Urmeaza Purge Weekend in Romania?

2020-05-13 19:25:38
|
Marius Ghenea - Urmeaza Purge Weekend in Romania?

Se pare ca “profetiile” mele de acum o luna cu privire la modul in care se va inchieia starea de urgenta se adeveresc. Am spus inca de atunci ca 15 mai ne va prinde intr-o situatie in care nu vom mai avea niciun fel de restrictii, daca nu se adopta intre timp o lege organica in acest sens de catre Parlament. Adica pare clar, in acest moment, ca de vineri pana cel putin la inceputul saptamanii viitoare, in Romania nu vor mai exista niciun fel de restrictii legate de pandemia Covid-19! Cine vrea sa deschida un restaurant, un mall sau orice activitate care a fost inchisa prin ordonante militare in perioada stariii de urgenta, o poate face fara probleme incepand chiar de vineri dimineata de la ora 00:00, pana cand o lege data de Parlament care sa interzica acest lucru ar intra in vigoare. Ceea ce se intampla numai in 3 zile de la publicarea in Monitorul Oficial, in conditiile in care legea este inca in dezbatere in Parlament in aceste zile! Nici nu mai vorbesc de faptul ca doar la Senat au fost adaugate 67 pagini de amendamente, urmeaza sa vedem ce se intampla si la Camera Deputatilor! Iar daca aceasta lege trebuie adoptata urgent, as spune chiar “pe genunchi”, asa cum pare in acest moment, e clar ca va fi o lege cu probleme si cu erori, care apoi vor trebui corectate, dar care intre timp, vor afecta romanii si vor afecta Romania. Si, foarte important, domnilor guvernanti, nu mai tine cu ordonante de urgenta, Curtea Constitutionala tocmai a confirmat ca in stare de alerta, orice restrangere a drepturilor se poate face numai prin lege votata de Parlament. Asa ca ideea lui Orban ca da el joi un OUG care sa acopere “zilele lipsa” in acest vid legislativ este gresita din start.

Practic, se pare ca ne pregatim pentru un “Purge Weekend”, ma refer aici la filmul american The Purge, acea noapte din an cand, intr-o societate distopica americana, toate legile sunt nule, nu mai exista niciun fel de restrictii, iar oamenii pot face orice le trece prin cap! In Statele Unite, unde sunt foarte multi purtatori de arme, ce faceau cetatenii in acea noapte erau, desigur, foarte multe crime. La noi, daca intr-adevar restrictiile vor disparea peste noapte, probabil ca weekend-ul care vine, cel cu 15 mai, va fi unul de socializare intensa din toate punctele de vedere, adica multi oameni vor face exact ce nu aveau voie cu o zi inainte, dar o vor face cu foarte mult entuziasm si cu foarte multa intensitate. Ceea ce ar putea da peste cap tot efortul facut in ultimele 2 luni de izolare, de distantare! Cum s-a ajuns aici? Prin superficialitatea guvernului, in primul rand, deoarece toate aceste lucruri erau cunoscute de mult timp, era o perioada suficienta pentru a propune si aproba in Parlament masuri corecte si proportionale cu problemele cu care se confrunta Romania acum, care sa intre in vigoare pe 15 mai sau inainte de aceasta data.

Poate ar fi avut timp sa faca acest lucru daca nu stateau excesiv in declaratii de presa de genul “avem solutii pentru toate problemele” (adica vorbe goale), prin care nu ne spuneau nimic concret, iar atunci cand spuneau ceva concret, era de fapt o informatie gresita, contrazisa doar un pic mai tarziu de altcineva din guvern sau de un alt oficial de rang mai inalt. Dar a mai fost si o alta problema, respectiv lipsa de intelegere a faptului ca nici macar o pandemie nu justifica suspendarea drepturilor omului, intr-o societate democratica si constitutionala. Adica desconsiderarea legilor si a cetatenilor, cu o gandire de genul “hai ca dam noi o ordonanta de urgenta in ultima zi si rezolvam problema”. Atat Iohannis cat si Orban vorbesc de o luna despre faptul ca da, pe 15 mai vor fi anumite relaxari, dar vor ramane in continuare in vigoare multe restrictii, desi ar fi trebuit sa stie, din momentul in care faceau acele afirmatii, ca restrictii nu pot fi mentinute dupa starea de urgenta decat prin legi votate de Parlament. Si ar fi trebuit sa actioneze in consecinta, in loc sa continue aceasta cearta politica pe care o au de atat timp cu exact cei de la care au acum nevoie de sustinere pentru a trece o legislatie corecta prin Parliament (culmea!).

In final, nu pot decat sa sper ca nu am stat (eu si noi toti) in casa fara rost doua luni, din cauza unor incompetenti care mai intai ne-au bagat in casa fara sa se gandeasca mai deloc la implicatii (practic au actionat doar prin mimetism, vazand ce fac celelalte tari), iar apoi habar nu au cum sa ne scoata de acolo in mod cat de cat organizat si in siguranta!

Comments 1

  1. Foarte interesant! Eu inca mai astept o carte de la dvs. Poate va faceti timp si pentru asa ceva, ca tot v-am simtit in acest articol ca in a dvs. carte “Antreprenoriat”. Cea mai buna carte din acest domeniu, pentru mine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *