Calatorie in Insula Pastelui

2011-12-03 15:57:54
|
Marius Ghenea - Calatorie in Insula Pastelui

A aparut recent, in Catavencii, un articol de calatorie, cu cateva informatii despre aventurile mele de anul trecut din Insula Pastelui. Articolul integral se gaseste aici. Materialul brut integral, din care au fost editate anumite parti din motive de dimensionare a articolului, mai jos:

Intr-un top 10 al celor mai sinistre locuri din lume realizat de revista Descopera, Insula Pastelui e pe locul 7. De ce? Ce are atit de sinistru Insula Pastelui?

Nu are nimic sinistru, cred ca un termen mult mai potrivit este „misterioasa”. Da, Insula Pastelui este unul dintre cele mai misterioase locuri de pe planeta, in mod indiscutabil. Si unul dintre cele mai indepartate, indiferent de unde ai porni spre aceasta insula. Misterioasa este venirea primilor oameni pe insula, cu 1200 ani in urma, dinspre alte insule polineziene. Misterioase sunt statuile de pe insula, denumite „moai”, ca si structurarea acestora in temple numite „ahu”, dar nu am gasit nimic sinistru pe aceasta insula tropicala, exotica a Pacificului de Sud.

E si soare acolo? Ca in toate pozele pe care le-am vazut eu de-a lungul timpului, sau filmari, e mai mereu innorat.

Da, insula este situata intr-o zona cu mult soare, la doar trei grade sud de Tropicul Capricornului, in emisfera australa. Cateva poze facute acolo pot sa fie marturie in acest sens. Din cauza structurii muntoase a centrului insulei, se aduna destul de des norii, fenomen intalnit la majoritatea insulelor cu aceeasi structura geografica din lume, insa zonele de coasta sunt mai tot timpul insorite, ba chiar este destul de periculos sa stai mult timp expus la soare, pentru ca pot aparea usor insolatii sau inrosirea pielii.

Ce fel de turisti se duc acolo? Banuiesc ca nu se duc gagici care vor sa faca plaja. Exista si hoteluri de cinci stele? Chestii luxoase, un resort pentru milionari?

Sunt mai multe tipuri de turisti care merg in Insula Pastelui, pe de o parte cei interesati de misterele insulei sau chiar oameni de stiinta care incearca sa dezlege misterul statuilor si care vin de la mare distanta, calatorind una sau mai multe zile cu avionul pana acolo (din Japonia, SUA, Europa). Pe de alta parte, chilienii din mainland, care vin pentru vacanta: Insula Pastelui este o provincie a statului Chile, din America de Sud. E interesant faptul ca Chile, pe langa lucrurile indeobste cunoscute (Anzii, fiordurile chiliene, Antarctica chileana, vinurile foarte bune din Colchagua dar si din alte zone, desertul Atacama, Santiago, Valparaiso sau Vina del Mar), detine si cateva dintre cele mai fascinante insule ale planetei: Insula Pastelui, dar si o serie de insule mai apropiate de coasta Americii de Sud, intre care si Insula Alejandro Selkirk. Alexander Selkirk este numele real al persoanei care a generat povestea (in linii mari adevarata) a lui Robinson Crusoe.

Ce este de facut mai precis in Insula Pastelui, in afara de holbatul la Moai?

Cu siguranta, cele mai impresionante lucruri de vazut pe insula sunt ahu, grupurile de moai din zonele costale ale insulei, dar si multi moai individuali aflati mai in interior, care nu au mai fost transportati pana la destinatie, din motive necunoscute. De asemenea, o vizita in zona muntoasa de unde aceste statui erau taiate si sculptate, este extrem de interesanta. Insa insula are si plaje, traditii vechi polineziene, sarbatori populare care merita vazute, cum ar fi cea in care localnicii se intrec la coboratul muntelui pe busteni, un sport palpitant si care pare destul de primejdios. Noi am fost impresionati in mod deosebit de dansurile si cantecele locale, care seamana destul de mult cu cele pe care le-am vazut in Hawaii, Tahiti sau Noua Zeelanda (toate locuite de populatii din acelasi grup, al popoarelor polineziene, sapte culturi importante din acest grup fiind imprastiate in insulele Pacificului, mai ales in Pacificul de Sud).

Este una dintre cele mai izolate insule locuite. Exista internet? Telefonul are semnal? Localnicii au apa curenta?

Da, pentru o insula extrem de izolata, infrastructura este destul de buna, chiar surprinzatoare. Am putut inchiria o masina la aeroport, am putut calatori prin toata insula pe drumuri asfaltate, destul de bune, am avut peste tot conexiune GSM si Internet. Populatia insulei fiind foarte mica, doar cateva mii de locuitori, cred ca veniturile din turism sunt semnificative si explica intr-o oarecare masura prosperitatea relativa a localnicilor. A doua parte a explicatiei este ca, fiind o zona speciala a Republicii Chile, exista diverse subventii acordate de guvernul central, pentru a compensa izolarea extrema a insulei (exista doar vreo doua zboruri pe saptamana care ajung in insula, pe un aeroport mic si exotic din Mataveri, dar unde pot ateriza chiar avioane wide-body, de tip Boeing 767, ale LAN Chile (cu unul dintre aceste avioane am ajuns si noi pe insula). Exista si aprovizionare cu transport maritim, insa distantele sunt foarte mari, vasele fac saptamani pe mare pentru a ajunge acolo, chiar din cele mai apropiate porturi de pe continent sau de pe alte insule polineziene.

Cum se distreaza turistii in Insula Pastelui?

Un sejur in Insula Pastelui nu trebuie sa fie foarte lung, 4-5 zile sunt absolut de ajuns, iar in aceste zile, vizitele la statuile imprastiate peste tot pe insula, completate cu seri traditionale, cu cantece si dansuri locale, iti umplu tot timpul.

Ce nu ai voie sa faci, tinand cont de faptul ca e Parc National?

Cel mai important lucru este sa nu te urci niciodata pe statui, localnicii sunt foarte exigenti din acest punct de vedere.

Unde poti manca si, mai ales, ce?

Sunt restaurante la mai toate hotelurile, in general aspectul este traditional, de tip pensiune, insa bucataria este internationala.

Care este specialitatea locala si daca se poate vorbi de o gastronomie specifica?

Ca si celelalte popoare polineziene, si Rapa Nui (numele localnicilor si al insulei in limba locala) au o specialitate de porc gatit in groapa, care este foarte gustos: se sapa o groapa in pamant, apoi se face focul acolo, se pune porcul inauntru si dupa aceea se acopera cu frunze si cu paturi, pentru a fi pregatit inabusit.

In cazul in care preferi turismul autentic si aventuros, te poti caza la in pensiuni rurale sau chiar in casele localnicilor?

Majoritatea facilitatilor de cazare sunt de tip pensiune rurala, nu exista hoteluri de cinci stele, iar cele mai bune hoteluri, care se apropie de acest nivel (cum ar fi Explora), sunt in general eco-resorturi unde accentul se pune pe armonia cu natura, pe excursii in natura cu ghizi locali, insa acesta este de fapt farmecul insulei.

Pentru ce fel de turist este Insula Pastelui? Merge pentru un team-building? Exista vreo sala de conferinte? Vreun centru spa?

Nu, nu cred ca e o destinatie potrivita pentru turism de business si nici pentru turisti cu pretentii de spa. Nici nu ar fi potrivit sa te gandesti la asemenea activitati intr-o insula cum e Insula Pastelui. Sa nu uitam ca pana si Thor Heyerdal a mers acolo tot cu o pluta construita traditional, in expeditia Kon-Tiki.

Cum ajungi acolo (tehnic vorbind, zboruri, escale, cit dureaza)?

Noi am fost intr-un circuit mai lung prin sudul Americii de Sud (Argentina si Chile, pana in Antarctica), apoi am zburat la Santiago de Chile, de acolo am luat avionul catre Insula Pastelui. Sunt aproape 5 ore de zbor de pe continentul sud-american, deci daca ar fi sa pleci din Romania (sau de altundeva din Europa), ar trebui sa faci aproape doua zile pe drum, cu cel putin 2-3 escale. Nu as recomanda un astfel de drum, cel mai bine este de facut Insula Pastelui ca o parte dintr-un periplu sud-american, pentru ca oricum tot prin Santiago de Chile va trebui sa zburati, cu linia aeriana nationala, LAN Chile.

Exista agentii din Romania care sa organizeze pentru oamenii comozi astfel de excursii?

Nu stiu, eu mi-am construit aceasta excursie singur, plecand de la informatii de pe Internet si rezervand diverse parti ale traseului fie direct pe Internet, fie cu agentii de turism locale, din Chile. A fost excelent, nu au fost probleme, insa pentru cineva mai comod din acest punct de vedere, al organizarii excursiei, exista cu siguranta agentii romanesti de turism care pot oferi serviciile potrivite (de fapt, chiar am mai discutat cu cativa amici din Romania, care chiar fusesera acolo printr-o agentie romaneasca si au fost la fel de incantati). Oricum, la fata locului, in Insula Pastelui, multi dintre cei cu care ne-am intalnit, localnici, ne-au spus ca suntem primii romani pe care i-au vazut acolo vreodata  Limba locala este Rapa Nui (care inca se vorbeste destul de mult in insula, spre deosebire de alte zone din Pacific unde limbile polineziene se vorbesc mult mai putin), limba oficiala este spaniola (fiind un teritoriu al statului Chile), dar majoritatea localnicilor vorbesc oricum si engleza…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *