Sunt mandru ca sunt roman, pentru ca sunt roman! Cred ca orice roman ar trebui sa simta aceasta mandrie, care vine din familie, din locuirea pe acest teritoriu, din matricea geografica, spirituala, culturala care se imprima asupra oricarui roman. Separat de acest “dat genetic” ce nu are nevoie de explicatii, sunt mandru ca sunt roman pentru ca Romania a dat lumii foarte multe valori si foarte multa valoare, de-a lungul timpului. Suntem singura insula de latinitate in estul Europei, istoria noastra, mai mult decat a altor natiuni, este plina de eroism si de fapte de vitejie, romanii sunt inteligenti, unii chiar geniali, oameni care au schimbat in bine omenirea in domeniile ingineriei, medicinei, biologiei, aviatiei, IT-ului, muzicii, sportului etc. E greu sa faci o lista cuprinzatoare cu toate aceste domenii in care superioritatea romaneasca a fost recunoscuta la nivel regional, european si mondial, dar nimeni nu poate nega aceste lucruri. Mai multe argumente gasiti in articolul publicat recent in Ziare.com, disponibil aici.
Comments 23
Eu mi-s momentan cu capsa pusa pe poporul roman, asa ca, riscand sa te supar, as dori sa te intreb urmatoarele:
1. Daca suntem atat de destepti, de ce esuam lamentabil in alegerea celor care ne conduc?
2. Daca am avut un trecut atat de plin de vitejie, unde ne-am uitat curajul cand vine vorba sa ne aparam demnitatea si drepturile cand ne sunt calcate in picioare?
3. De ce nu stim sa ne pretuim valorile despre care vorbeai, ba dimpotriva, le lasam de izbeliste?
Multumesc.:)
Pingback: Ubi bene, ibi patria « Dan Ghenea
Author
Cred ca o parte din raspuns sta in cei 50 ani de dictatura si comunism. In aceasta perioada, s-au rupt total legaturi intre generatii, mosteniri istorice si culturale importante, s-a distrus scara valorilor in Romania. In aceasta perioada, manifestarea valorii romanilor s-a facut doar individual si in general in opozitie cu regimul (de multe ori din afara granitelor tarii). Daca Revolutia ar fi avut loc fie si cu 10 ani mai devreme, sunt convins ca o parte dintre aceste legaturi esentiale pentru un popor nu ar fi fost taiate complet: sa ne gandim la un Corneliu Coposu cu zece ani mai tanar, la un rege Mihai cu zece ani mai tanar, la bunicii nostri inca in viata (deci la o legatura reala si prezenta cu o generatie valoroasa care si-a trait anii tineretii in Romania interbelica, in Romania Mare), la o Securitate care ar fi avut zece ani mai putin sa isi perfectioneze tehnicile de lucru.
1. Pentru ca romanii sunt o minoritate pe teritoriul Romaniei. Majoritatea a uitat de unde a plecat si unde vrea sa ajunga.
2. Cat timp mai sunt 10 romani curajosi si demni,Romania inca nu a murit; o Romanie foarte mica, dar voinica.
3. Doar cei care isi pretuiesc valorile au acces la o patrie. Cine zice ca e roman dar nu poate sa exprime admiratie fata de niciun roman, nu stie ce spune.
Ar fi fost bine cu 10 ani mai devreme, dar nu am pierdut oare alti 20 fara rost? S-a dovedit deja ca regele nu era “prea batran” in 90. Cat de caraghiosi vom fi in fata istoriei cand se va putea vedea ca a treia domnie a Regelui Mihai ar fi putut fi nu una dintre cele efemere si fara urmari ci una dintre cele mai lungi si bogate din istorie?
Felicitari pentru articol si pentru interviu. Foarte potrivite pentru a trezi un sentiment patriotic la locul lui, dupa ce a fost folosit in atatea si atatea manipulari.
Author
Eu chiar sunt mandru de cel putin un roman pe care il pot numi, fratele meu, l-am numit chiar in articolul de presa!
Marius.
Acest dialog fratesc ma face chiar si pe mine sa simt ca traiesc , cu rost , pe acest pamant .
Veti fi , ati fost sau sunteti o echipa ?
Author
Da, cand eram mai tineri 🙂
Si acum ??? 🙂
Author
Nu mai suntem asa tineri…
Asa-i , pacat ca-mbatranim :-)…
Ramona,evenimentele politice din tara noastra si urmarile lor nu difera foarte mult de ceea ce se petrece in intreaga lume.Sunt in totalitate de acord cu Marius. Nimeni nu ne poate lua spiritul de invingatori si aparatori ai materialitatii si constiintei nonmimetice pe care o mostenim de la Barbu,nimeni nu ne ia mandria si nici ratiunea,cu atat mai mult duhul vechiului zamolxis al pacii si iubirii.Lasand deoparte teoriile conspirationiste si imbratisand curajul putem redevenii cu totii optimistii de alta data.
Multumesc pentru observatie, Andreea!
La partea cu mandria m-ai cam pierdut, trebuie sa recunosc! Nu de alta, dar nu am zarit dovezi ale ei in ultima vreme…
Prin ceea ce am scris, nu am sugerat sa ne punem cenusa in cap, ci doar sa mai exersam, din cand in cand, si nemultumirea de sine. Aspectele pozitive nu sunt puse la indoiala, exista, le pretuim, dar, ca sa schimbam ceva, e musai sa ne concentram mai mult pe cele negative. Asa ar face si un antreprenor cu afacerea lui, nu-i asa, Marius? 🙂
Uite, ca tot veni vorba de mandrie, eu sunt mandra ca m-am nascut in limba romana. O ador si nu imi place sa o vad chinuita. Prin urmare, am sa iti atrag cu drag atentia ca ai facut doua greseli in ultima ta propozitie: atat verbul “a redeveni” cat si adjectivul “optimist” sunt alergice la al doilea “i”.
“Optimist” nu-i articulat in acest caz ?
Asa este,am gresit.Forma corecta a lui “a redeveni” este cu un singur “i”,dar “oprimistii” nu au facut inca alergie:)
Gabi, este deja articulat pronumele nehotarat ( cu totii), nu mai este necesara articularea adjectivului. 🙂
Poti sa inlocuiesti pronumele nehotarat cu un substantiv si vei intelege imediat ce vreau sa spun. De exemplu: Am vorbit cu oamenii saraci despre greutatile lor (doar substantivul este articulat).
Foarte frumos! Sunt putini romani pt. ca este posibil sa nu stie sau sa nu simta ce inseamna a fi roman. Nu zic eu musai ca as sti dar simt iar asta nu ma sperie ci ma bucura! E placut sa nu fii singur.
Buna dimineata!Ma bucur ca ataodrbi subiectul copiilor nascuti dupa anul 2000. Fetita mea s-a nascut (prin cezariana- dupa ce a refuzat pur si simplu sa se nasca normal prin adoptarea unei flexiuni a capului! ) in 4 august 2000 la 17:45. Eu am visat-o exact asa cum e, cand inca era un fat la circa 4 luni. Mi-a aparut in vis cu o claritate fenomenala si am stiut ca este viitorul meu copil.In prezent refuza multe alimente si este foarte refractara la constrangeri si la invatatura traditionala . Ceea ce iubeste este libertatea, arta, muzica, dansul pictura. Are o inteligenta aparte, matura si face deseori niste remarci fenomenale. Sunt foarte deschis la aceste aspecte ce tin de spiritual , si nu numai. Sunt si psiholog, mai apropiat insa de abordarea spirituala a lumii si vietii.As fi incantat sa ne putem sfatui putin despre destinul si rolul acestor copii si al nostru, ca parinti. Nu stiu prea multe despre ce am eu de facut aici, desi ma straduiesc de multi ani sa clarific aceste aspecte, cu atat mai putin despre copilasul meu.Cu multumiri,Ludovic Sandulescu
Felicitari, frumos articol…de-ar fi mai multi care ar gandi la fel…
Probabil unora dintre romanii mai bogati le convine sa spuna ca sunt mandri ca sunt romani,ei traiesc oricum diferit de unul ca mine.
Cu asemenea conducatori si mentalitati retrograde nu am nici un motiv sa fiu mandru ca sunt roman.
Sunt mandru de cei ce au dus tara asta cu jertfa lor dealungul veacurilor.
De cei ce ne-au pastrat ca neam cu sange ,lacrimi,munca si stiinta!
Mandria de a creste intr-o tara bogata si furata…si dupa toate astea sa ramana tot bogata…
Poate ca in sangele nostru avem o picatura de Burebista,Decebal,Stefan,Vlad,Mihai,Constantin sau un Ion Antonescu!…etc.