Schimbarea de la Google

2011-01-21 15:52:13
|
Marius Ghenea - Schimbarea de la Google

O veste oarecum surprinzatoare aceasta (re)venire a lui Larry Page la conducerea Google pe pozitia de CEO, pozitie pe care o mai detinuse si in perioada 1998-2001, perioada primilor ani Google, incepand chiar din campusul universitar de la Stanford, din Palo Alto, si apoi cu prima suta de mii de dolari investita in pe atunci inca ne-incorporatul Google, un cec semnat pe un colt de masa de un business-angel Andy Bechtolsheim (co-founder Sun Microsystems, acolo de unde urma sa vina si primul manager profesionist Google, Erich Schmidt, fost CTO la Sun). Eric a venit in 2001 si intrarea lui in aceasta aventura antrepenoriala nu a fost deloc simpla pentru ca, in esenta, Google nu a incetat, nici macar dupa IPO-ul din 2004, sa fie, macar intr-o oarecare masura, o afacere de spirit antreprenorial. Poate ca tocmai acest spirit antreprenorial (incepand cu “don’t be evil”, deviza usor modificata ulterior, si terminand cu atmosfera de camin universitar care se mai simte la Google chiar si azi, cand au peste 20 mii angajati pe plan global) a fost cel care a lansat si apoi a mentinut Google in fruntea acestui nou val de companii din generatia Internet. Si cu toate acestea, sau poate tocmai din aceasta cauza, Schmidt a rezistat ca CEO timp de mai bine de 10 ani la Google, o performanta aproape unica pentru orice companie americana listata la bursa (acolo unde rabdarea investitorilor este extrem de scurta si schimbarile de management sunt foarte frecvente, fiecare rezultat trimestrial poate insemna schimbarea unui CEO, daca cifrele nu au “iesit” in linie cu previziunile analistilor). Si poate tot de aceea asistam la aceasta predare de stafeta acum, chiar in momentul in care Google anunta (iarasi!) profit peste asteptari, deci un moment bun pentru o tranzitie simpla si amicala, chiar daca la orizont se aduna niste nori: pe de o parte Facebook pare sa aiba potentialul de a surclasa Google in curand ca si volum pe online ads (desi doar cu 1-2 ani in urma, nimeni nu cred ca ar fi estimat o asemenea tendinta), iar pe de alta parte, Microsoft are in continuare resursele si procesele potrivite pentru a genera produse exceptionale, deci nu trebuie in niciun fel considerati ca iesiti din aceasta lupta. Va fi o lupta interesanta si, asa cum au facut multi antreprenori, mai mici sau mai mari, unii chiar uriasi (vezi cazul lui Steve Jobs), si Larry revine la conducerea executiva a companiei, in opinia mea, simtind toate aceste pericole si provocari si considerand ca e cel mai potrivit pentru a le face fata. Numai timpul ne va spune daca a fost decizia potrivita, insa chiar azi, controversa a inceput odata cu inlocuirea link-ului catre Google Reader cu cel catre Picassa, ceea ce a declansat deja tot felul de reactii (negative). Succes, Larry!

Comments 4

  1. De asta nu mi-am gasit linkul cu Reader azi dimineata. Desi comentariile sunt negative cu aceasta schimbare (de acord) probabil Google nu vrea sa ne plictiseasca.

    De la schimbarile de algoritm la interfata produselor, trebuie sa fie ceva nou pentru a continua cu produsele lor. NOT!

    Probabil aceasta schimbare vine ca o reduta in fata motto-ului Don’t be evil!

  2. Post
    Author
  3. Idea Sistemului de Operare Google a fost a lui P Lary, aplicatia Picassa, Page Rank si Cloud Computing iarasi.

    Cred ca incepe o era noua in viata Google.
    Nu m-as mira daca o sa avem o retea de socializare proprie de la Google in max 2 ani (altul decat Buzz sau Orkut), iar sistemul de operare Google sa fie o concurenta reala pt sistemele Ms Windows.

    O alta posibilitate este ca Google sa intre si mai mult pe piata portabilelor (tablet pc, telefoane, etc).

    O sa vedem….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *