Unsprezece minute, de Paulo Coelho

2008-02-26 08:59:11
|
Marius Ghenea - Unsprezece minute, de Paulo Coelho

Unsprezece minute, de Paulo CoelhoO carte asa cum probabil ca ne-am astepta de la un scriitor brazilian: despre prostituate care pleaca din Copacabana (Rio de Janeiro) sau chiar din interiorul tarii, ca sa ajunga in Europa si sa sfarseasca prin a deveni prostituate in baruri de strip-tease dintre care unul, intamplator sau nu, se numeste chiar Copacabana (si este in Geneva). Asa ca la nivelul cel mai superficial, cartea, asa cum spune chiar titlul, graviteaza in jurul sexului, in sensul ca cele “11 minute” sunt chiar cele care ar reprezenta durata medie a actului sexual, cu toate ca aici probabil exista si alte opinii. In realitate insa, cartea este la fel ca orice carte a lui Coelho o calatorie spirituala a Mariei, tanara brazilianca, in cautarea dragostei si in final, in cautarea (sau pentru regasirea) propriului ego, o carte despre auto-cunoastere, auto-descoperire. Evident, ca in orice carte a sa, Coelho nu poate rata ocazia sa ne mai vorbeasca putin despre divinul feminin si despre “sexul sacru”. Dar, iarasi la fel ca orice carte a sa, foarte antrenanta ca lectura, o carte pe care nu o lasi din mana pana nu ai terminat-o de citit.

Comments 13

  1. cartea e super tare, ma lasat cu sufletul in ardoare shi am inceput a citi toate cartile pe care le gasesc a lui coelho dar asta e cea mai tare… am o intrebare ce simbolizeaza numarul 11 in romanul lui coelho ca in toatem cartile lui el exista???

  2. Post
    Author

    Subiectul cu numarul 11 este interesant si cu semnificatii multiple, asa ca voi incerca sa abordez simbolistica lui 11 intr-un post pe blog, cat de curand. Multumesc pentru comentarii,
    Marius Ghenea.

  3. Cartea este draguta. Este rupta din realitate.
    Incredibil la cat de multe lucruri poate sa renunte o femeie cand e indragostita si cat de multe poate sa indure. Cred ca toate ne regasim in anumite tarasaturi, ganduri, trairi ale eroinei. Merita citita chiar daca unii spun despre Coelho:
    ,,Paulo Coleho e un pervers literar pentru ca le ofera iluzia celor ce citesc literatura facila ca citesc literatura mare. Mare lui calitate e aceea de a nu spune nimic coerent pagini intregi, iar cand spune ceva, imbraca o poveste simpla, care nici macar nu ii apartine in idei generale exprimate cat se poate de pompos.”

    In incheiere iti spun ca te admir foarte mult. Imi place felul tau de a fi, faptul ca ai reusit in afaceri, ca ai o familie minunata, faptul ca esti un vizionar. Totusi, am si eu o intrebare. Ce ai cautat in “Arena Leilor” alaturi de unul ca Dragos Anastasiu?

  4. Este o carte care dupa parerea mea nu merita citita… Este totusi interesant modul in care o persoana care ar fi putut fi un psiholog de succes isi vinde “marfa” subt o masca… acea a unei prostituate…

  5. “O carte asa cum probabil ca ne-am astepta de la un scriitor brazilian: despre prostituate care pleaca din Copacabana” etc?
    Se observa o tendinta discriminatorie in aceasta afirmatie a d-voastra. Adica trebuie sa ne asteptam ca o carte scrisa de un brazilian sa fie musai despre sex? Nu cred ca este cazul sa ne lasam ghidati de clisee si sa nu judecam o carte in functie de originea autorului.
    …in rest subscriu celor spuse de d-voastra pe marginea acestei carti.

  6. Ce se intampla, Dl. Ghenea, idepartati comentariile in care sunteti criticat? Tttttt….cam pueril!! Totusi trebuie sa recunosc: compartamentul d-voastra mi-a starnit amuzamentul.
    Abia astept sa vad daca si asta o sa fie sters!

  7. mie mi se pare foarte interesanta cartea.mai am cateva pagini si o termin.important e sa vedeti mai departe de povestea cu prostituate si sex.unele lucruri sunt chiar profunde

  8. Nu shtiu… nu il pot considera pe Coelho scriitor bun. Mi se pare ca nu are profunzime deloc. Sa spunem ca “Veronica se pregateste sa moara” are o idee interesanta, dar scrie el destul de pueril… Comparativ cu un Saramago sau Marquez sau Llosa, scriitori latini, e aproape zero…

  9. Aceasta carte mi-a fost recomandata de un barbat foarte drag mie intr-un moment cand aveam nevoie sa aleg intre dragoste si siguranta materiala.Pentru o persoana trecuta prin ceva experiente cartea poate fi o adevarata revelatie.Nu stiu daca a fost menita sa fie doar o simpla povestioara despre mirajul elvetian si viata unei prostituate.Cu totii am fost nevoiti macar odata in viata sa ne ” prostituam” pentru ceva anume .Merita sa ne intrebam daca alegerea pe care am facut-o in viata e corecta si daca va fi sa alegem cum va fi…

  10. da, cartea este doar sexuala, pt cei incuiati intr o lume simpla, pt cei care citesc carti politiste, profunzimea trebuie vazuta dincolo de viata femei prostituate, ideea in sine de regasire a ei ca femeie, f bine putem considera o femeie dupa 20 de ani de mariaj ca fiind in situatia ei psihica, dupa 20 de ani, totul ti se pare o placa proasta, in care nici urma de fluturas in stomac nu se mai intrevede, zeci de femei se regasesc in aceasta carte, in ideea de a vrea mai mult, ca sunt conduse uneori de o dorinta animalica de putere, si nu de dragoste, si multe alte lucruri, insa trebuie sa fii citit multe carti total diferite una de alta, ca sa o poti intelege.
    si pt cei care nu stiu, coelho este in cartea recordurilor pt cea mai tradusa carte din lume, in 67 de limbi daca nu ma insel. cred eu ca un scriitor care nu este considerat indeajuns de bun, nu ar fi castigat niste premii.
    desigur, ca sunt scriitori mai buni, insa cei care vorbesc, uita ca fiecare scriitor are semnatura lui, stilul sau de a “povesti” semantica, simbolistica, si multe alte idee in sine, nu doar o poezie se analizeaza
    in fine, poate sunt eu mult prea deschisa, insa consider ca oamenii total deschisi , inteleg ideeile din aceasta carte, si nu doar din aceasta, scriisa de P. Coelho, inclin sa cred, nu doresc sa ofensez pe nimeni, dar oamenii cu o educatie mai “inchisa” sau sa le numim chiar prejudecati, nu doresc sa accepte unele lucruri care din pacate ne domina lumea, nu accepta ca lumea e simpla, dar si complicata.
    desigur, fiecare este asa cum a fost sa fie.
    Insa dupa cum mi a zis o profesoara, menirea matematicii in scoala, nu e pt ca noi sa fim toti inventatorii curentului, ci pt a da mintii ocazia de a analiza o situatie in mai multe moduri, si a nu fi toti de o inteligenta indusa, mai exact roboti. Fiecare scolar, licean, student, va incerca din rasputeri sa gaseasca rezolvari in felul sau, 50 vor rezolva si vor analiza in acelasi mod, iar 20 vor folosi cu totul alte metode, astfel ca si o carte, care a cutreierat intreg globul pamantesc, va fi inteleasa dupa modul fiecaruia de percepere.
    ori nici povestea cu pasarea maiastra nu are un inteles?????
    nici povestea creionului?
    lista continua………
    numai bine.

  11. nu as fi de acord sa fie citita de tineri sub 13 -14 ani , asta in conditiile in care la Biblioteca e la liber. Pentru mine a fost cea mai explicita carte- literara din punct de vedere sexual pe care am lecturat-o !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *