Luxul, ceasurile… sau ceasurile de lux

2016-09-01 20:04:00
|
Marius Ghenea - Luxul, ceasurile… sau ceasurile de lux

Sunt un iubitor de ceasuri, cred ca de aici porneste totul. Primul ceas de lux pe care l-am achizitionat a fost un Cartier Santos mecanic, foarte simplu in felul sau, dar si deosebit, fie si pentru faptul ca acea colectie onora un mare aviator de la inceputul secolului XX, brazilianul Santos-Dumont.

In viata oamenilor, criteriile de selectie a lucrurilor pe care acestia le doresc se schimba de-a lungul anilor: spre exemplu, daca la inceput criteriile mele de selectie pentru ceasuri erau mai curand legate de aspectul vizual (sa fie mare, sa se vada bine marca, sa fie remarcabil), in timp am ajuns catre criterii ceva mai subtile, in care nu aparentele erau importante, ci substanta, substratul, sau de multe ori “povestea”. Pentru mine, Patek Philippe spre exemplu este despre povestea unui ofiter polonez, Patek si a unui inventator francez, Philippe, care s-au intalnit in patria ceasurilor, in Elvetia, si au reusit ceva cu adevarat remarcabil impreuna, pentru numeroase generatii care au urmat.

Acum ce e drept, am la mana, in cea mai mare a timpului, un ceas cu o cu totul alta poveste, dar una care poate deveni la fel de frumoasa: VectorWatch. Este primul smartwatch care se bazeaza pe tehnologie 100% romaneasca, dezvoltata de inginerii si dezvoltatorii romani si care deja este foarte apreciat pe pietele globale, ce e drept pe o nisa inca relativ ingusta, cea a ceasurilor smart sau “wearable devices”.

Cu privire la ceasuri ca obiecte de lux, eu sunt de parere ca luxul ar trebui sa fie in primul rand confortabil, relaxant si pe cat posibil lipsit de acea nota de epatare care reprezinta mai degraba kitsch-ul luxos decat luxul de calitate. Iar daca ceva nu iti este confortabil si nu este relaxant pentru tine, nu este un lux pentru tine, este inca o corvoada si inca una care a costat probabil foarte mult.

 

Interviul complet este publicat in numarul 79 al revistei Luxury.

Marius

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *