Chinezu despre Antreprenoriat

2012-12-29 12:33:19
|
Marius Ghenea - Chinezu despre Antreprenoriat

Am gasit o recenzie a cartii “Antreprenoriat” publicata pe blogul lui Chinezu, mi-a placut mult, o gasiti aici. Ca sa vedeti cu ce se ocupa un blogger serios in perioada dintre Craciun si Revelion… Lasand gluma la o parte, ma bucur sa vad ca, asa cum mi-a promis, a citit cartea si i-a acordat putin timp si pentru un review, ii multumesc pentru acest lucru. Eu cred, ca si Cristian, ca e o carte care poate ajuta fie si intr-o modesta masura multi antreprenori sau oameni care vor sa inceapa activitati antreprenoriale. De fapt, comentariile la aceasta recenzie confirma presupunerea, multi dintre cititori spun ca le-a fost de folos lectura acestei carti.

Comments 15

  1. Cand e timpul cozonacilor ma gandesc invariabil la Marius Ghenea : pe unde-o hoinari , ce-o mai fi facand …nu stiu daca-i plac cozonacii…in general…
    Originala recenzia ; mi-au placut si comentariile .

  2. Mi-a placut realismul din fraza asta “Cel mai probabil că 9 din 10 oameni care citesc această carte nu o să se apropie de performanţa antreprenorială a lui Marius Ghenea.”…intentia mea e s-o intrec 😀 . Lasand gluma la o parte, n-ar fi momentul portivit pentru un al doilea volum? Spre exemplu: “Antreprenoriat (II): Salvarea unui start-up aflat in dificultate” sau “Antreprenoriat (II-III): Lectii importante pentru perioada de recesiune”.

    Apropo, mi-am adus aminte de ceva! Eu tot nu am reusit sa obtin o semnatura pe carte. Trebuie sa va prind pe la un eveniment, candva.

    O seara buna,
    Ivan Bogdan

  3. Asa este 🙂 Am citit si eu carte inca de cand s-a lansat si merita cititat ata de cei care au deja o afacere, cat mai ales de cei care vor acum sa puna bazele unei afaceri de succes

  4. Si eu as vrea sa fiu pe cont propriu dar nu stiu de unde sa aflu unde este cerere, respectiv de ce business sa ma apuc, aceasta carte ofera raspuns si pentru asa ceva?

  5. Am citit recent in Ziarul Financiar ca intentionati sau ati deschis o cafenea in Bucuresti.
    Dumneavoastra sunteti implicat in mai multe proiecte de afaceri, pe langa asta mai participati si la conferinte plus ca am citit ca detineti si o functie de conducere in cadrul Tarom. Cand aveti timp sa va ocupati timpul de toate afacerile si de munca profesionala?

    In cartea Antreprenoriat ne explicati ca nu e bine ca un antreprenor sa aibe afaceri in mai multe domenii, insa dumneavoastra faceti invers.

  6. Post
    Author
  7. @Edeir, am o solutie care poate ti-ar fi de folos:
    http://www.fonduri-ue.ro/res/filepicker_users/cd25a597fd-62/Legislatie/nationala/9_CAEN/22.05.2012/CAEN_ian_2008.pdf – Aici ai codurile CAEN (fiecarei activitate economice din RO ii este alocat un cod unic). Uitate un pic pe lista si scrie pe o foaie de hartie ce domenii te-ar interesa sau in care ai ceva experienta dupa care intra pe linkul
    http://doingbusiness.ro/financiar/?financiar=financiar si introdu datele necesare (codul caen, judetul de interes desi te sfatuiesc sa lasi selectat “toate” iar la profit minim baga 20.000 ron ca sa nu te incurci cu toate bagadelele de firme). Dupa ce dai search o sa ti se afiseze o lista cu toate firmele din RO care activeaza in acel domeniu. Dand click pe ele o sa te ti se afiseze situatia lor financiara pe ultimi 5 ani. Aici incepe munca grea si de durata pe care o s-o duci la bun sfarsit numai cu pixul si cu un caiet destul de stufos. Uitate atent la firmele infiintate dupa 2007 si vezi care e media fondurilor pompate la startup dupa care uitate la marja de profit net (orice peste 20% e foarte bine venit si in conditii normale garanteaza profit din anul 2 de activitate dar daca te costa 30.000 eruo start-up-ul si tu ai doar 10.000 atunci ori mai faci rost de bani ori te reprofilezi). Dupa ce ai stabilit acesti doi parametri trebuie sa iei pulsul pietei: uitate la cifra lor de afaceri si la marjele de profit, daca cifra de afaceri creste in medie de la an la an iar marja de profit ramane constanta intre 25-40% (de ex 4520 intretinerea si repararea autovehiculelor) atunci piata e foarte accesibila (cererea este mult mai mare decat oferta). Dar nu te lua dupa exemplul asta pentru ca 4520 va intra in scadere pe termen lung daca statul vrea sa opreasca vanzarea de autovehicule SH. Fa un portofoliu cu firmele care au depasit media generala si incearca sa iei legatura cu patronii ca sa incerci sa afli care e avantajul lor competitiv. Viziteaza firma, intra in vorba cu angajatii, analizeaza pretul, locatia si concurenta lor, aranjeaza o intalnire cu patronul sub pretextul ca vrei sa faci un articol despre firma lui. In general o sa accepte publicitate gratuita si iti va raspunde la toate intrebarile (acum conteaza ca si tu sa pui intrebarile potrivite 😀 ). Invata de la ei, copiaza, adapteaza, tot ce e nevoie ca sa-ti pui afacerea pe picioare.

    Mult succes,
    Ivan Bogdan

  8. Lecturarea unor carti de genul acesta sunt un ‘must’ pentru cunostinte despre noi insine si despre ce putem realiza prin puterea ambitiei, a exemplului si a unui caracter flexibil, dar puternic. Ar trebui sa devina o metrie principala in scoli.

  9. E prima data cand aud despre aceasta carte si deja ma intereseaza foarte tare. Caci de unde sau de la cine sa inveti cum sa faci primul milion de euro daca nu de la cei care l-au facut deja de multa vreme?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *