Tusea si junghiul…

2008-10-07 09:35:01
|
Marius Ghenea - Tusea si junghiul…

I-am vazut ieri pe Tariceanu si Isarescu in conferinta de presa, acesti “tusea si junghiul” ai economiei si finantariceanu.jpgtelor romanesti. isarescu.jpgAmbii au esuat pana acum lamentabil in gestionarea crizei financiare romanesti din ultimele zile, in opinia mea! Ultimele zile risca sa anuleze complet tot progresul economic romanesc din ultimul an, daca ne gandim ca o depreciere brusca a leului cu 10% sau mai mult ar da peste cap cresterea economica de 9%, in timp ce o gaura in buget de dimensiuni asemanatoare pune toata constructia bugetara din 2009 in mare pericol, daca nu se iau rapid niste masuri. Mugur Isarescu spune ca aceasta evolutie a cursului era “normala, in contextul economic actual”. Nu am inteles nimic din aceasta afirmatie, asa ca m-am uitat chiar pe site-ul BNR sa vad cum a evoluat cursul de schimb al leului fata de un numar de valute: surpriza, in ultima saptamana leul a pierdut teren nu doar fata de euro sau dolar, ci fata de TOATE valutele (inclusiv rubla, leva, forintul, zlotul sau coroana ceheasca).

Nu inteleg de ce nimeni nu pune acest argument pe masa? De ce ar fi contextul economic de la noi mai prost decat in Bulgaria sau in Polonia sau in 100 alte tari din lume, in acest moment? Si atunci, despre ce “context economic actual” vorbim? Au cazut pietele financiare americane si tocmai Romania simte cea mai mare influenta? Mi se pare ridicol. E clar ca lipsa de interventie a BNR in aceste conditii (si culmea, cand are foarte multi euro in pusculita) este iresponsabila. De pe-o zi pe alta, romanii sunt cu 10% mai saraci (sa nu uitam ca majoritatea produselor si serviciilor din Romania sunt de import, dar chiar cele oferite sau produse local fluctueaza tot cu euro sau cu dolarul), iar guvernatorul BNR da din umeri si considera acest lucru normal.

In opinia mea, este o speculatie ieftina impotriva leului, care a reusit pana acum si cu complicitatea BNR, dar si cu complicitatea guvernului. Evident, in acest proces au fost niste baieti destepti care au facut foarte multi bani pe spinarea romanilor, din nou (poate chiar niste baieti destepti de la noi). Complicitatea guvernului in aceasta speculatie impotriva leului (adica impotriva Romaniei) este una care scapa total logicii: probabil ca ministrul educatiei (scriu cu litere mici pentru ca si ministrul si educatia au atins un record negativ istoric, in ultimul mandat), aflat in “saptamana orbului” (ca doar s-a casatorit!), a confundat negocierea cu sindicatele din educatie cu biroul ofiterului starii civile si a spus grabit si fericit “da” sindicalistilor care i-au cerut marirea cu 50% a salariilor. Singura problema este ca, din momentul in care a spus “da” (si apoi a repetat acel “da” si in Parlament, probabil tot intr-o criza de euforie nubila), ministrul educatiei ne-a pus din pacate pe toti sa dam bani la nunta sa. A facut-o de fapt chiar de doua ori, pentru ca a folosit si secretarele din minister pentru organizarea nuntii: l-am vazut spunand ieri la un post de televiziune ca acest lucru este normal “pentru ca erau persoane in care avea incredere, asa ca era normal sa le foloseasca”. Si impreuna cu ele si telefoanele sau alte resurse ale guvernului. Poate in Congo, dar in Romania asa ceva este considerat ilegal si ar trebui pedepsit ca atare, inclusiv penal!

Lejeritatea infractiunii, a incalcarii legii in Romania, chiar de catre “cei mai alesi” dintre romani, mi se pare o chestie de maxim prost gust si e ceva ce ar trebui pedepsit exemplar. De exemplu pe acest ministru l-as condamna nu cu o amenda penala, ci sa poarte pe el o pancarta pe care sa scrie “am furat din banii ministerului ca sa imi fac nunta”. Recent, intr-una dintre tarile scandinave, un inalt functionar public si-a dat demisia pentru ca primise in mod necuvenit un abonament gratuit pe mijloacele de transport din oras si a fost expus in presa (cred ca era Stockholm). Cand, vreodata, in Romania, nivelul de decenta va ajunge macar aproape de acest exemplu? Sigur, 99.9% dintre noi sunt tentati sa raspunda “niciodata” si sa uite subiectul, dar daca nu ne propunem niste obiective de cinste si corectitudine, e foarte greu sa ajungem vreodata macar pe undeva prin apropiere. Din pacate, oricum deja discutam detalii, pentru ca celalalt “cadou de nunta” pe care si l-a facut ministrul, respectiv cresterea salariala cu 50%, are implicatii mult mai grave pentru intreaga tara: iata cum, pana la urma, fiecare roman este chemat sa plateasca o suma consistenta la aceasta nunta (se estima ieri o posibila crestere de taxe de 2000 euro in 2009 pentru fiecare roman, cam acesta ar putea fi “darul” de nunta).

Ma bulverseaza incapatanarea lui Tariceanu de a pastra asemenea ministri in echipa, demisiile lor ar fi trebuit demult depuse si acceptate! Sunt un sustinator fara rezerve al imbunatatirii sistemului de educatie din Romania: evident, remuneratiile educatorilor care lucreaza in acest sistem sunt importante pentru cresterea performantei generale a sistemului, insa foarte sincer nu cred ca o marire cu 50% sau chiar cu 500% a salariilor va creste peste noapte calitatea educatiei in Romania. Let’s get real, educatorii bine pregatiti si pasionati nu vor performa nici mai bine, nici mai rau, cel putin pe termen scurt. In acelasi timp, cei incompetenti sau blazati vor fi la fel de incompetenti si blazati, doar ca vor fi cu atat mai interesati sa ramana in sistem, daca salariile cresc brusc, mai ales in lipsa unei metode eficiente de evaluare a performantelor (din ciclul “noi ne facem in continuare ca muncim iar ei chiar ne platesc foarte bine!”). Iar in conditiile acceptarii unei solicitari absurde a unui sindicat din sectorul bugetar, “avalansa” maririlor salariale, cu un cuvant consacrat de presa, pare un scenariu realist si ar fi fireasca. Mai ales intr-o tara ca Romania in care oamenii nu se intreaba cat muncesc ei insisi, ci doar “de ce ia cel de alaturi mai multi bani ca mine”.

Solutia este foarte simpla, salariile trebuie sa ramana acolo unde sunt, mai ales in acest “context economic”, cum ar spune Isarescu, iar BNR ar trebui sa intervina rapid si sa opreasca speculatia impotriva leului. Interventia este necesara si pentru a asigura populatia ca veniturile nu vor fi afecatate de devalorizarea leului, e o logica elementara. In constitutia multor tari e specificata “responsabilitatea Bancii Nationale cu privire la cursul de schimb” (citatul este din Constitutia Poloniei; in Constitutia Romaniei nu am gasit asa ceva, am fost putin surprins). Mai ales in aceasta situatie concreta in care este clar ca economia romaneasca nu a scazut cu 10% in ultima luna, deci actiunea impotriva leului este speculativa, sau in orice caz este disproportionata fata de baza economica in cauza (niste posibile mariri de salarii, care sunt inca disputate si contestate, nicidecum deja decontate catre salariati)!

Sa nu uitam ca in ultimele saptamani, multe tari capitaliste in care interventionismul de stat era tabu au incalcat toate regulile “din carte” si au intervenit viguros pentru a incerca sa salveze situatia (in SUA ca si in tarile din Uniunea Europeana). Lucrurile se pot inca rezolva repede si fara urmari grave in Romania. Ramane de vazut daca Tariceanu si Isarescu se vor ridica la inaltimea momentului. Pariul meu este ca nu, insa mi-as dori atat de mult sa ma insel…

Comments 20

  1. Cred ca ar fi indicat sa trimitem acest material spre lecturare celor care constituie subiectul acestui articol (Tariceanu si Isarescu).

    Poate ca perceptia noastra asupra strategiei guvernului nu este cea corecta. Dar nu cred ca acest guvern are vreo strategie.

    O moneda nationala slaba incurajeaza exportul in detrimentul importului echilibrand balanda de plati a Romaniei. Poate fi asta o explicatie cu toate ca depreceria de 10% a monedei nationale intr-un interval asa de scurt nu poate decat sa bulverseze economia si in special pe omul de rand, care cu un salariu lu narde 700 RON in loc sa cumpere 200 de EUR poate acum sa cumpere 177,ceva.

    Sa auzim de bine!

  2. Din punct de verdere calitativ,acesta “compunere” este de nivel mediu.
    Spun asta pentru ca nu ati remarcat nimic exceptional,sau cel putin asa cred eu…

    Singura problema(daca se poate spune asa) este faptul ca scrieti fara aliniate sau paragrafe ceea ce face citutul destul de greoi.

  3. Post
    Author

    Alex,

    Stiu ca e o problema cu paragrafele, incerc sa o rezolv, iti multumesc pentru feedback. Imi pare rau daca nu am reusit sa vin cu informatii noi si interesante pentru tine in acest post, urmareste oricum te rog si post-urile viitoare, poate vor fi mai interesante. Daca-mi permiti, ti-as da si o sugestie (pentru ca tot vorbesti de paragrafe): cand scrii, intotdeauna lasa un spatiu dupa virgula, ca si inainte de paranteze sau de alte semne de punctuatie…

    Multumesc,
    Marius Ghenea.

  4. Nu știu ce să cred de “criza” asta a sistemului bancar. Eu lucrez într-o bancă și sincer, nu se simte nici o criză, nici o panică, nimic. Cel puțin nu în interiorul băncii. E adevărat că vin clienții cu întrebări de genul “Se mai acordă credite?! Am auzit de la televizor că BNR-ul interzice acordarea creditelor!”. Mi se pare că supra mediatizarea asta din ultima vreme face totul să pară mai grav decât este. Dacă vor exista falimente bancare în perioada următoare, nu se vor datora “crizei” ci panicii create printre populație.

    Iar în legătură cu intervenția BNR-ului asupra cursului valutar, există două probleme:
    1. Tratatul de la Maastricht precizează că singurul rol al politicii monetare trebuie să fie menținerea sub control a inflației, obiectivul fiind stabilitatea prețurilor, nu stabilitatea cursurilor valutare. Acest lucru înseamnă că țările europene au căzut de acord că politica monetară nu trebuie utilizată pentru atingerea altor obiective economice, de exemplu, pentru a încerca o relansare economică.
    2. Cursurile valutare trebuie să aibă un mecanism propriu de autoreglare. Nu este normal a BNR-ul să intervină de fiecare dată când crește euro cu 10%.
    În “contextul economic actual” (contextul economic actual= perioada dinaintea trecerii la euro) , BNR-ul nu are voie să intervină asupra cursurilor valutare (fără acordul tuturor celorlalte țări membre UE). Adică este recomandabil să nu o facă. Ca să îndeplinim criteriile de convergență prevăzute în Tratatul de la Maastricht și să putem trece la euro cât mai curând, este necesar ca timp de 2 ani de zile moneda națională să fluctueze cu maxim +- 15% față de euro, FĂRĂ intervenția băncii centrale. Această bandă de 15% a avut succes până acum, în sensul că statele membre UE au reușit să se mențină în interiorul ei o perioadă îndelungată, fără intervenția băncii centrale, drept pentru care este utilizată în continuare. Dacă BNR-ul ar interveni acum (la o creștere de 10%) ar demonstra că leul nu este capabil să se mențină cât de cât stabil, ceea ce ar fi un pas înapoi pentru România în drumul ei spre unificarea monetară.

  5. Post
    Author

    Alexandra,

    Cand vorbim de obiectivul central al ESCB, respectiv stabilitatea preturilor, trebuie sa intelegem ca in acelasi timp factura noastra la telefon (mobil, fix, Internet, etc.) a crescut cu 10% in ultima luna (impreuna cu alte mii de produse si servicii oferite in Romania la preturi cu referinta in euro, cu facturarea in lei la cursul zilei!). Sa nu uitam ca, pana la urma, majoritatea produselor care alcatuiesc CPI-ul romanesc sunt provenite din import (deh, deficitul de cont curent foarte mare!) si astfel daca euro creste, inflatia urmeaza acelasi trend (si in multe situatii imediat, intrucat doar produsele deja stocate ar mai putea fi vandute la vechiul pret in lei, iar uneori nici acestea, tinand cont de mecanismele de decontare externa cu acreditiv sau plati la termen care se vor face la noul curs valutar crescut!). Asa cum am aratat, leul nu a scazut doar fata de euro, ci cam fata de toate valutele din intreaga lume (o situatie cel putin bizara, trebuie sa admitem), asa ca indiferent daca importurile se realizeaza pe yeni, dolari sau pesos, preturile in Romania cresc, cresc si iar cresc, in acest moment. Iar aceasta crestere inseamna inflatie si inseamna “instabilitatea preturilor”. In aceste conditii, BNR are tot dreptul (si zic eu, si datoria), sa intervina, pentru a stopa spirala inflationista, nu neaparat pentru a regla o deviere de curs valutar. De altfel BNR a mai intervenit in trecutul apropiat, asa ca nu mi se pare ca ar fi o conditie a Uniunii Europene (eu cel putin nu am gasit-o nicaieri in Tratat). Cu palierul de 15% este o chestiune anectodica, din punctul meu de vedere: acel ecart a fost stabilit din a doua incercare, in principal pentru a usura situatia Italiei care nu s-ar fi incadrat niciodata in culoarul de 2.5% stabilit initial (Banca Nationala a Danemarcii, spre exemplu, pastreaza inca interventia la nivel de 2.5% plus sau minus, ce e drept ei nu prea vor in EMU, asa ca la ei nu conteaza). In plus Romania a ales un sistem de float controlat pentru valuta, nu ne-a fost impus acest sistem de UE (sa nu uitam ca Bulgaria inca are pegging la fosta marca germana prin euro, cu alte cuvinte ei au valuta “inghetata”, ceea ce se obtine tot prin interventia, de data aceasta permanenta, a Bancii Nationale a Bulgariei). Nu in ultimul rand, poate merita mentionata si soarta “cruda” a Pactului de Stabilitate, care a fost deformat si intins la maxim de diverse tari europene, iar acestea nu au primit nici macar un avertisment de la UE pentru incalcarea regulilor Pactului. Asa ca noi, romanii, cred ca nu avem o problema prea mare daca incercam sa indeplinim criteriile de convergenta, chiar si cu metode interventioniste. Ce inseamna, pana la urma, daca nu interventionism neautorizat de UE pachetul de 500 miliarde de euro pregatit de Germania, ce inseamna toate garantarile depozitelor de catre diverse Banci Nationale din UE (atentie, fara acordul prealabil al BCE sau al ESCB, deci facute oarecum tot in “culpa comunitara”!) sau nationalizarile de banci din Benelux, Marea Britanie si Germania?

  6. Am citit cu deosebita atentie cele spuse anterior de cei angrenati in discutie. Sintetizand as dori sa evidentiez cele trei teme atinse: 1. Nivelul inflatiei 2. Cursul de schimb 3. Criza economica globala.

    1. Cu referire la nivelul inflatiei. Banca Nationala a Romaniei are ca obiectiv principal atingerea unui anumit nivel al inflatiei. Pentru 2008 targetul este 3.5% ( +/- 1% ). Nivelul inregistrat in luna August a fost de 8.1%, dublu fata de cel propus. Acum intervine o discutie complicata in vederea stabilirii cauzelor acestui nivel. Trebuie sa studiem in profunzime aceasta divergenta si sa ne intrebam daca nivelul dublu este o consecinta a unei cereri mai ridicate sau este cauzat de preturile bunurilor de import care sunt cu 10% mai scumpe, a pretului petrolului care in Iulie a atins recordul de $146 dolari pe baril? Daca cei 8.1% sunt datorati unei cresteri mai ridicate atunci Banca Nationala ar trebui interveni print-o crestere a ratei dobanzii in incercarea de a tempera consumul sau poate promulga noi legi pentru a limita valoarea creditelor. Daca nu cererea este cea care conduce acest nivel si sunt preturile de import atunci lucrurile se complica pentru ca ar exista mai multe modalitati de a combate aceasta problema. *) Banca Nationala ar putea discuta cu Guvernul sa elimine anumite taxe astfel incat preturile bunurilor de import sa scada. Aici intervine o necesitate de sincronizare intre cele doua politici monetara si fiscala. **) Banca Nationala ar putea creste dobanda de referinta care va avea 2 efecte importante: 1. limitarea consumului 2. intarirea monezii nationale deoarece investitori vor obtine o dobanda efectiva mai buna la noi decat in alte monede si astfel RON-ul se va aprecia.

    2. Cu referire la cursul de schimb valutar. In general exista 3 sisteme de curs valutar: 1) total liber, Banca Nationala nu intervine deloc. 2) flotant, Banca Nationala intervine cand considera ca este cazul. 3) fix, moneda chineza fiind fixata cu dolarul la o anumita valoare. Banca Nationala a Romaniei adoptand un sistem flotant are puterea de a interveni pe piata si de a cumpara / vinde RON in incercarea de a indrepta cursul spre nivelul dorit. Nu ma pot pronunta pe cauzele scaderii bruste a monedei nationale dar cu siguranta aceasta fluctuatie arata cat de instabila si imatura este piata. Poate cererea de RON sa se fi diminuat ca efect al crizei globale si a lipsei de lichiditati cu care investitori se confrunta sau poate cum a spus Dl Ghenea sa fie o speculatie .. . Sau poate valoarea RONului nu era cea reala la 3.5 si acum se indreapta spre o pozitie mai realista. Oricum, autoritatile ar trebui sa i-a masuri in incercarea de a limita aceste fluctuatii care fac atat de mult rau celor care incearca sa urmeze anumite strategii sau planuri. Ca un sfat, modelarea planurilor pe mai multe contexte posibile. Cu referire la faptul moneda s-a devalorizat in comparatie cu toate celelalte valuate, trebuie avut in vedere paritatea, poate celelalte valuate nu au suferit o depreciere de 10% fata de Euro.

    3. Cu referire la criza economic-financiar globala, as putea spune situatia este tragica iar perioada de redresare are un orizont destul de indelungat. Bailout american care a fost votat vineri, in pofida impotrivirii poporului, in valoare de $700BN pentru ajutorea sistemului financiar se pare ca nu a ridicat nivelul de moral al analistilor de pe Wall Street. Astfel guvernul din USA lucreaza acum la o noua strategie de lansare a unui alt volum urias de bani, acesta fiind destinat companiilor. Astfel marile corporatii vor putea face rost de lichidati direct de la guvern, la rata stabilita de acesta si astfel nu vor mai trebui sa faca apel la banci care si asa incearcau sa-si restranga balance sheeturi ca sa-si limiteze pierderile. In Anglia situatia financiara este usturatoare. Nimeni nu mai are incredere in banci, analistii si investitori se retrag semnaland lipsa de incredere pe care o au. Sunt asteptate nivele imense de pierderi sa fie raportate in viitorul apropiat si astfel toti vand, numai astazi actiunile au scazut cu cu doble digits la toate bancile.
    Mai mult decat atat, ideea de free market si invisible hand expusa de Adam Smith se pare ca va lua sfarsit. Guvernele nationalizeaza tot incercand sa limiteze efectele negative. Sunt asteptate inaspriri ale reglementarilor asupra companiilor financiare astfel Basel 2 este asteptat sa fie modificat. Situatia aceasta tensionata din mediul financiar se resimte si in Romania. Lipsa de lichiditati se face simtita prezenta prin majorarea dobanzilor la care bancile imprumuta intre ele si astfel costul mai ridicat al banilor va fi transmis catre cei doritoti de credit. Companiile mari care in general acceseaza credite si pot avea strategii de dezvoltare se vad acum nevoite sa restranga anumite arii deoarece nu pot accesa toti banii in conditiile in care doreau. Alexandra cu referie “self-fulling prophecy” ai dreptate ca media afecteaza nivelul de incredere al cetatenilor si poate crea o situatie mai grava decat in mod normal. Ar trebui avuta o atitudine mai rezervata.
    Cu referire la miscarile bancilor din zona Euro. Exista o singura Banca Centrala Nationala pentru toate statele ce au Euro, aceasta fiind ECB. Ea este singura care seteaza interest rates. Sub ea exista Bancile Nationale ale fiecarui stat care sunt obligate sa conduca politica monetara setata de ECB. Ceea ce incearca acum aceste Banci Nationale este sa redreseze nivelul de moral al cetatenilor garantand depozitele la bancile private din statele respective.

    Cu speranta unui curs de schimb valutar care sa satisfaca atat importatorii cat si exportatorii va urez toate cele bune,
    v

    ps: pentru Alex.. as dori sa ne prezinte o compunere de nivel “foarte ridicat” in care sa ne expuna un short/medium/long term perspective asupra situatiei.

  7. Bun, si daca vor creste preturile la produse din import, atunci romanii vor cumpara mai putin, exporturile romanesti vor fi mai competitive samd.

    Daca romanii consuma pe credit din exterior si creditul din exterior se usuca din cauza ca s-a spart balul la americani atunci e logic sa intre la apa si leul.

    Daca e adevarat ca e speculatie, atunci nu o sa tina pe termen lung. Dar probabil ca pe termen lung leul o sa se duca la vale daca economia nu devine productiva, pana cand o sa se ajunga la un echilibru.

    Si atunci romanii nu devin mai saraci cu 10% ci sunt cu 10% mai putin iluzionati ca pot consuma intr-o veselie.

  8. Ati observat ca azi s-a apreciat leul? Si fata de euro si fata de dolar 🙂

  9. Completare la ce am zis mai sus: Marja de 15% este prevazuta in special pentru SME II, pentru a putea intra apoi in Zona Euro. Romania va adera la SME II probabil in 2012, dar tot nu cred ca va interveni acum Banca Centrala asupra cursului valutar.

  10. Costin,

    Ar foarte util daca am putea obtine niste statistici cu referire la splitul pe monede valutuare a creditelor obtinute de romani. As vrea sa-mi explici care sunt indicii macroecomici care determina o scadere a leului ca rezultat al “uscarii creditului afara”, multumesc. As vrea sa inteleg mecanismele care determina aceasta depreciere.

    Gasiti atasat un raport interesant care prezinta stabilitatea financiar globala.

    v

  11. Post
    Author

    Intr-adevar, azi leul creste, dar in opinia mea cresterea e legata de o tardiva interventie a BNR. Spun “tardiva” deoarece au lasat situatia sa scape de sub control, panica a atins cote alarmante (vezi suspendarea Bursei de azi!), iar acum revenirea la normal va costa mult mai mult. Daca BNR ar fi intervenit de la inceput sa tina leul sus nu ar fi aparut nici aceste vanzari masive pe Bursa (daca ati fi investitori straini si ati vedea ca leul se duce in jos, nu ati incerca sa vindeti imediat toate activele care sunt in lei, de exemplu titlurile de pe BVB?). Evident, nu uitam nici de gafa monumentala a Guvernului cu salariile (vezi cazul “Ademisionitei”), care nu a facut decat sa puna gaz pe foc. Si culmea, toate aceste lucruri se intampla in Romania, o piata care ar trebui sa fie, macar partial, ferita de criza mondiala…

  12. Buna ziua d-le Ghenea,

    Interesant articolul, din nou, interesante si comentariile. Ati mentionat in ultimul comentariu despre suspendarea Bursei. Cum afecteza caderea BVB din ultimul timp economia noastra ?
    Avand in vedere faptul ca BVB anul acesta nu a mers foarte bine din ce stiu eu.

    Cu respect,

    Mihai

  13. Buna ziua,

    Urmaresc de ceva vreme articolele dvs. as vrea doar sa fac o precizare cu privire la invatamantul romanesc, in special la profesori. Meseria mea de baza este chiar cea de profesor, pentru aceea m-am dus la facultate si m-am pregatit. Luam note bune la practica, ai mei parinti au aceeasi profesie si mi-a placut mult. Am profesat doar jumate de luna, ca suplinitor si chiar daca imi placeau ce faceam am inceput sa plang cand am luat salariul. Nu imi ajungeau nici macar de o pereche de blugi. Nu puteam sa ma intretin. Asa am ajuns sa lucrez in IT unde trebuia sa suport anumite “petreceri” saptamanale ale firmei respective doar pentru sansa de a mai castiga 10 dolari la salariu in urmatoarele 3-6 luni ca sa pot supravietui. Deci un profesor de calitate (mai ales tanar) si nu vorbesc de mine ci cunosc o gramada de colege in aceeasi situatie, nu vor sta pe acesti bani ce le sunt oferiti de stat. Un alt aspect este coruptia din cadrul ministerului, unde poate tot de “foame” anumiti inspectori/oare si-au publicat anumite manuale, programe etc ce sunt impuse spre predare profesorilor (nemaivorbind de multitudinea de manuale alternative) , deci copilul este practiv constrans sa invete dupa niste manuale prost facute si incomplete. Iar daca vrei sa aplici reguli corecte cu privire la notarea elevilor, iar nu poti fi obiectiv, decat subiectiv in functie de influenta parintilor asupra directorului scolii. Sunt multe aspecte care contribuie la un invatamant bun, poate unul din aspecte era intradevar marirea salariilor profesorilor. Actualmente au salarii mizerabile, iar cei noi nu cred ca le convine sa lucreze pe 100 RON pe luna. Cum as putea eu sa imi intretin 2 copiii cu acesti bani? Daca sotul meu nu ar castiga destul, eu nu as putea supravietui in invatamant. Si un ultim aspect este intelegerea proasta a democratiei, parintii care isi lasa copiii de izbeliste, ba ii si sustin in prostii,sau obligati sa aiba un servici de 9 ore+4 ore pe drum la circulatia actuala- si atunci unde mai pot fi controlati acei copiii? Sa zicem merci daca prostimea actuala a populatiei nu va depasi cote alarmante si nu ne vor da in cap pentru simplu fapt ca din cand in cand am deschis o carte la viata noastra. Nici macar nu mai se pune problema invatamantului in general ci a intregii natiuni. Traim intr-o tara in care stirile , emisiunile proaste, si coruptia sunt prezente la orice pas, ma si mir cum de mai functionam, si nu este deja razboi civil. Nu imi doresc decat sa emigrez. Personal nu vad o solutie pentru aceasta tara…
    Cu respect,

    Elena Lenghel

  14. Post
    Author

    Elena,

    Multumesc pentru comentariu, imi pare sincer rau sa aud ca singura solutie ar fi emigrarea, pentru aceasta categorie sociala, din pacate lucrurile nu arata prea bine nici in tarile dezvoltate, in contextul acestei crize financiare majore. In ceea ce priveste problema salariilor cadrelor didactice, aceasta merita o discutie separata, dar si eu cred ca ele sunt innacceptabile la nivelul actual (la inceputul anilor ’90, am fost si eu profesor de liceu, pentru o scurta perioada de timp), dar orice solutie ar trebui sa fie bine planificata si etapizata. Daca discutam de exemplu de o crestere anuala de 25% (de exemplu in doua trepte anuale de cate 12%), ar insemna o dublare in 3 ani si o marire de 4 ori in 6 ani. Cred ca intr-un asemenea interval de timp, salariile ar putea ajunge in aceste conditii la un nivel cvasi-european (undeva peste 1000 euro pe luna, oricum). Acest plan de parcurs ar trebui discutat intre Ministerul Educatiei, sindicate si societatea civila, un plan de termen lung! Stiu ca 6 ani pare un interval de timp foarte lung, dar am aniversat deja 18 ani de la Revolutie (de 3 ori mai mult) si nu mai pare, privind in urma, un interval atat de lung. Insa pentru un asemenea plan de parcurs, ar trebui cu siguranta sa avem nu neaparat educatori mai valorosi, ci guvernanti mai buni…

    Marius Ghenea.

  15. hmmm.. as spune mai degraba .. avem nevoie de educatori de exceptie, de modele la catedre care sa inspiri anumite valori in tanara generatie.. nu cred in capitalismul ieftin si greedy, cred in valoarea care creeza “by products” de exceptie, fie ei si bunastare financiara. deci argumentul ca avem nevoie de o economie solida mai intai pentru mine nu tine, avem nevoie de oameni cu principii puternice care nu pot rasari dintrun mediu corupt, trebuie sa lucram la radacina.. premiul nobel Hemingway la castigat spunand ” sa facem ce putem cel mai bine cu ce avem la indema acum” in The old fisherman and the sea. astfel ma opresc in a mai spune ” avem nevoie” cu tendinta spre viitor ci pun accentul pe momentul prezent, acum sa dam cezarului ce este al cezarului.

    v

  16. Marius,

    Eu oricum sunt deconectat de situatia din Romania, dar ultima data cand am citit ceva, balanta de plati merge in continuare dupa principiul “ramane cum am stabilit”.

    Datorie externa 70 mld $, exporturi – importuri = – 20 mld $, asta in conditiile cand PIB-ul este in jur de 166 mld $ (CIA factbook).

    In conditiile astea este nerealist sa te astepti ca leul sa creasca.

    La fel de nerealist este sa crezi ca guvernul (sau banca nationala) poate face mare lucru, in special pe termen scurt. Mai bine sa nu faca nimic, ca sa nu faca prostii.

  17. A trecut luna, a trecut si criza. Asta am inteles eu din ce vad la tv.

  18. Post
    Author

    Desigur, sunt bucuros ca BNR a intervenit in sfarsit. Ceea ce am spus si sustin in continuare este ca Banca Centrala a intervenit relativ tarziu, adica le-a lasat loc de manevra acestor speculatori despre care se vorbeste acum prin ziare. Daca BNR intervenea de la bun inceput, acei speculatori nici macar nu ar fi putut incepe sa speculeze impotriva leului, si poate nu ajungeam la dobanzile absurde de acum (pentru ca actiunea BNR de rezolvare a problemei, fiind initiata tardiv, a creat acum o alta problema pe lichiditatile in lei).

    Marius Ghenea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *