Wall-Street.ro: cat de antreprenori sunt romanii?

2011-05-11 14:54:13
|
Marius Ghenea - Wall-Street.ro: cat de antreprenori sunt romanii?

Un articol din Wall-Street analizeaza rezultatele studiului GEM (Global Entrepreneurship Report) despre antreprenoriat. Unele cifre si pozitii de acolo mi s-au parut putin bizare, pentru ca ierarhiile europene par sa fie rupte din context: cifre cu adevarat surprinzatoare (si divergente) in Scandinavia, dar si in Benelux sau in Balcanii de Vest (daca te iei dupa aceste cifre, pare ca Macedonia sau Bosnia sunt cele mai tari tari, din punct de vedere al antreprenoriatului, sau cel putin al “perceptiilor” antreprenoriale). Zonele care prezinta niste date mai usor de inteles sunt acele tari mai puternic afectate de criza (Grecia, Spania, Portugalia). Romania sta relativ prost la majoritatea capitolelor de studiu, ceea ce nu este neaparat surprinzator, detalii gasiti in articol, aici.

Comments 7

  1. Foarte interesant – multumesc. Comentariul tau este corecta si are un unghi de vedere excelent.
    Dar, asa fiind, care este marja de eroare pentru celelalte tari?
    De asemenea, cum putem modifica perceptia autorilor studiului si a publicului? _ we need to show facts!!!

  2. Post
    Author

    Cornel, multumesc pentru comentariu! Modificarea perceptiei publicului se poate face mergand pe cei trei piloni importanti ai dezvoltarii culturii antreprenoriale a unei tari: educatie antreprenoriale, modele antreprenoriale (reale!) si celebrarea antreprenoriatului…

  3. Peste 93% din companiile din Italia sunt de fapt afaceri de familie. Putine afaceri de la noi insa sunt business-uri reale, dintr-un motiv foarte simplu, cred eu: ideea ca daca intri in afaceri te imbogatesti peste noapte si incercarea zilnica de a reusi acest lucru cu orice pret.

  4. Intr-adevar, f. ciudate si contradictorii datele din raportul respectiv. Atat de contradictorii incat n-as pune deloc baza pe claritatea intrebarilor din sondaj.

    CE e insa muuuult mai funny e ca la “oportunitati identificate” suntem pe locul 22 din 23 si la “intentii antreprenoriale” suntem pe 10. Deci totusi vrem :))).

    Nu pot decat sa trag concluzia ca am fi pe locul 1 la intrebarea “Care popor s-a nascut mai poet?”

  5. Post
    Author
  6. Pingback: Antreprenoriatul în România – vizionar? - Alexandru Ionut Roja | Alexandru Ionut Roja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *