Bulgaria – Romania, 3-0 in “meciul” turismului litoral

2008-05-30 14:44:43
|
Marius Ghenea - Bulgaria – Romania, 3-0 in “meciul” turismului litoral

burgas.jpgUn prieten imi spune deunazi “mergem in Bulgaria la Albena, pentru un teambuilding cu cei 40 angajati din Bucuresti”. Il intreb ca tot patriotul “de ce nu in Romania”? Imi arata preturile, conditiile de la hotel, programul de excursii. Trebuie sa accept ca are dreptate: in Romania nu ar fi putut gasi niciodata o asemenea oferta pe litoral, ca si valoare pentru bani!

Imi aduc aminte ca am fost si eu acum un an pe litoralul bulgaresc la un hotel Kempiski din Nisipurile de Aur (intre timp am aflat ca a intrat intr-o alta retea internationala, Melia Hotels). Am plecat spre destinatie cu destul de multa retinere: auzisem toate povestile cu politistii corupti din Bulgaria, cu furturile de masini, plus ca un weekend pe litoralul bulgaresc nu mi se parea deloc “aspirational”. Am gasit insa acolo o infrastructura de 5 stele, cu servicii de calitate, oricum mult peste ceea ce gasesti in Mamaia la cel mai “select” hotel (ghilimelele sunt necesare, deoarece nu exista nici macar un singur hotel cu adevarat select pe litoralul romanesc, dovada ca pana acum, singurele retele internationale care si-au pus logo-ul pe hoteluri de pe litoralul romanesc sunt retele de 2-3 stele specializate mai curand in hoteluri budget de pe langa gari sau aeroporturi, nu in restorturi pe malul marii). Asa ca din punctual meu de vedere, “meciul” dintre Romania si Bulgaria a fost pierdut la scor de forfait de catre litoralul romanesc, cel putin ca si destinatie turistica.

Am vazut acum cateva saptamani o emisiune pe Realitatea care incerca sa demonstreze cu argumente de-a dreptul staliniste de ce ar trebui sa alegem litoralul romanesc si nu pe cel bulgaresc. As fi inteles o argumentatie pe motive patriotice: mergeti pe litoralul romanesc pentru a sustine economia romaneasca (fie ea si subterana, deoarece stim bine ca multe dintre asa-zisele investitii de pe litoralul nostru sunt ale unor imbogatiti ai tranzitiei fara niciun fel de viziune strategica legata de turism sau de dezvoltarea durabila a Romaniei). Dar sa spui ca “litoralul nostru este mai frumos” este o chestie total nefondata si un gen de argumentatie care ar fi trebuit sa moara odata cu Ceausescu! Stiti bine la ce ma refer: in perioada comunista se incerca acreditarea ideii ca noi suntem cei mai tari din regiune (mai destepti, mai frumosi, economie mai dezvoltata, cultura, arta, pana si istoria noastra era evident mai glorioasa decat a altor popoare). Oricum, mai nimic din argumentatia acelei emisiuni nu a facut sens pentru mine, asa ca voi incerca sa refac acest meci si sa demonstrez de ce pierdem noi clar cu trei zero in fata bulgarilor meciul turismului litoral (si nu la “masa verde”, ci pe teren, pe litoralul Marii Negre!).

E un moment bun pentru analiza, mai ales ca 1 iunie este si startul pentru prima parte a sezonului estival (care insa la bulgari incepe mai repede in mod natural, asa cum voi explica in continuare). Turismul se bazeaza in principiu pe trei componente fundamentale: geografie (relief, clima), infrastructura (incluzand aici si obiectivele turistice) si oameni (respectiv servicii). Vom incerca sa comparam, mere-cu-mere, cele trei componente in Bulgaria fata de Romania. In primul rand, geografia: este evident ca fara un relief, un climat si un litoral potrivite pentru turism, nu putem vorbi despre o industrie turistica, asa ca acesta ar fi (din pacate pentru Romania), primul si cel mai important element. Sa incepem cu cifrele: Bulgaria are un litoral in lungime totala de ca. 370km, dintre care nu mai putin de 130km de plaje cu nisip. Romania are 244km de tarm al Marii Neagre, dintre care doar ca. 70km sunt utilizabili pentru turism litoral de masa, respectiv “Riviera romaneasca a Marii Negre”, de la Vama Veche la Navodari, deoarece restul de tarm este in zona de Delta, inutilizabila, cu mici exceptii (Gura Portitei) pentru turism de tip “litoral”. Delta Noastra are potentialul sau urias turistic, dar intra intr-o alta categorie de turism, nu turismul de litoral. In plus, trebuie spus ca si Bulgaria are zone similare (nu la acelasi nivel cu Delta Dunarii, dar oricum, gurile raului Kamchia spre exemplu au cateva sute de kilometri patrati de patrimoniu UNESCO al biosferei, asa cum e si Delta Dunarii). Si avantajele Bulgariei din punct de vedere geografic nu se opresc la lungimea tarmului si a plajelor: in Bulgaria, temperaturile medii anuale pe litoral sunt cu ca. 3 grade mai mari iarna-primavara si cu ca. 1-2 grade mai mari vara-toamna, fata de litoralul romanesc (intr-o comparatie Varna fata de Constanta sau Burgas fata de Mangalia). In plus, din zona Burgas spre sud, pana la granita cu Turcia, litoralul bulgaresc prezinta deja un climat de profil mediteraneean (deoarece acea zona se afla la sud de Muntii Balcani, care opresc influentele nordice reci si astfel clima este influentata mai mult de Marea Egee, care se afla la doar 100km distanta de granita de sud a Bulgariei).

