Demisia Guvernului Boc…

2010-06-25 14:38:40
|
Marius Ghenea - Demisia Guvernului Boc…

… ar fi in acest moment singura solutie rezonabila pentru Romania (delenda est Carthago!). Oricare ar fi “pachetul alternativ de masuri” al Guvernului boc, e clar ca masuri eficiente nu pot fi luate de un guvern total incompetent si corupt. Eu la fel fac in companiile in care investesc, atunci cand vad ca treaba nu merge: intai schimb oamenii care au demonstrat deja ca nu sunt capabili sa aduca rezultate cu altii, si abia apoi facem un nou plan de masuri, cu acesti oameni noi. Personal, sunt convins ca demisia guvernului boc va fi ceruta si de FMI si de Comisia Europeana, care nu mai au deloc incredere in acest guvern, evident cererea va fi doar implicita, nu si explicita, pentru ca aceste organisme nu au posibilitatea de a interfera cu deciziile politice din Romania.  Dar lucrurile sunt destul de simple: guvernul boc a spus deja, in repetate randuri, ca daca masurile cu scaderea pensiilor si salariilor nu functioneaza, pleaca. Sa plece, pentru ca acum este deja clar ca aceste masuri nu doar ca nu functioneaza, dar sunt si neconstitutionale. Adica am mai pierdut cateva luni si multi nervi ai pensionarilor, ai intregii societati romanesti, doar pentru ca doctorul in drept constitutional boc sa mai faca inca o data (a cata oara!) dovada ca ar fi trebuit sa ramana repetent in facultate! Asa cum am mai spus, un guvern de tehnocrati, care sa puna rapid la punct un plan realist de masuri si care sa renegocieze cu FMI tinta de deficit pentru 2010 in crestere (6.8% este oricum o cifra utopica in acest moment) este singura solutie posibila. Nu e sigur ca va functiona (din cauza coruptiei endemice din sistem), dar merita o incercare, o ultima incercare!

Comments 22

  1. Pingback: Parlevu greceşte? » zoso.ro

  2. Bine, bine, demisioneaza. Dar apoi? Pe cine punem in loc? Cine s-ar incumeta sa ii ia locul lui Boc in momentele astea? Tot nu v-ati prins ca motiunea a fost doar de fatada, sa vada babutele ca pesedeul le ia aparararea. Nimeni nu a vrut sa treaca motiunea.

    In situatia in care suntem (marea majoritate a romanilor sunt indatorati cu pana la 40%, cu niste dobanzi deloc avantajoase), poate sa vina si Obama ca tot nu va reusi sa ne scoata la liman. Sper in solutia miraculoasa, niste investitori puternici sa vina in Romania sa ne scoata din rahat. Dar, infrastructura nu este, mana de lucru e de proasta calitate(e de notorietate ca romanii sunt lenesi si prost pregatiti, am argumente daca doreste cineva), coruptia inca mai e la ea acasa, sistemul fiscal suge… sumbre previziuni. Si derulati pe repede inapoi sa vedeti cine a declarat ca economia “duduie”.

  3. “…plan realist de masuri si care sa renegocieze cu FMI tinta de deficit pentru 2010 in crestere…”

    Marius, am impresia ca totusi, gresesti aici. ORICINE ar veni acum sa conduca tara tot n-ar reusi sa faca ceva mai bun.

    De unde convingerea ca un guvern de tehnocrati ar reusi sa aplice un eventual “plan realist de masuri”? Marius, fara suparare, daca stam doar pe margine si doar batem din gura/ne dam cu parerea de unul si de altul fara sa venim cu ceva concret, nu suntem cu nimic mai buni decat cei care ne conduc acum, din contra.

    Multumesc.

  4. Am crezut initial e un “quest post”.

    Suntem o tara cat New York si jumatate si chiar si o carciuma e gestionata mai bine. Inclin sa cred ca un om capabil in acest moment nu vrea in politica romaneasca pentru oricum ar fi dovedit in alta parte. Raman ceilalti sa ne conduca.

  5. Post
    Author

    Eu cred ca dimpotriva, oricine altcineva ar veni, ar putea face ceva mai bun. Altfel, suntem intr-adevar ca in povestea romaneasca a “drobului de sare”, stam si ne uitam sa vedem cum cade dar nu incercam sa facem nimic! Daca tu stai pe margine, nu este bine. Eu spun deschis ca ar trebui schimbat guvernul. Daca fiecare cetatean roman ar spune acelasi lucru, cred ca nici macar Basescu nu ar mai avea de ales!

  6. Post
    Author

    Exista solutii, atat ca oameni cat si ca masuri! Cred ca atat puterea politica, dar si presa, ne-au spalat creierele astfel incat sa credem ca “altfel nu se poate”, “aceasta este singura solutie”, etc. Eu nu cred ca este asa, eu cred ca in Romania exista si inteligenta, exista si ambitie, exista si oameni cinstiti, asa ca exista inca solutii! Dar totul trebuie sa inceapa prin schimbarea acestui guvern incapabil si corupt, altfel nu avem cum sa iesim din aceasta situatie…

  7. Vad ca a scoateti destul de des sintagma “corupt” si inca la adresa guvernului. A fost destul de greu pentru mediul de afaceri sa vada lupta cu mogulii si grupurile de interese, in timp ce se formau alti moguli.

    Corupti au fost si ceilalti, dar astia sunt chiar incapabili.

  8. Marius, pana nu vine cineva public, oricine ar fi, sa aibe in mana stanga un A4 pe care sa “Guvernul Boc e prost/incapabil” iar in mana dreapta un A4 cu masuri concrete, corecte si aplicabile, masuri care prin aplicarea lor ar duce la o schimbare in bine a tarii, personal nu cred ca poate fi o idee buna demisia guvernului.

    “Eu nu cred ca este asa, eu cred ca in Romania exista si inteligenta, exista si ambitie, exista si oameni cinstiti, asa ca exista inca solutii!”

    Marius, n-am nici cel mai mic dubiu ca exista oameni destepti/capabili in Romania, dar ce folos?….daca nu vin cu ceva folositor, mai ales in perioadele astea grele si parca fara iesire.

    Tin sa mentionez ca n-am nicio legatura cu vreun partid politic.

  9. Marius, intr-adevar, exista solutii. Insa solutiile exista si devin aplicabile in momentul in care apar oamenii competenti. Ori pana acum nu stiu cum se face dar sunt invizibili pe scena politica…Un guvern de tehnocrati…Doamne ajuta! Insa esicherul asta politic este o masinarie care nu inghite decat pe cei care-i pupa poalele. Cel putin asa mi se pare mie. Mi se pare un putregai prea mare iar cei care l-au format sunt atat de putrezi incat daca ar avea curajul sa cheme niste oamenii cu adevarat competenti nu ar face decat sa apara mai evident putregaiul, incompetenta si grotescul ce domina clasa politica. Nu generalizam, dar proportia este destul de mare…de putregai.
    Toata stima pentru tine si oamenii cu adevarat competenti in domeniile lor. In acelasi timp discreti, cultivati si eleganti
    Cu bine…un alt Marius.

  10. Post
    Author

    Doar cineva care are si informatiile detaliate pe care le are Guvernul poate intr-adevar sa vina cu un nou plan de masuri, iata de ce trebuie sa plece acest Guvern si iata de ce ar trebui sa vina un Guvern de tehnocrati. Am vazut la nesfarsit aceasta idee in presa cum ca noi, ceilalti, imediat ce criticam guvernul pentru masurile luate (noi adica oricine altcineva decat Guvernul: oameni de afaceri, sindicate, etc.) ar trebui sa venim imediat si cu un plan de masuri “in cealalta mana”, cum spui chiar tu. Eu nu iau niciodata masuri fara sa analizez cu atentie cifrele si informatiile detaliate, ceea ce, in cazul bugetului de stat nu poate face decat cineva care este la guvernare. Degeaba as spune “sa scadem taxele pentru IMM-uri cu 5%”, pentru ca eu nu pot calcula impactul acestei masuri in buget, pur si simplu nu am la dispozitie datele necesare. Pot insa sa apreciez, fara sa vad datele bugetare detaliate, ca daca omoram economia privata romaneasca prin reducerea consumului si taxe (sau daca o trimitem masiv spre evaziune fiscala), aceasta nu poate fi o solutie decat pentru faliment national, pe termen mediu…

  11. Post
    Author

    De acord, aceasta este ca o raie care se prinde de mai toti cei care intra in politica, din pacate, chiar si de cei care intra cu cele mai bune intentii. Iata de ce spuneam ca, pentru o astfel de perioada, ar trebui un Guvern de tehnocrati…

  12. Post
    Author

    De acord, cuvantul “corupt” este din pacate un atribut care s-a potrivit foarte bine tuturor guvernelor din Romania, dar parca niciodata atat de mult, daca au ajuns chiar si ei intre ei, ministri guvernului boc sa se acuze de coruptie!

  13. ma mira ca un om de afaceri ca tine face astfel de gafe. decizia curtii constitutionale n-are nicio treaba cu nicio lege. sau are cu toate si atunci maririle de pensii decise de tariceanu trebuie anulate si declarate neconstitutionale.

    niciun partid nu vrea la putere acum. daca pd-ul ar pleca, ar castiga alegerile peste doi ani.

    tehnocratii nu vor la guvernare ca sa rada de ei niste politicieni de doi lei. si aia care vor intra sunt tehnocrati cu numele

  14. Post
    Author

    Ai dreptate ca decizia curtii nu are legatura cu incompetenta guvernului, desi orice student la drept stie ca in orice stat din UE nu poti micsora pensiile in acest mod (a mai incercat-o si guvernul din Letonia si la fel, a fost declarata neconstitutionala, iar celelalte tari europene nici macar nu s-au gandit sa incerce o asemenea taiere). O schimbare poate fi un inceput de solutie, asta este tot ce am spus.

  15. Pingback: Tweets that mention » Demisia Guvernului Boc…

  16. Marius, trebuie sa fi naiv sa crezi ca dezechilibrele mari din economia tarii se pot rezolva peste noapte. Daca am ajuns sa imprumutam bani sa putem plati doar salarii si pensii, ii foarte clar cum stam.

    Desi iti respect parerea ta, totusi atitudinea asta (doar) cu “Jos Guvernul” nu reprezinta nimic creativ in opinia mea.

  17. Post
    Author
  18. TVA-ul a fost marit, urmeaza reducerea cotei unice la 4%!?

    Sunt foarte curios sa-ti citesc parerea despre propunerea lui Varujan Pambuccian cuprinsa in postul “Sfarsitul utopiei” (http://varujan.rol.ro)

    Eu sunt in mare parte de acord cu ce spune, iar o schimbare atat de majora – TVA=25%, Cota unica=4% – cred ca ar fi coloana vertebrala a modelului de tara de care vorbeai mai in primavara.

    Ce ar insemna o cota unica de 4%?
    – un motivatie extraordinar de puternica pentru munca (resursa umana) si investitii (capital)!
    – o economie alba, la vedere si transparenta.Nimeni nu va mai fi interesat sa caute metode inovative de a eluda taxele.

    Ce ar insemna TVA 24%/25%?
    – rationalizarea consumului. Vom consuma cel mult cat ne permit veniturile si fara sa ne amanetam viitorul asa cum am procedat in ultimii 20 de ani.
    [Cred ca avem cu totii cunostinte care si-au cumparat masini sau case pentru care platesc tot salariul!]

    Toate cele bune,

    Alin

  19. nu exista solutii..atat timp cat nu ‘dam inainte’ intelectual ca sa muncim cum si cat trebuie n avem sanse sa inaintam.majoritatea oamenilor sunt rai invidiosi puturosi si mandrii..asta ca sa ma exprim frumos.degeaba exista oameni adevarati in tara asta daca sunt putini..cu o floare nu se face..sincer ne meritam soarta!!

  20. oamenii cinstiti si adevarati nu isi ‘strica’ rostul vietii ca sa ce?? sa ridice un popor care nu are chef decat de barfa, scandal,hotii si stat la umbra??domnule Ghenea traiti intr un mediu in care nu puteti vedea valoarea majoritatii oamenilor..mor cei batrani care au avut niste principii sanatoase si au muncit..raman mai departe oameni care asteapta sa le pice din pomi bani..in timp ce ei stau la umbra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *