Regiunea Europei Centrala si de Est isi dezvaluie ambitiile in sectorul Tech

2017-06-07 16:00:06
|
Marius Ghenea - Regiunea Europei Centrala si de Est isi dezvaluie ambitiile in sectorul Tech

Regiunea Europei Centrale si de Est, din care face parte si Romania, este cu siguranta regiunea cu cea mai buna dinamica pentru IT si tehnologie in general, atunci cand luam in calcul toti factorii care contribuie la dezvoltarea tehnologiei, cum ar fi infrastructura Internet, costul fortei de munca, pregatirea si talentul angajatilor din domeniul IT si, nu in ultimul rand, multiculturalismul si integrarea in structuri multi-statale, asa cum este Uniunea Europeana. Recent, tarile de la Visegrad au semnat un acord prin care incearca sa se pozitioneze prin inovatie in domeniul tehnologic (cele patru tari sunt Polonia, Cehia, Slovacia si Ungaria).

Articolul Financial Times de mai jos face o analiza mai ampla a tuturor factorilor care stimuleaza sau inhiba dezvoltarea tehnologica a tarilor din CEE. In mod paradoxal, desi Romania genereaza cel mai mare procent din PIB prin IT si tehnologie fata de toate celelalte tari UE din CEE, de aproape 7% (agricultura reprezentand ca. 4%), tara noastra este in acelasi timp pe ultimul (sau pe unul dintre ultimele locuri) la toate statisticile prezentate de FT in acest articol. Un semnal de alarma pentru guvernanti: daca vrem sa pastram o dinamica pozitiva a generarii de produs intern din IT, ar trebui sa ne uitam putin si la aceste statistici si sa ne intrebam de ce stam cel mai prost la educatie (scorul la performanta in matematica este deplorabil, al doilea cel mai prost din regiune, suntem “mai destepti” doar fata de bulgari, in conditiile in care scoala romaneasca de matematica era exceptionala in perioada comunista, dar si inainte de perioada comunista), de ce stam cel mai prost la cheltuielile de R&D in intreaga regiune, de 6 ori mai putin decat in Slovenia, ca procent din PIB, de exemplu, si asa mai departe.

https://www.ft.com/content/889422a8-09ad-11e7-ac5a-903b21361b43?desktop=true&conceptId=NTM=-U2VjdGlvbnM=&segmentId=7c8f09b9-9b61-4fbb-9430-9208a9e233c8#myft:notification:daily-email:content:headline:html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *