Despre Antreprenoriat in Manager.ro

2011-07-18 18:22:08
|
Marius Ghenea - Despre Antreprenoriat in Manager.ro

Zilele trecute a fost publicat un interviu in Manager.ro, in care am raspuns la zece intrebari despre antreprenoriat, afaceri si economie in general. Temele de discutie merg de la informatii despre cartea Antreprenoriat pana la influentele crizei din Grecia asupra Romaniei, Asociatia Romana a Magazinelor Online sau Arena Leilor. Articolul complet poate fi gasit aici.

Comments 14

  1. Vroiam să îmi expun şi la dumneavoastră pe blog o părere. Îmi place foarte mult că sunteţi un susţinător al educaţiei antreprenoriale în România, dar vreau să scot în evidenţă câteva lucruri.

    Din ultimile 10 articole ale dumneavoastră, 5 sunt interviuri pe care le-aţi oferit, 3 sunt anunţuri, 1 articol este unul în care mai mult îi pasaţi fratelui dumneavoastră şi într-un articol îi felicitaţi pe cei din Madrid.

    Articolele nu sunt slabe, dar din punctul meu de vedere scade calitatea percepută a sfatului dumneavoastră.

    Am tot vorbit cu prieteni de ai mei şi îmi spuneau că au reuşit să obţină un interviu cu dumneavoastră. Le-am zis bravo, dar le-am atras atenţia că sunt mai sunt alte zeci de persoane care au avut aceeaşi onoare.

    Vă las acest comentariu ca şi o părere personală.

    Cred că ar fi mai util dacă aţi face din acest blog un loc de referinţă pentru educaţia antreprenorială şi dacă acesta ar fi obiectivul principal al acestui mediu atât de puternic.

    Mi-ar plăcea să aud mai multe despre performerii S4S şi ce fel de idei au.

    Mi-ar plăcea să aud mai mult ce aveţi dumneavoastră pe suflet direct, nefiltrat prin sitele jurnaliştilor.

    Prin acest comentariu nu vă atac, doar vă readuc aminte că în antreprenoriat calitatea şi raritatea sfatului contează.

    Când un sfat devine ceva foarte la îndemână, valoarea lui percepută scade.

    Sper să nu mi-o luaţi în nume de rău şi sper să am ocazia să schimb 2 vorbe serioase cu dumneavoastră la un moment dat, dar nu în scop de interviu :D.

    O zi bună vă doresc.

    Nechita Gabriel.

  2. O intrebare: Te admir extrem de mult pentru tot ceea ai realizat si pentru perseverenta cu care incerci sa schimbi lucrurile in domeniul acesta, al antreprenoriatului. Cat crezi ca va mai dura, totusi, pana la normalitate, pana la decenta si o viata civilizata in Romania?
    Si o remarca: Ai “r” graseiat absolut demential! Pot numai sa imi imaginez cum vorbesti franceza… 🙂

  3. Post
    Author
  4. Post
    Author

    Ai dreptate, sunt multe preluari din articole pe blog, pentru ca eu cred ca si acela este un continut util, asa incat daca as scrie din nou aceleasi articole sub forma de eseu, nu cred ca ar fi un castig prea mare pentru cititori. Daca vrei informatii despre antreprenoriat, iti recomand sa vizitezi si pagina de Facebook a cartii Antreprenoriat, care are in fiecare zi dezbateri interesante pe tema citatului zilei (extras de colegii care administreaza pagina, chiar din carte).

  5. Acest blog face parte din aerul pe care-l respir. Nu sunt de meserie, asa ca, nu obisnuiesc sa comentez.Dar ma simt ca acasa…mi-e drag sa intru pe acest blog…

  6. Multumesc pentru raspuns, sper sa apuc vremurile acelea…
    @ Nechita Gabriel: Vreti ca domnul Marius Ghenea sa spuna ce are pe suflet intr-un mod direct? Pai, tocmai ce a scris O CARTE!!! Va asigur ca a spus acolo tot ce avea “pe suflet” in domeniul antreprenoriatului. Si nu e o carte oarecare, ci rara avis in Romania. Asadar, sfaturile dumnealui sunt acum la indemana oricui. Nu numai prin intermediul cartii ci si prin acela al cursurilor pe care le sustine. Asta le scade valoarea??? (“Când un sfat devine ceva foarte la îndemână, valoarea lui percepută scade.”)
    Apoi, timpul este nepretuit. Daca ai spus un lucru o data, ce rost are sa il repeti? Doar asa, de dragul formei si nu al fondului (“Din ultimile 10 articole ale dumneavoastră, 5 sunt interviuri pe care le-aţi oferit…”)? Timpul acela se aloca printre altele, din ce spuneti, interviurilor cu multi oameni care, cu siguranta, se simt norocosi ca li s-a oferit aceasta sansa.
    Eu zic sa fim bucurosi ca un om de valoarea lui Marius Ghenea a ales sa ramana in tara si sa impartaseasca cu noi toti experienta adunata in atatia ani petrecuti pe bancile antreprenoriatului.
    Si inca ceva: eu sunt bucuroasa ca a postat link-ul spre blogul lui Dan Ghenea. E un blog de exceptie, un rasfat pentru minte si suflet.

  7. Ramona, mulţumesc pentru replică.

    Da ştiu de carte, am citit-o aproape pe toată, mai am un pic. Mi s-a părut un pic scrisă pe fugă, dar sfaturile mi-au plăcut că erau foarte pragmatice şi îţi ziceau exact ce şi cum.

    Probabil nu ai înţeles ce vroiai să semnalizez. Nu puneam la îndoială sfatul domnului Ghenea, ci percepţia asupra valorii sfatului.

    Ar fi păcat ca ceea ce zică domnul Ghenea să ajungă în tabăra: “A, încă un sfat de la Ghenea.”

    Acum vorbind la modul abstract, dacă brandul personal al unei persoane depăşeşte valoarea pe care acest o emite în fond, atunci există un pericol de diluare a mesajului persoanei în cauză. La asta m-am referit.

    În fine, ceea ce am zis eu, nu se leagă cu ceea ce ai zis tu, ai scos total din context ce am vrut eu să transmit, însă sunt surprins că nu ai atacat, ceea ce e bine.

    O zi faină.

  8. Da, nu am atacat. Fiecare are dreptul la o parere. Daca reuseste si sa si-o transpuna in cuvinte cu bun simt si cat mai coerent si corect gramatical, cu atat mai bine. Dar, de la parere particulara la generalizare e cale lunga. Ori, eu asta vad in comentariile dumneavoastra: generalizare. Cui apartine perceptia asupra sfaturilor domnului Ghenea despre care vorbiti? Ati facut sondaj de opinie printre cei care au cerut si primit sfat de la dumnealui? Din ce spuneti, prietenii dumneavoastra se inghesuie sa il obtina. Si nu stiu de ce, imi pare ca sunteti singurul carcotas. 🙂
    Calitatea perceputa a unui sfat nu are de ce sa scada atata vreme cat sfatul este avizat. Ori, nu tin minte sa fi citit ceva neavizat pe acest blog sau in cartea “Antreprenoriat”. Unele sfaturi/pareri se repeta, e drept, dar, sper ca nimeni nu are pretentia ca domnul Ghenea sa inventeze zilnic roata in domeniul acesta. Sa nu uitam si dictonul latin: repetitio est mater studiorum.
    Ca si concluzie, daca stiti persoane nesatisfacute de sfaturile domnului Ghenea, incurajati-i sa isi depaseasca timiditatea, sa va concedieze din functia de avocat al lor si sa ia cuvantul aici. Altfel, va recomand cu toata caldura sa vorbiti la persoana I singular. 🙂
    Ati facut greseli, dar va scuz. 🙂 Pentru ca aveti bun simt. Si sunteti obosit. Ca noi toti. Poate nu cartea este scrisa pe fuga ci pe fuga o cititi dumneavoastra.
    Multumesc si eu pentru replica. Va asigur ca v-am inteles punctul de vedere, dar il consider, pur si simplu, generalizat si, prin urmare, nefondat.

  9. Haideti sa fim sinceri oameni buni, 90% din persoanele care intra pe acest blog sunt interesate de banii domnului Ghenea si cauta un mod prin care sa obtina o finantare pentru ideea lor. Inclusiv cei care spun ,,am o idee geniala si doresc sa va ascult parerea” spera ca domnul Ghenea sa zica ,,Vai, ce idee minunata ai, uite 1 milion de euro sa-ti incepi proiectul iar mie imi dai 4,99% din firma” (iar daca ar face asta vreodata si-ar bate joc de toata munca sa din ultimi 20 de ani, asa ca pofta in cui). Restul de 10% sunt interesati sa obtina o educatie antreprenoriala de la dansul iar acei 10% nu au nevoie de indrumare mota mo, un simplu titlu de pe acest blog, cautat pe google, poate da mai multe rezultate si informatii decat stie inclusiv domnul Ghenea (fara suparare 😀 ).

    Cine doreste sa invete despre antreprenoriat poate sa ma contacteze pe mine si le pot oferi n surse si materiale de calitate pe care am reusit sa le strang in ultimi ani de la antreprenori, economisti, profesori (atat autohtoni cat si straini). ivan_bogdan@rocketmail.com dar va anunt de pe acum ca nu am ajuns in top 300, inca 😉 .

    Pentru cei care nu au inteles inca rostul acestui blog va rog cititi in dreapta sus la sectiunea cu ,,Bun venit” iar cei care doresc sa-si imbogateasca atat cultura generala cat si cea antreprenoriala pot sa navigheze in sectiunea Carti (posturi mai vechi).

  10. @ivan bogdan:1. cum ai ajus la concluzia ca 90% dintre cititorii blogului sunt interesati de banii domnului Ghenea??? ai facut vreun sondaj intre ei? cati sunt in total, cati ai intervievat?
    2. daca ai n surse si materiale de calitate chiar despre anteprenoriat de ce nu le utilizezi si nu pui in practica ce ai invatat din ele?

  11. Oana imi cer scuze ca a durat asa mult sa-ti raspund;

    1. Pe langa articolele domnului Ghenea care sunt foarte interesante imi face foarte mare placere sa citesc si commenturile pe care le lasa cititori blogului iar pe langa acest mic detaliu pot sa ma laud ca am citit blogul acesta cap coada si il stiu ca in palma. Acum lasa-ma pe mine sa te intreb ceva: De ce crezi ca a scris domnul Ghenea articolul “O Idee”Geniala”” din Mai anul acesta? (un mic hint: articolul incepe in felul urmator: primesc FRECVENT mesaje e-mail cu acest titlu…) iar acesti spameri sunt cazurile fericite (in care sti din prima ce vor), mai sunt alti care abordeaza un mod mai ,,complex” de a atinge acelasi obiectiv (pornesc printr-o activitate constanta cu commenturi dragute dupa care imbraca in cuvinte frumoase aceeasi “idee geniala” iar in momentul in care primesc un NU politicos nici ca mai auzi vreodata de ei).

    2. In ceea ce priveste intrebarea nr 2 iti spun sincer ca:

    1)Nu sunt inca destul de pregatit, am acumulat foarte multe cunostinte intr-un timp foarte scurt si e o vraiste totala in capul meu. Ar trebui sa mai fac si eu o pauza ca de un an de zile bag la foc automat antreprenoriat, micro&macro economie (iar aici tin sa ii multumesc domnului Ghenea pentru ca m-a pus in legatura cu domnul profesor Roja care mi-a dat materiale de nota 10++), psihologie, management, piete financiare si politica. Pe scurt, nu e inca vremea mea. 😉

    2)Sunt student intr-o academie militara. Asta inseamna ca din momentul in care am pus pixul pe contract si am depus juramantul nu o sa am voie sa detin societati comerciale pana in momentul in care o sa-mi dau demisia din acest sistem minunat (mi-a spus cineva odata ca de cei aflati la conducere in momentul de fata ar trebui sa ma tem, l-as invita sa stea o saptamana in locul meu sa vada ca exista oameni cu putere de decizie asupra vietii sale care ii fac pe cei mai sus mentionati niste ingeri pazitori).

    Eu un singur lucru vreau de la domnul Ghenea si am fost foarte clar in mailul de prezentare pe care i l-am trimis in perioada in care am descoperit blogul iar acel ,,interes” il reprezinta cunostintele pe care dansul le are. Atat si nimic mai mult, am fost foarte clar in acel mail ca vreau sa ii fur cunostintele si ca nu am niciun interes financiar. Plus ca mai am un principiu foarte solid care e in acelasi timp si tragaciul intrari mele in mediul business: daca nu o sa fiu capabil sa strang banii necesari pentru a-mi finanta un start-up atunci nu o sa fiu in stare sa duc acea afacere la nivelul visat de mine (iar la strans nu ma refer la pus deoparte din salariu 😉 ).

  12. Post
    Author

    Ivan,
    Iti multumesc pentru aprecieri. In ceea ce priveste comentariile, te rog sa te limitezi in viitor la temele propuse de post-urile mele de pe blog, deoarece voi modera comentariile off-topic. De asemenea, ar fi bine ca aceste comentarii sa fie mai scurte, cateva dintre cele postate de tine recent pe blog-ul meu sunt mult prea lungi. Daca ai mult mai multe lucruri de spus, este recomandabil sa iti construiesti un blog propriu, unde vei putea scrie cat doresti, despre orice subiect.
    Multumesc pentru intelegere,
    Marius Ghenea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *