Raportul Doing Business al Bancii Mondiale

2011-10-25 21:31:26
|
Marius Ghenea - Raportul Doing Business al Bancii Mondiale

Suntem pe locul 72 din 183 tari ale lumii, in ceea ce priveste usurinta de a face afaceri, conform raportului publicat recent de Banca Mondiala. O fi bine, o fi rau? Romania, ca si PIB, este mult peste aceasta pozitie, in primele 40 tari din lume, deci aparent ne straduim destul de tare sa ne deterioram pozitia economica, mai ales prin actiunile guvernamentale (care reprezinta criteriul cel mai important al studiului, desi exista si elemente non-guvernamentale analizate, cum ar fi creditarea sau accesul la retelele de electricitate). Romania este de asemenea una dintre cele 27 tari ale Uniunii Europene (dintre care totusi cateva sunt foarte mici, mai ales in Europa de Est), la care putem probabil sa adaugam inca 7-8 tari relevante de pe continentul american, plus 15-20 tari asiatice, plus 3-4 tari in Africa si 2 in Australia-Oceania si ajungem la 50 tari „care conteaza”, deci iarasi si din aceasta perspectiva, sondajul ne scoate cumva din randul tarilor unde e bine sa faci afaceri (am scazut, de anul trecut, cu sapte pozitii in sondaj, ceea ce inseamna ca anul trecut eram la limita ok, fata de pozitia noastra geo-strategica de business). Ce anume ne-a depunctat cel mai mult in sondaj? Evident, fiscalitatea si multitudinea de taxe si impozite care trebuie platite de afaceri (in Romania, o companie trebuie sa faca in medie 113 plati anual pentru taxe!), capitol la care Romania este pe locul 154, aproape intre ultimele state din lume! Iar acest capitol este unul dintre capitolele analizate de Banca Mondiala care depinde 100% de deciziile guvernamentale si ale autoritatilor publice. Felicitari guvernului si la mai mare, poate la anul ajungem pe pozitia 183, ultima din clasament, unde se afla, cu mandrie, Venezuela socialista a lui Chavez, care depaseste chiar si Cuba la acest capitol. Lasand gluma la o parte, Guvernul vorbeste de cativa ani de simplificarea sistemului de impozite si taxe, insa ceea ce vedem in realitate sunt tot mai multe taxe si parca tot mai complicat de platit. E timpul sa ne trezim la realitate! Faceti ceva cu acest sistem fiscal, pentru ca de aceea platim taxe, ca sa fie mai simplu, nu ca sa fie din ce in ce mai complicat!

Comments 4

  1. Un picut de rabdare! 🙂 Mai au oamenii de furat una alta, de pregatit fraudarea alegerilor… Sa fim intelegatori! Eu sunt ferm convinsa ca ei vegheaza la binele tarii si sunt macinati de hibele sistemului fiscal. Ei vegheaza, poporul doarme…rezultatele se vad…

  2. Ce-i frustrant pentru noi, nu e faptul ca fac bani din “afaceri” cu oameni de-ai lor, ci faptul ca ne-am pierdut personalitatea si devenim un popor comercial, foarte usor de “cumparat”. Am ajuns niste sclavi si nu stiu cat o sa mai suportam asta; un lucru este cert: sansa de a schimba ceva e in mainile noastre si niciodata nu reusim sa “profitam”.
    Realitatea e crunta: pentru insignifianta suma de 500.000 lei (50 lei noi) punem stampila unde zice “don” vice/mai stiu eu ce “oficial” al comunei. Si acum intrebarea care se pune: vom schimba vreodata ceva?

  3. Masuri de austeritate, ruinare mediului privat, respingerea investitiilor straine (ultimele doua prin fiscalitate de doi lei), infrastructura (momentan) de rasul Europei si lista poate continua. Incep incet, incet sa inteleg de ce multi oameni de afaceri romani prefera sa isi mute activitatile economice in alte tari europene sau chiar africane. Am cumparat acum 2 zile Codul Fiscal sa-l rasfoiesc un pic…sper sa am rabdarea si nervi necesari sa trec prin cele 500 de pagini!!!

  4. Intr-adevar, e o veste rea!
    Intrebarea care-mi vine minte e ce putem face sa schimbam asta. Concret, ma refer la sistemul de fiscalitate cu cele 100 si ceva de taxe de achitat, la institutii diferite, la ghisee sau in conturi diferite, totul rezultand in timp pierdut aiurea.
    Deocamdata n-am prea multa experienta in antreprenoriat asa incat te-as intreba care sunt Top 10 taxe aberante? Daca facem o lista de asta poate reusim sa ne mobilizam mai departe si sa facem o campanie de lobby pentru imbunatatirea sistemului (de exemplu, macar sa comaseze mai multe taxe intr-un singura ca sa simplifice procesul de plata).
    Ce parere ai?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *