In Biz, despre ecosistemul antreprenorial

2011-07-07 10:19:28
|
Marius Ghenea - In Biz, despre ecosistemul antreprenorial

In ultimul numar al Revistei Biz, public un nou articol editorial despre antreprenoriat. De data aceasta, vorbesc despre necesitatea unui ecosistem antreprenorial solid, pentru care nu sunt suficienti doar antreprenori valorosi, ci si o educatie antreprenoriala sanatoasa, ca si componenta investitionala (business-angels, seedfunds, venture capital, etc.). Este un numar deosebit, cu mai multe premiere jurnalistice pentru Romania, care merita citit de la un capat la altul (are doua coperti, asa ca la jumatate, trebuie de fapt intors invers si citita a doua jumatate). Subiectele cheie in acest numar sunt legate de Casa Regala a Romaniei (felicitari jurnalistilor pentru o abordare profesionista, departe de ce am vazut in majoritatea presei, pe acest subiect, in ultimele saptamani) si de brandul Dacia, un brand urias pentru Romania, de care in mod bizar, unor romani parca le este inca jena (eu unul sunt mandru cand vad masinile noastre pe autostrazile germane, cu numere germane, conduse de nemti!). Materialul integral il gasiti aici.

Comments 2

  1. Buna ziua,
    Foarte interesant articolul, iar tema de actualitate. Asocierea cu modelele de afaceri din zona Sillicon Valley sau Route 128 sunt utile insa multe tari din Europa nu au reusit sa implementeze aceste modele de afaceri. Cred ca principala diferenta este cultura de afaceri si aici ma refer la cultura antreprenoriala si la cultura colaborativa.Sa nu uitam ca multi antreprenori cu afaceri concurente in perioada primei Revolutii informationale in Sillicon Valley colaborau pentru identificarea unor solutii la problemele existente. Daca discutam in contextul ecosistemului antreprenorial in Romania cred ca lipseste o cultura antreprenoriala focalizata de competitivitate si pe dezvolarea si valorificarea unor potentiale distinctive (nu numai la nivelul tarii noastre). Desigur, ca si sistemul educational si ma refer aici la scolile de business de stat au un rol deosebit de important in formarea si promovarea spiritului antreprenorial. Studentii cu care eu lucrez au un apetit fantastic pentru tot ceea ce inseamna antreprenoriat, insa consider ca si celelalte componente ale ecosistemului trebuie sa vina spre ei. Eu consider ca lipsesc conexiunile intre elementele ecosistemului antreprenorial din Romania. Exista componentele trebuie create legaturile intre acestea. Poate lipseste si o strategie de agregare a potentialelor pe care le detine acest ecosistem si aici ma refer la competente, finantare, cercetarre si multe altele. Eu cred ca emergenta sau dezvoltarea acestui ecosistem tine mult de implicarea scolilor de business, a antreprenorilor si chiar a reprezentantilor guvernamentali… Ma intreb daca Romania are o strategie nationala referitoare la dezvoltarea unui ecosistem antreprenorial. Academia Romana spre exemplu are cateva teme de cercetare ca programe postdoctorale referitoare la studiul fenomenului antreprenorial si educatia antreprenoriala. Cred ca in acest context ar trebui ca factorii cei mai importanti sa se reuneasca si sa dezvolte strategii… Cred ca acest ecosistem are doar o dezvoltare bazata pe initiative de jos in sus, lipsind initiativele de sus in jos (care presupun viziune, strategii, politici etc).

  2. Post
    Author

    De acord, ceea ce facem in acest moment este de jos in sus (e bine si asa, dar ar trebui sa existe politici publice, strategii, implementare si monitorizare, in domeniul ecosistemului antreprenorial romanesc). Multumesc pentru comentariul foarte bine documentat si structurat!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *