nu cunosc detalii despre titlurile Carpatica.
Dl Ghenea aveti investitii pe bursa?Care sunt titlurile dvs preferate?
Author
Nu am in prezent investitii pe bursa…
Eu cred ca in momentul de fata exista multe oportunitati de a investii in online. Pentru cei care nu sunt pregatiti sa investeasca sume medii 20-50k, le-as recomanda sa ia in considerare dezvoltarea a 4-5 proiecte (avand in vedere ca in primii ani nu vor aloca decat cateva ore/zi pt. un proiect sau ca si second job): Consultanta, Productie de nisa, servicii si intermediere.
De ceva timp am inceput sa citesc mai multe despre start-up-uri sau ma rog, incercari din online-ul romanesc si consider ca sunt foarte multe persoane dispuse sa inceapa o afacere dar nu stiu cum sa inceapa sau cu ce sa inceapa.
Multa bafta in continuare, daca sunt persoane dispuse sa discute/investeasca/impartaseasca pareri YM: steff_fun.
Mihai Stefanescu
bunaziua ,am 25 ani fac 26 luna viitoare ,am inceput 3 facultati nu am terminat nici una ,de mica ma pasionat ideea de afaceri si am aproape intreaga editura brand builders ,plus alte carti despre afaceri, dar nu am reusit sa le citesc pana la capat deoarece nu leam gasit foarte utile pentru ceea ce-mi doresc. Am avut mai multe joburi in mai multe domenii,am investit in cunostiintele mele pantru a fi buna in ceea ce fac indiferent de cee ce fac.Vreau antreprenor!:)) exista o scoala (nu facultate pentru ca sigur nu am rabdare),sau cursuri pentru tinerii antreprenori la care as putea sa particip? AH, si nu stiam ca aveti o carte despre antreprenoriat,chiar acum merg sa o cumpar
Author
E o idee buna sa incepi cu cartea, iar de acolo s-ar putea sa gasesti niste idei cu privire la cum poti sa mergi mai departe. Ca si programe, sunt mai multe programe de pregatire pentru antreprenori in Romania, nu as putea recomanda unul dintre ele, insa vei gasi si in continuare in site programele dedicate antreprenorilor in care particip si eu.
Marius Ghenea.
multumesc pentru raspuns,vreau sa va spun ca de la prima pagina citita am avut o satisfactie enorma!ANTREPRENORIAT este exact ceea ce am nevoie! vroaim sa va mai intreb:daca eu nu detin nici o afacere si momentan nici nu am posibilitatea sa incep una,school fot start ups este o scoala la care as putea sa particip pentru a ma forma ca viitor antreprenor? tin sa va zic ca muncesc de la o varsta foarte frageda ,imi place sa fiu epuizata, dar pana acum nu am avut decat afaceri foarte mici ,in paralel cu locul de munca,iar ceea ce-mi doresc este sa-mi largesc cunostiintele inainte de a mi deschide o afacere
Author
Nu vreau sa recomand un program in particular, mai bine incearca sa vezi ce exista pe piata programelor de educatie antreprenoriala in Romania, vezi ce referinte au, ce recomandari exista de la participanti, ce costuri presupun, iar apoi alegi in functie de aceste elemente.
Succes,
Marius Ghenea.
Mi-am facut un blog cu idei de afaceri:boker30.wordpress.com si pana sa-l trec pe domeniu propriu si sa bag bani in publicitate ma intereseaza cat mai multe pareri legate de blogul propriu-zis,de potentialul de dezvoltare pe aceasta nisa cat si referitoare la ideile din blog.Orice fel de pareri,negative sau pozitive,atata timp cat sunt constructive,sunt binevenite.
Author
E greu de estimat, depinde pana la urma in mod exclusiv de tine si de activitatea ta pe acest blog. Succes,
Marius Ghenea.
Sunt istvan am 28 de ani cu facultatea terminata in inginerie si anul acesta 2013 am deschis o afacere de servici in domeniul panourilor solare ,dar mai mam gandit sa fac si constructi ecologice pe structuri usoare ce sfat imi dati
Author
Un sfat ar fi sa vezi ce programe de dezvoltare antreprenoriala ti-ar putea fi utile si, bineinteles, sa citesti cartea Antreprenoriat.
Marius Ghenea.
Antreprenoriatul investitional/speculativ pe pietele US de capital poate fi o solutie pentru cei care descopera o pasiune in domeniu. Conditia de baza este insa ca abordarea sa fie un demers antreprenorial serios … nu doar un hobby sporadic. Chiar ma intrebam pe blog: http://www.ovidiususan.ro/2013/06/de-ce-romanii-evita-antreprenoriatul.html
Dumneavoastra ce parere aveti domnule Ghenea?
vreau sa imi deschid o afacere dar nu stiu cum
pt. asta dispun de saptezeci de milioane de lei credeti ca pot sa-i investesc in ceva profitabil?
Buna ziua,
As vrea sa deschid un program de invatamant nonformal bazat pe insusirea de competente si materializarea acestora (am 6 ani de experienta in sistemul universitar- predare limbi straine – si al traducerilor literare/tehnice ).Costurile initiale sunt date de inchirierea unui sediu si publicitate – costuri pe care nu le pot acoperi. Cum as putea obtine finantare? Multumesc!
Author
Business-ul in educatie este dificil de finantat prin investitii de capital, cred ca pentru acest domeniu, sursele tipice de finantare sunt cele proprii, dublate de imprumuturi bancare.
Author
Sigur, insa mai important este sa identifici care are fi tipul de business in care poti sa contribui cat mai mult, sa aduci cat mai multa valoare. Iar aste tine de niste date personale (de educatie, experienta, abilitati, interese, relationare) pe care nu le cunosc.
Author
Intr-adevar, este o activitate speculativa, asa ca poate reprezenta o solutie doar pentru cineva care cu adevarat este pasionat de domeniu si il intelege foarte bine. Succes,
Marius Ghenea.
Buna ziua,in primul rand tin sa precizez ca ma bucur pentru ca am gasit acest blog, deoarece emisiunea “Arena leilor” este preferata mea dar recunosc ca timpul nu mi-a permis sa o urmaresc, detin o hala de productie de 450mp la momentul acesta ma ocup de productia de mobilier din pal fiind un oras (Barlad) mai slab eonomic afacerea scartie rau de tot, vreau sa ma reorentez catre altceva dar efectiv sunt intro pana totala de idei, ma puteti ajuta cu un sfat o ideie. Va multumesc.
Buna ziua
Tranzactionarea pe piata Forex se poate considera un business?
Cu Stima
Author
Depinde cum se face. Daca este un business de brokeraj pe piata forex, atunci evident este un business. Daca este o tranzactionare individuala, atunci nu se poate considera un business.
Marius Ghenea.
Buna seara. As vrea si eu sfat de la un profesionist. Eu si împreună cu un amic (eu Facultate în turism(Tg. Mures) si el in inginerie (politehnica din Cluj, daca bine imi aduc aminte numele), pasionați de mașini, ne-am gândit sa ne deschidem o mica afacere împreună insa nu ne-am hotărât in ce domeniu. Noua ne-ar place in domeniul auto, dezmembrări auto, vânzări auto, oare ar fi șanse de câștig? Sau ne puteti sugera alt domeniu? Buget ar fi de aproximativ 3000 de euro. O seară plăcută.
Buna ziua, am pornit un bussines cu un punct de vanzare intr-un parc. Anul acesta as dorii sa-l duplic, dar imi este frica ca nu o sa pot sa-l controlez. ce ma sfatuiti?
Va salut. Am o dilema ce nu imi da pace. Am pornit un bussines cu un punct de vanzare in parc anul trecut. A mers bine. Anul acesta as vrea sa multiplic, dar imi este teama ca nu pot sa controlez eficient. Si mai am si un job. Ce ma sfatuiti???
se pot incerca si cele pe bani europeni
Buna ziua , ce parere aveti despre investitiile in pietele de tranzactionari gen Forex? Desi nu cred ca pot fi puse in categoria afaceri cu bani putini. Folositi asemenea investitii? Ce ghid sau carte actualizata de investitii pentru anul acesta imi sugerati? Multumesc.
greu sa faci afaceri in ziua de astazi…
Intr-adevar, sunt din ce in ce mai putine nise parca abordabile si concurenta este foarte mare peste tot. Este greu de prevazut realist vorbind evolutia unui business, noua ni se pare ca orice idee ar prinde , piata reactioneaza diferint in functie de diversi factori.
Recomand – personal – zona de servicii, unde investitia nu este foarte mare si se amortizeaza relativ rapid (fiind necesare unelete, scule, software, echipamente specifice, aparatura etc. – ideal o parte le si avem).
In comertul cu produse exista riscul de a ramane cu marfa si ar trebui sa ne asiguram ca o putem returna.
Din cate am observat, banii europeni pun accent pe investitii in agricultura si nu foarte multi sunt dispusi sau pot sa lucreze pamantul, daca pana acum nu au facut-o.
Mult spor in continuare!
am o mica afacere cu salcie energetica si ulei esential de levantica(100ha), nu mai am bani sa continui si caut pe cineva interesat sa investeasca, daca doreste cineva ma poate contacta la 0742200809, mihai Cu stima
Pentru un antreprenor aflat la inceput de drum, aceasta pare a fi abordarea ideala: investitia intr-o zona de servicii in care acesta are experienta, dar si expertiza, precum si intr-o piata pe care o cunoaste (cel putin in linii mari trebuie sa stii despre ce e vorba, dar e nevoie de mult mai mult decat de …”in linii mari”).
Dar – atentie! – asa cum recomanda si acest articol, trebuie luat totul cu pasi mici (si eu am citit printre randuri ca nu trebuie sa fie aruncati deodata toti cei 30 000 euro buget stabilit initial).
Evident ca toata lumea viseaza afaceri mari si cifre de afaceri ametitoare, insa ceva simplu, nisat e punctul optim de start.
De la cineva de la scoala de business din Europa am aflat ca toate ideile propuse de studenti se invart in jurul aplicatiilor de mobil si al software-ului, deci zona IT, automatizari etc. – dar poate acest lucru ar insemna ca meseriile traditionale (in care se munceste intens si fizic 🙂 )si din ce in ce mai rare sa devina o oportunitate?