Punctul cel mai sudic de pe litoralul bulgaresc este putin sub paralela de 42 grade, deja aceasta diferenta de 2 grade latitudine fata de Mamaia, combinata cu aspectele de relief (muntii transversali pe aliniament est-vest din Bulgaria) ne dau o imagine a diferentei de clima. Aceasta inseamna nu doar o diferenta de temperatura, ci si un climat mai bland (noaptea si in sezonul rece). Astfel sezonul cald si insorit este semnificativ mai lung decat pe litoralul romanesc (sezonul poate incepe acolo cu 2-3 saptamani mai devreme si se poate termina tot cu 2-3 saptamani mai tarziu, ceea ce inseamna, la un sezon estival foarte scurt, de 2-3 luni pe an, asa cum e in Romania, o prelungire cu peste 50% anual a sezonului estival in Bulgaria!). Si nu in ultimul rand, acest climat din Bulgaria litorala permite o vegetatie mai bogata si mai exotica fata de cea de pe litoralul romanesc (pot creste leandri sau alte plante mediteraneene, se pot de exemplu, aclimatiza palmieri de clima temperata in Bulgaria, ceea ce in Mamaia s-a dovedit un esec in repetate randuri, din cauza inghetului de lunga durata din timpul iernii).

Mai departe, putem vorbi despre tipul de expunere solara, marina, eoliana: in Bulgaria, multumita unui tarm mult mai “neregulat” ca cel foarte drept din Romania (cu multe peninsule, golfuri, chiar si cateva insule pitoresti), expunerile plajelor sunt mult mai diverse fata de Romania, unde nu exista decat o singura varianta, expunerea spre est (care are avantajul rasaritului de soare din mare, dar si dezavantajul vantului extrem de rece care bate dinspre mare si lipsa de protectie a zonei de coasta in capetele de sezon sau “shoulder season”). In Bulgaria sunt locuri unde plajele sunt orientate spre sud, spre nord sau chiar spre vest (cu posibilitatea unor apusuri de soare memorabile): aceasta diversitate este buna pentru turism, in particular orientarea spre sud sau sud-vest este foarte buna pentru turismul litoral, din numeroase motive, cum ar fi expunerea solara permanenta, dar si protejarea plajelor de temperaturile mai reci si de vant, deoarece la nord sunt in Bulgaria grupuri de dealuri sau munti (o alta caracteristica foarte interesanta a litoralului bulgaresc spre deosebire de al nostru, care are intr-o parte marea si intr-o parte campia, cu foarte putin locuri deluroase, care evident sunt mai pitoresti, asa cum o demonstreaza si rivierele franceza si italiana, foarte “franjurate” si abrupte).

Tarmul mai fragmentat din Bulgaria mai ofera inca un alt mare avantaj pentru sporturile de apa: golfurile Marii Negre, care sunt inexistente in Romania dar destul de raspandite si “adapostite de furtuni” pe litoralul bulgaresc (la Balchik, Varna, Burgas, Sozopol, Nessebar, Chernomoret sau Pomorie) permit si barcilor sau yacht-urilor niste trasee mai placute, mai pitoresti, in acelasi timp constituie si “porturi naturale” bune pentru a ancora o barca dar si pentru constructii mai simple de marine sau pur si simplu sunt mai ferite si mai sigure pentru inotatori, spre deosebire de litoralul foarte drept din Romania, unde intri in mare deschisa de la primii metri parcursi cu o ambarcatiune sau inot.

Cu alte cuvinte, se impune o prima constatare: chiar daca in Romania si Bulgaria, nu ar exista absolut niciun hotel, nicio statiune pe litoral, ar fi oricum mai indicat pentru un turist sa mearga pe litoralul bulgaresc si nu pe cel romanesc tinand cont doar de avantajele naturale! Evident, daca incercam mai departe o comparatie pe aceleasi criterii, litoralul grecesc sau turcesc sunt de cateva ori mai valoroase decat Marea Neagra din punct de vedere al potentialului geografic natural! Dar trebuie sa incepem prin a admite acest lucru, ignorat sau pur si simplu neacceptat de romani, ca Bulgaria are un litoral care este in mod natural mai frumos si mai placut decat al nostru!

Ce e drept Cadrilaterul, cedat de Romania Bulgariei in 1940, reprezinta ca. 60km de coasta litorala cu un bun potential natural pentru turism (inclusiv zona Balcic, o zona foarte frumoasa ca si natura, geografie) care pana in 1940 s-ar fi “adunat” la zestrea litorala a Romaniei si s-ar fi “scazut” de la Bulgaria, echilibrand un pic situatia (printre altele, tot aici in zona de litoral a Cadrilaterului se dezvolta si primele terenuri de golf de 18 gauri cu acreditari internationale care vor da probabil si mai mult avant turismului pe litoralul bulgaresc, nu doar pentru turistii “budget” dar si pentru turismul de lux). Dar nici macar atunci nu ar fi fost o lupta egala intre Romania si Bulgaria cu privire la potentialul natural, geografic al litoralului, deoarece partea cea mai valoroasa din acest punct de vedere a litoralului bulgaresc este totusi cea din sud, pe motive simple care tin de clima si in general de geografie (nu intamplator, Sunny Beach care este cea mai mare statiune din Bulgaria, de cateva ori mai mare decat Mamaia sau decat Albena, este in acea zona sudica, in apropiere de Burgas). Asa ca e deja 1 – 0 pentru Bulgaria in acest meci. In urmatoarea repriza a partidei, vom vorbi despre infrastructura de pe cele doua litoraluri (nu va asteptati la surprize, si aici tot Bulgaria castiga net). To be continued…

Comments 5

  1. Sunt din Constanta si poate ca am o parere mai clara asupra diferentei dintre Romania si Bulgaria. Nu mi se mai pare ciudat ca oameni din Constanta ce pot merge pe jos la malul marii pentru o baie merg in Bulgaria pentru un week-end. Personal, cred ca tine de mentalitate. La noi a ramas o mentalitate primitiva, probabil speculand cererea prea mare comparativ cu oferta. Astfel, totul e permis, nu exista nici un respect pentru client, deoarece va fi mereu altul la rand . Calitatea serviciilor nu conteaza, dotarea si confortul hotelurilor, lipsa distractiilor..totul paleste in fata valurilor de oameni ce continua sa vina pe litoral. E drept, nici orgasnismele abilitate sa controleze la repspectarea legii nu isi fac treaba altfel decat in alte zone ale tarii, asa ca e firesc sa avem produsul turistic pe care il avem. Aici, nimic nu se schimba, un patron e unicul factor de decizie, notiuni gen: director de marketing, director executiv, promovare, imagine, produs, vanzare sunt doar niste cuvinte, un angajat va fi platit cu cel mai mic salariu posibil la care i se poate gasi inlocuitor si totul merge frumos inainte.
    Mi se pare ironic faptul ca dupa 20 de ani lumea se plange de conditile de pe litoralul romanesc, manati de simtaminte patriotice unii le gasesc scuze insa nimeni nu spune ca situatia in care se gaseste este rezultatul direct al patronatului din industria hoteliera si al lipsei de viziune a acestuia.
    Personal , cred ca daca acum ar face schimb oamenii , personalul de la femeia de servici pana la patron sa treaca in Bulgaria si ei sa vina in Romania, in mai putin de 3-5 ani ar fi iar acelasi decalaj si noi le-am gasi iar scuze sau explicatii.

  2. cred ca si proprietatile sunt mai ieftine cu mult in bulgaria, chiar si pe litoral.

  3. Intradevar comparatia intre Bulgaria si Romania este clar defavorabila pentru noi. In acest moment as incerca mai degraba o comparatie Bulgaria vs. Turcia. Daca anii trecuti Bulgaria reprezenta o varianta mai ieftina pentru turisti in acest sezon am remarcat ca preturile la hotelurile de 4 si 5 stele intra in competitie directa cu Turcia. Si asta nu pentru ca s-ar fi ieftinit turismul in Antalia…
    Romania nu prea are loc insa in aceasta competitie…

  4. Pingback: Bulgaria - Romania, 3-0 in “meciul” turismului litoral « Viitorul sună bine

  5. Am multi prieteni care si-au cumparat case si apartamente noi in Bulgaria.

    Cat au platit? Cam un sfert decat i-ar costa in Romania !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *