Romania cu plus

2011-01-25 11:42:24
|
Marius Ghenea - Romania cu plus

Articol publicat in Capital.ro pe 24 ianuarie

S-ar putea sa incep sa cred si eu in teoria conspiratiei. Deschid televizorul si, indiferent daca vorbeste cineva din guvern sau vreun destept din societatea civila, mesajul este deja standard: “nu exista alte solutii”, “nu exista bani”, “Romania nu are alte variante” si asa mai departe. In presa, acelasi lucru si nici pe Net nu e mare diferenta. Aceasta lipsa de solutii si aceasta fixatie pe “o singura solutie”, indiferent daca e vorba de marirea TVA (mare prostie!), reducerea pensiilor (ilegala!) sau despre alocatiile pentru cresterea copiilor (cinica si idioata!) mi se par extrem de periculoase, in conditiile in care pentru aproape orice problema pe lumea aceasta exista mai multe solutii, exista alternative.

Eu am invatat asta in primii ani de scoala, la orele de matematica, deci fie am invatat eu ceva gresit, fie cei care pledeaza pentru “singura solutie” (ca sa nu spun “solutia finala”) au chiulit la scoala, ori sunt cu totii parte a acestei bizare teorii a conspiratiei prostilor indreptata impotriva Romaniei, deci impotriva fiecaruia dintre noi. Si asta in conditiile in care Romania este, chiar acum, in 2011, dupa doi ani de guvernare incompetenta si lipsita de viziune, printre tarile europene cu o situatie financiara si macroeconomica medie sau chiar peste medie. Stati putin, suna ciudat, parca stiam ca Romania este “pe marginea prapastiei”, de unde ai scos-o pe asta cu situatia buna a Romaniei? Nimic mai simplu, din statisticile europene!

Pe un indice European al riscului de incetare a platilor, Romania nu este deloc in coada clasamentului european, fiind devansata nu doar de Grecia, Portugalia, Irlanda, Spania si Ungaria, ci chiar si de Italia! In acelasi clasament, Romania este la un nivel similar cu Bulgaria, cu doua dintre tarile Baltice si cu Belgia! Si asa am ajuns deja aproape la jumatatea clasamentului UE, ca sa nu mai punem la socoteala Islanda (care e Schengen, desi nu este inca EU) sau Croatia (care este inca in procesul de aderare). Iar aceasta este o situatie realizata dupa ce in tot anul 2010 (ca si in anii trecuti) banii au curs de la guvern catre clientela politica pe orice alt principiu decat cel al investitiilor cu rol multiplicator in economie. Chiar si la final de an, mai ramasesera cateva miliarde necheltuite in buget, care au fost spulberate in cateva zile, in conditiile in care acele sume ar fi putut foarte bine sa reduca deficitul bugetar si/sau datoria guvernamentala (sau pur si simplu sa fie reportate).

Iata cum, Romania, desi este “probabil cea mai saraca tara europeana” ca sa parafrazez o reclama (cel putin atunci cand vorbim de nivelul de saracie al populatiei), sta mult mai bine cand vine vorba de echilibrul macroeconomic. Iar daca nici macar guvernul Boc nu a reusit sa dea peste cap acest echilibru in mai bine de doi ani de guvernare inepta, inseamna ca totusi, Romania este o tara puternica, rezilienta si cu potential…

Comments 9

  1. Pingback: Tweets that mention » Romania cu plus -- Topsy.com

  2. marius,sfatul meu:cauta sa nu te implici/pierzi timpul cu asta.de 2 ani dezbatem acelasi subiect , si?cainii latra ,caravana trece.noi trebuie sa ne vedem interesele si cand spunem noi , spun noi cei care ne putem rupe de cotidian si conecentra pe business si/sau viata personala.daca despre tine s-ar povesti 1 la mie din cate se spun despre boc sau altul din guvernul sau ai fi om extrem de bogat!poate si fericit.

  3. Post
    Author
  4. Daca nimeni nu se implica Cristian hai sa emigram toti.BRAVO DL.MARIUS

  5. Offtopic: Eu am plecat impreuna cu prietena mea din .ro in conditiile in care aveam un mic business online care aducea venituri frumoase si inca avea perspective de dezvoltare. O fi lasitate, nu stiu; am plecat din cauza ca tot mai multi oameni din jurul nostru o duc greu, pentru ca rar mai vezi un zimbet sincer, pentru ca frustrarile si lipsurile multora se transforma in forme de rautate.

    Ontopic: Romania e puternica dpdv macroeconomic (merg pe spusele tale, nu am verificat). Dar la nivel de individ e departe de “tarile civilizate”. Oarecum ca si China (la alta scara bineinteles)? Pe de alta parte, toata clasa politica a observat stabilitatea de care amintesti tu. Probabil miscarea logica este “jupuirea” in continuare a tarii, de catre guvernul care va fi dupa urmatoarele alegeri. Si probabil in momentul in care echilibrul macroeconomic va fi afectat vizibil, se vor lua niste masuri. Dar pot trece 8, chiar 12 ani pana atunci. Pana nu se vor schimba politicienii (sau nu o sa ne bage cineva reglementari cu forta) eu nu vad de ce aceeasi oameni care au excelat in nepricepere vor face ceva util pentru tara si cetateni. Nu, nu mai am incredere in magica redresare a tarii in urmatorii 20 de ani. Cel putin nu pana nu vad in tara asta macar 2 autostrazi care s-o strabata in lung si-n lat.

  6. Post
    Author

    E o decizie individuala pe care trebuie sa o respectam, indiferent ca se traduce in “plec” sau “raman”. Nu cred ca e vorba de lasitate sau de curaj (ambele pot fi in realitate invocate), pur si simplu fiecare are propriile motivatii, cred ca cel mai important lucru este sa facem alegerea potrivita si, oricum, sa nu o regretam in retrospect. Eu personal cred totusi ca in 20 ani Romania va fi MULT schimbata in bine, din toate punctele de vedere. Iar peste 20 ani, copilul meu va avea 27 ani, deci va putea sa se bucure, macar el, de aceasta schimbare (pentru care eu lupt nu pentru mine, ci pentru fiul meu si pentru cei ca el). Eu incerc sa contribui acolo unde cred ca pot aduce valoare (dezvoltarea culturii si educatiei antreprenoriale in Romania), poate ca daca altii se implica in alte zone ale societatii civile sau ale zonei politice, impreuna putem face, in timp si nu peste noapte, o schimbare in bine…
    Multumesc pentru comentariu si succes acolo unde sunteti!
    Marius Ghenea.

  7. Vedeti dle. Ghenea, de-asta n-o sa faceti niciodata dvs. cariera in presa, sunteti prea pozitiv, si asta, noua auditoriului, nu prea ne place…

  8. Post
    Author

    Asa cum le spun si studentilor de la cursul de Entrepreneurship, cred ca gandirea pozitiva este una dintre principalele calitati ale unui antreprenor…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *