Alternativa guvernului tehnocrat

2015-11-07 19:34:24
|
Marius Ghenea - Alternativa guvernului tehnocrat

Alternativa comunicata in mod oficial de Presedinte, alegeri anticipate vs. guvern tehnocrat, inseamna de fapt ca decizia a fost deja luata. Romania nu are, poate din pacate, poate din fericire, o solutie viabila pentru alegeri anticipate. Din pacate, deoarece posibilitatea reala a unor algeri anticipate ar responsabiliza mai mult clasa politica din Romania. Din fericire, pentru ca daca ar fi foarte simplu de ajuns la alegeri parlamentare anticipate, ele s-ar intampla in Romania la cel mult 6 luni, cel putin la fiecare iesire semnificativa in strada, ceea ce nu ar fi deloc bine pentru stabilitatea tarii in ansamblu, nu doar pentru mediul politic.

Astfel, stim deja ca decizia pentru rezolvarea crizei politice actuale este cea a numirii unui guvern technocrat, o solutie pe care eu am sustinut-o de foarte mult timp, nu de ieri, de azi. Iar argumentul contra cum ca “un guvern de tehnocrati nu poate avea sustinere politica” mi s-a parut in general mai curand un pretext al politicienilor de a se agata de scaunele ministeriale. Unii dintre acesti politicieni au fost absolut inepti in aceste pozitii de ministri, altii au fost lamentabili. Nu toti, desigur, insa in general, s-a remarcat o relatie direct proportionala intre adevcarea cu postul si rezultatele acelor ministri in perioada mandatului. Adica oameni care cunoasteau domeniul si aveau experienta in respectiva activitate, ca profesionisti. Ceea ce conduce la o idee simpla: oamenii potriviti in locurile potrivite reprezinta solutia cea mai buna, inclusiv pe posturi de ministri.

Acum avem, pe langa solutia tehnocrata care se defineste prin numirea unui premier tehnocrat de catre Presedinte, apoi formarea de catre acesta a unui cabinet de tehnocrati (definitia unui tecnocrat fiind, pe scurt, “persoana neafiliata politic, profesionista in domeniul respectiv”) si votul pentru acest cabinet in Parlamentul Romaniei, se contureaza si alte solutii: Guvernul Facebook, votul in social-media pentru propuneri de ministri sau prim-ministri, etc. Ceea ce spun de fapt aceste initiative este “hai sa votam pentru ministri, asa cum votam pentru Presedinte, primari, parlamentari, etc”, adica o democratie “mai putin indirecta, parlamentara, reprezentativa”. 

 

Comments 8

  1. Admirabil ceea ce ai facut!
    Trebuie insistat pe calificarile in domeniul in care este nomanilizat cineva.
    Ne alegem conducatori – si este necesar sa stim ce poate acel conducator sa faca pentru tara, de ce este capabil.

  2. De multi ani ma gandeam ce bine ar fi sa ajungeti intr-o pozitie cheie in structura de conducere a tarii . M-am intrebat si ma mai intreb , cum se poate ca oamenii cu adevarat valorosi sa ajunga atat de greu in locul si timpul potrivit,( pentru a face , de fapt, cu onestitatea care-i caracterizeaza ,ce stiu ei cel mai bine, pentru tara asta .)
    Sper din tot sufletul sa ajungeti prim ministru !

  3. Daca vrei sa intri in politica sa iti faci un partid si sa te lansez dupa regula jocului politic.
    Un guvern tehnocrat inseamna transformarea tarii intr-o afacere privata, cam ce face si PSD la ora actuala.
    Guvernarea nu se ghideaza dupa aceleasi reguli ca si afacerile si o experienta dobandita in afaceri nu inseamna ca iti aduce succes si pe plan politic.
    Atat guvernul Isarescu, dar si guvernul Stolojan (lansat ca un tehnocrat de clica lui Iliescu, avand nevoie de un paravan in spatele caruia sa isi poata face in liniste treburile murdare) au fost esecuri lamentabile.
    Nu e cred ca e bine sa devenim cobaiul nimanui.

  4. Post
    Author

    Romania a fost in toti acesti ani o afacere privata a unor gasti politice transpartinice. Si nu devenim cobaiul cuiva, am fost in toti acesti ani cobaiul unora sau altora (securitate si fosta nomenclatura, criptocomunism, politicieni corupti, FMI, etc.). Evident, nu ar fi bine ca de la aceasta situatie curenta, sa ajungem la o noua guvernare care sa fie, asa cum spui, tot o “afacere privata”. Iti dau insa dreptate cu privire la afaceri vs. guvernare, succesul in afaceri si buna guvernare sunt doua lucruri diferite. Insa guvernarea nu inseamna poltica, sau in orice caz nu asa cum o intelegem noi. Din pacate, limba romana este saraca in ceea ce priveste cuvintele legate de poltica: in engleza, spre exemplu, avem “politics” si “policy”, ambele se traduc in romana prin politica. Diferenta este insa una foarte mare, este diferenta care ar trebui sa fie intre guvernare si politica parlamentara.

  5. Sunt sigura ca orice fel de guvern, fie el tehnocrat sau nu, va opta pentru aceleasi metode si isi va pune integritatea si viata personala mai presus de tot. Nu stiu daca e bine sa ne bucuram dinainte de cateva lucruri bune pe care le-ar face in viitorul apropiat si sa asteptam. Trecerea timpului o sa ne dea mai multe raspunsuri.

  6. Rog confirmare primire e-mail trimis deja pe adresa afisata de dvs.:marius@ghenea.com sau daca aceasta nu functioneaza poate imi trimiteti o alta adresa sau un raspuns !
    Domnului Marius Ghenea,
    Antreprenor,
    -rugaminte ajutor pentru continuarea unei vieti civilizate personale
    Numele meu este Denisa Cristofil, domiciliez in orasul Boldesti-Scaieni, judetul Prahova.
    Am auzit prima data numele dvs. in aceasta seara, 11.11.2015, cind am prins citeva minute in mod intimplator din emisiunea „X-Press” a dlui Sabin Orcan de pe postul B1Tv iar dl Dragos Anastasiu v-a propus ca eventual Ministru al Antreprenoriatului : http://inregistrari.b1.ro/view-x_press-108.html Ulterior am cautat numele dvs pe Google si am ajuns pe saitul:http://www.ghenea.ro/
    Despre dl Dragos Anastasiu am citit anul trecut, in 2014, pe saitul:http://www.rbls.ro/Projects/ProjectDetails?idProject=17&ProjectTitle=1.001%20Startup-uri .
    Atunci chiar am incercat sa beneficiez de asa-zisul mentorat pentru a-mi deschide un PFA in scopul vinzarii de batoane proteice cu un minim adaos comercial sau alte produse alimentare, naturale.Drept confirmare va atasez un fragment din corespondenta electronica avuta cu dna Mona Gheorghe care a fost amabila si a incercat sa intermedieze realizarea acestui mentorat dar am fost refuzata.
    Alte detalii le-am trimis prin e-mail la adresa mentionata mai sus.
    Am rugamintea sa clarificati aceasta situatie a lipsei de comunicare si , ulterior, daca aveti posibilitatea si amabilitatea de a-mi oferi un raspuns .
    Va mutumesc anticipat,
    in asteptarea rezolutiei dvs. in timp util.
    Cu respect,
    Domnisoara Denisa Cristofil

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *