Antreprenorii nu se nasc, se fac!

2011-08-12 08:01:10
|
Marius Ghenea - Antreprenorii nu se nasc, se fac!

In Refresh.ro a aparut ieri un interviu intitulat “Antreprenorii nu se fac, ci se dezvolta si se educa in timp”, titlu preluat dupa unul dintre raspunsurile mele din interviu. Puteti citi intreg interviul aici, prezint mai jos doar raspunsul meu la intrebarea “care sunt cele zece porunci ale unui antreprenor de succes?” Nu cred ca am zece porunci, insa cele mai importante lucruri pe care le-as recomanda sunt urmatoarele:

– nu incepeti o afacere cu o echipa nepotrivita (sau altfel spus, alegeti cei mai buni, cei mai potriviti oameni, de la bun inceput, fara compromisuri)

– nu intrati pe o piata fara oportunitati (preferabil sa fie o piata care este in plina dezvoltare sau una emergenta, dar la care sa existe o estimare a unui punct de inflexiune catre o dezvoltare semnificativa, cat mai curand)

– luati decizii rapid, chiar daca uneori nu vor fi cele mai bune decizii (daca nu iei decizii sau le amani nejustificat, este o cale sigura spre esecul afacerii)

– invatati din greseli, atat din greselile voastre, dar mai ales din ale altora

– retineti ca antreprenorii nu se nasc, ci se dezvolta, se educa, in timp, asa ca alocati timp suficient si pentru studiu, inclusiv pentru forme organizate de studiu, cum ar fi o scoala antreprenoriala

– cititi cartea Antreprenoriat, cu siguranta va va ajuta sa faceti lucrurile mai bine decat le-ati fi facut inainte de citirea cartii; cititi in plus cat mai multe publicatii si articole legate de dezvoltare antreprenoriala, va vor ajuta sa intelegeti mai bine ceea ce faceti bine, dar si ceea ce nu faceti inca suficient de bine in propria afacere

Comments 3

  1. Pingback: Rcomandari de vineri - Concediaza-ti seful!

  2. Corect! Sustin 100% afirmatia din titlul articolului.
    Este foarte adevarat ca sunt anumite “skill-uri” cu care te nasti si pot sa te ajute in activitatile antreprenoriale. Dar, asa cum un om se formeaza prin totalitatea experientelor de-a lungul vietii, cunostintele necesare unui bun antreprenor trebuie dezvoltate in timp.
    Domnule Ghenea: sunt curios daca “skill-urile” dumneavoastra au prezentat interes pentru cei care conduc aceasta tara. Mi s-ar parea util pentru anumite ministere sa va ceara expertiza in anumite situatii, mai ales in contextul economic actual.
    Consider ca un antreprenor demonstrat poate sa ofere o consultanta valoroasa pentru orice guvern…binenteles, cu o conditie: sa ii fie cerut ajutorul.
    Va multumesc pentru ca ati scris cartea “Antreprenoriat”! In acest moment este “biblia” mea antreprenoriala (http://evanghelism.blogspot.com/2011/08/biblia-si-scanteia.html), alaturi de alta carte recomandata de dumneavoastra: Guy Kawasaki, “The Art of the Start” (o sa apara si in romana la editura Bizzkit in curand…cred ca septembrie).
    Felicitari pentru toate reusitele si mult succes pentru cele viitoare!

    EVanghelistul – antreprenor beta (in devenire, momentat varianta cu multe bugguri :))

  3. Tin sa va felicit pentru cartea “Antreprenoriat”. Este exceptionala! Sper sa nu va opriti aici!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *