Fostul manager de la Flamingo si Flanco vaneaza o mina de aur: comertul electronic

2006-07-10 09:13:52
|
Marius Ghenea - Fostul manager de la Flamingo si Flanco vaneaza o mina de aur: comertul electronic

Ati cumparat vreodata ceva de pe Internet? Credeti ca e-commerce-ul din Romania inseamna mai mult decat sa comanzi online si sa platesti la primire? In ultimul timp, am intalnit intreprinzatori vizionari care pariza ca Internetul va deveni o afacere banoasa pe termen lung. Dintre acestia, se desprinde prin notorietatea sa unul dintre fondatorii companiei Flamingo care risca si investeste masiv in Internet: Marius Ghenea.

Dupa ce in ultimii zece ani si-a creat un nume puternic in lumea retailului autohton, fiind considerat unul dintre cei mai vizionari antreprenori din domeniu, Marius Ghenea a devenit astazi un entuziast al comertului online cu produse IT si multimedia.

Astfel, fostul director executiv al Flamingo si fost director general al Flanco, anunta ca se va concentra exclusiv asupra relansarii magazinului online PCfun.ro.ro specializat in echipamente IT si electronice. Siteul pcfun este o divizie a importatorului de electronice FitDistribution, la care Marius Ghenea a ajuns sa detina de curand 100% din actiuni.

“Investitia bugetata in acest magazin virtual va fi in acest an de aproximativ 100.000 de dolari, insa fiind vorba de un business in cadrul companiei FitDistribution, in realitate, costurile PCfun.ro.ro sunt mult mai mari,” declara pentru Wall-Street Marius Ghenea. Investitia initiala in PCfun.ro.ro a fost de 30-40.000 de euro, fara a lua in consideratie partea de logistica care tine de compania FitDistribution

Internetul, pariul lui Marius Ghenea

“Pentru 2006 nu exista un obiectiv specific in ceea ce priveste veniturile, indicatorii care tin de trafic, awareness fiind considerati de companie o prioritate. Totusi, ne asteptam la o triplare a vanzarilor in segmentul online,” estimeaza Ghenea.

Pentru FitDistribution, Ghenea preconizeaza o cifra de afaceri de aproximativ zece milioane de dolari anul acesta, o cifra putin peste cea din 2005.

Promovarea se va face indeosebi in sectorul online, bugetul ridicandu-se in a doua jumatate a anului la 60.000 de dolari.

FlamingoFlancoFitDistribution

Impreuna cu doi prieteni, Dragos Daniel Cinca si Varol Islam, Marius Ghenea a infiintat in 1994 Flamingo Computers, prima companie din cadrul grupului Flamingo. Ghenea este considerat de specialisti un antreprenor adevarat, dar si un bun manager.

La sfarsitul anului 2001, Ghenea s-a retras atat din managementul Flamingo, cat si din actionariatul companiei.

Apoi, urmeaza trei ani si jumatate ca director general al retelei de magazine de electronice si electrocasnice Flanco.

In luna octombrie 2005 isi da demisia din aceasta pozitie, iar incepand cu anul 2003 investeste in compania FitDistribution, specializata in distributia de tehnica de calcul. In cadrul acestei firme, Ghenea a dezvoltat siteul magazinului online pcfun specializat in echipamente IT si electronice. Acesta este noul pariu al unuia dintre cei mai mari antreprenori romani.

30 de milioane de euro, piata comertului electronic din Romania

In opinia lui Marius Ghenea este greu de estimat o valoare exacta a pietei de comert online in Romania. In primul rand, majoritatea tranzactiilor de pe siteurile de e-commerce din Romania in momentul de fata se finalizeaza in sectorul offline prin plata in numerar a bunurilor achzitionate. Principalele obstacole in calea dezvoltarii unui sistem de plata profesionist pentru magazinele virtuale romanesti sunt problemele de infrastructura ale ofertantilor, dar si atitudinea ( ‘pattern’, cum o numeste Ghenea) cumparatorilor care nu sunt dispusi sa incerce alte metode de plata.

In ciuda faptului ca nu exista cifre auditate in privinta pietei de comert online din tara noastra., valoarea aceasteia se ridica la 25 – 30 de milioane de euro, apreciaza Ghenea.

Din aceasta valoare, echipamentele IT si multimedia detin o pondere de aproximativ 70%. Seful companiei FitDistribution isi explica acest procent prin profilul consumatorului care prefera comertul electronic (oameni specializati in IT), dar si prin tipul de produse care se potrivesc platformei de Internet.

Comments 1

  1. Comertul electronic din Romania va creste cu siguranta in continuare! Este foarte benefica aceasta crestere pentru dezvoltarea comertului online si bineinteles pentru dezvoltarea si promovarea antreprenoriatului in mediul online.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *