Ziarul Financiar 23 iulie 2008

2008-07-27 19:20:14
|
Marius Ghenea - Ziarul Financiar 23 iulie 2008

Marius Ghenea si-a triplat banii din tigle in sapte luni

Omul de afaceri, unul dintre primii business angels, a investit 1 mil. euro intr-o afacere logo1.jpgcu tigle metalice pe care o vinde cu 3 mil. euro.

Ghenea, 39 de ani, unul dintre fondatorii retailerului de produse electronice Flamingo, se afla in negocieri avansate pentru vanzarea producatorului de tigle metalice VikingProfil din Ploiesti catre grupul polonez Pruszynski, unul dintre cei mai mari jucatori de profil din Polonia, in cadrul unei tranzactii estimate la circa 4-6 mil. euro, potrivit unor surse din piata.
Omul de afaceri, care are in prezent mai multe investitii din postura de business angel, a achizitionat in luna decembrie a anului trecut 51% din actiunile VikingProfil, iar in urma tranzactiei, Radu Mircescu, cel care a fondat afacerea in 2005, a ramas cu 49% din companie.
Contactat de ZF, omul de afaceri a confirmat ca se afla in negocieri pentru vanzarea companiei, insa nu a dorit sa prezinte detalii referitoare la tranzactie.
Reprezentantii Pruszynski nu au dorit sa confirme tranzactia, insa vor face un anunt la sfarsitul saptamanii.
Fondatorul Flamingo impreuna cu Radu Mircescu au anuntat ca vor investi anul acesta circa 1,5-2 mil. euro in dezvoltarea companiei si ca asteapta un multiplu de 3,5 al banilor investiti. In aceste conditii, Ghenea va incasa din vanzarea participatiei circa 2-3 mil. euro, triplu fata de investitia initiala.
Ghenea a dezvoltat in ultimii ani un portofoliu de afaceri tipice unui business angel, dupa ce s-a retras in 2001 din compania de distributie IT Flamingo, cand a incasat cateva milioane de euro. Banii obtinuti din Flamingo i-a investit incepand cu 2003 in compania FIT Distribution, specializata in distributia de tehnica de calcul, si a dezvoltat site-urile magazinelor online pcfun.ro si electrofun.ro, precum si in advertising prin firma Casia. Conceptul de business angel presupune un investitor care dispune de resurse financiare personale semnificative si de experienta in conducerea unei afaceri, care este interesat sa deruleze un exit din afacere la un multiplu cat mai mare.
Chiar daca exitul din afacerea VikingProfil era preconizat in perioada 2009-2010, oferta polonezilor a schimbat planurile lui Ghenea, in contextul in care consumul de tigle metalice se afla intr-o continua crestere. De altfel, de preluarea Viking s-au mai interesat doua companii de profil din Scandinavia si Marea Britanie.
“Analizez in fiecare saptamana cel putin 2-3 propuneri de investitii venite de la antreprenori romani, iar oferta Viking a fost una dintre ele”, spunea Ghenea la in urma cu patru luni. Ratele de crestere de 20-30% din constructii l-au determinat pe omul de afaceri sa investeasca si in Orbital Solution, care distribuie echipamente de confort termic si accesorii.
VikingProfil a realizat in primul semestru o cifra de afaceri de 1,4 mil. euro, in crestere cu 80% fata de aceeasi perioada a anului trecut. In acest context, compania estimeaza depasirea nivelului de vanzari prognozat la inceputul anului de circa 6 mil. euro. Compania estimeaza pentru 2008 un profit net de peste 400.000 de euro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *