3 cifre bune pentru Romania!

2011-11-24 11:39:56
|
Marius Ghenea - 3 cifre bune pentru Romania!

In trimestrul trei, cresterea PIB-ului in Romania a fost cea mai ridicata din intreaga Uniune Europeana, ceea ce e un lucru foarte bun! Intr-adevar, cresterile de PIB se raporteaza la perioadele anterioare, deci sunt doar un indicator relativ de crestere, pentru ca ele depind in mod esential de ce s-a intamplat cu PIB-ul in perioadele anterioare de raportare, dar este oricum un lucru bun ca Romania poate fi prima din UE la ceva pozitiv. In plus, datoria Romaniei este in continuare una dintre cele mai mici din UE, pe locul 4 in ordinea celor mai mici datorii, iar daca eliminam din top Luxemburg-ul, care are o cu totul alta situatie economica, Romania este chiar intre primele trei tari din UE. O datorie mica inseamna in prezent un risc financiar mai mic, ceea ce este iarasi foarte bine. Sunt total nemultumit de abordarea, din acest punct de vedere, pe care o au unii jurnalisti care vorbesc de “datoriile uriase ale Romaniei”, in timp ce Romania sta mai bine, la acest capitol, decat multe tari europene foarte stabile, ca Germania, Austria sau tarile scandinave din UE. A treia cifra foarte buna pentru Romania in prezent este si cea a inflatiei, care a coborat sub 4% si este acum foarte aproape de media tarilor europene (din pacate asta se intampla si pentru faptul ca inflatia a crescut in alte tari europene mari, ducand aceasta medie in sus). Trei cifre bune pentru Romania, pe care ar trebui sa le folosim cat mai bine, in actualul context economic mondial dificil…

Comments 7

  1. Eu as spune ca situatia trebuie gestionata corect nu numai pentru ca situatia economica la nivel mondial nu e prea stralucita, ci mai ales pentru ca 2012… e an electoral pentru noi. Imi e mai tare frica de asta, sincer!

  2. Ar trebui data o lege pe plan mondial ca “zgomotul” generat de asa zisi reporteri sa fie taxat cu 1 milion de euro/articol, pana am invatat sa separ aceste nimicuri de informatiile cu adevarat importante am pierdut o gramada de bani pe pietele financiare. In realitate Romania sta foarte bine in cea ce priveste datoria externa (am vazut prea putine tari care se pot lauda cu procentaje mai bune decat ale noastre) dar pun prinsoare pe ban grei ca in momentul in care o sa se atinga pragul de 100 miliarde de euro o sa asistam la un boom de dezimformare mediatic care o sa se rezume la ideea ca suntem datori vanduti. Cat despre inflatie, daca s-ar stabiliza in jurul valorii de 3% (max 3.5%) atunci s-ar putea sa ne bucuram de o bine meritata crestere economica (3% inflatie stabila e cifra magica pentru inceperea investitiilor). Daca exista un motiv pentru care romanii dau uneori dovada de prostie este din cauza acestor reporteri de forma care induc in eroare populatia de dragul unui NEWS ALERT – Incepe emisiunea si nu avem ce sa prezentam, hai sa mintim ca sa facem norma.

  3. Buna,
    Intradevar este bine sa ne bucuram pentru ca suntem pe primele locuri la 3 capitole importante din punct de vedere economic.
    Totusi, nu stiu cat de relevanta este comparatia cu Germania care desi are datorii mai mari decat ale noastre, economia produce in continuare, masurile de austeritate sunt mai reduse decat la noi, si peransablu Germania pune bani deoparte. In plus, dobanzile la care se imprumuta Germania sunt mai mici decat cele la care ne imprumutam noi.
    Asadar, acest top al indatoririlor, ia in consideratie sumele nete sau procentele din PIB?
    Felicitari pentru carte 🙂

  4. Post
    Author

    Nu ai decat partial dreptate cu Germania, chiar zilele trecute Germania a esuat in tentativa de a ridica 6 miliarde de euro de pe pietele financiare (nu au ajuns decat la jumatatea sumei), tocmai din cauza gradului mare de indatorare, ca si din cauza problemelor zonei euro. Este foarte important gradul de indatorare ca procent din PIB si nu ca suma absoluta pentru orice tara, deoarece platile datoriei nu pot fi facute decat ca o functie de PIB, o tara nu are alte resurse proprii de plata a datoriei. In termeni numerici, Romania ar putea sa plateasca datoria externa cu PIB-ul sau pe 4 luni, in timp ce o tara ca Italia are teoretic nevoie de PIB-ul pe mai mult de un an pentru a isi plati datoriile. Si atunci cand faci un credit la banca, pe persoana fizica, banca iti imprumuta bani in functie de veniturile tale lunare sau anuale, deci e tot o functie de “PIB”-ul personal…

  5. Germania plateste dobanda mai mica decat noi pentru ca inflatia medie a ultimilor 13 ani a fost de sub 2%. Chiar si la o dobanda anuala de 3% cel care imprumuta ar avea profit de 1%. Romania plateste dobanda mai mare pentru ca inflatia in ultimi 20 de ani (excluzand perioadele de hiperinflatie cu procente de 150%) a fost in medie de 6%. La o inflatie de 6% nu te poti astepta sa primesti un imprumut cu dobanda de 2%, asta ar insemna sa castigi tu 4% cu ajutorul inflatie. Obligatiunile nemtesti ofereau o forma de dobanda (yield) de 2% (nu cunosc daca dobanda este impozabila sau nu), in acest caz de 2% dobanda-2% inflatie poti spune ca ai gasit un safe heaven (un loc in care banii tai nu-si pierd valoare in timp) chiar daca nu sunt atractive din punct de vedere al castigului. Din pacate, intrebarea pe care si-o pun investitori este urmatoarea: Ce se va intampla in zona Euro daca una din tarile PIGS (cel mai probabil Grecia) va anunta ca nu mai are cum sa-si plateasca datoriile? Iar raspunsul din mintea lor este o posibila hiperinflatie, in cel mai rau caz, sau o inflatie de 6-7% pe 1-2 ani. In ambele cazuri investitorul pierde mult sau altfel spus, riscul este insuportabil. Singurele obligatiuni nemtesti rentabile sunt cele pe 6,15 si 20 de ani pentru ca dobanda lor este mai mare de 4%. Sunt foarte multe mecanisme strans legate intre ele in economia asta mondiala, cum sa nu o iubesti. 😀

  6. E oarecum normal ca in tarile mai slab dezvoltate cresterea in procente a PIB sa fie mai mare decat in tarile dezvoltate. O crestere de 1000 la 10000 unitati inseamna 10% pe cand o crestere de 10000 la 200000 inseamna doar 5%.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *