Despre Manifestul pentru Salvarea Economiei Romaniei

2020-04-06 14:13:33
|
Marius Ghenea - Despre Manifestul pentru Salvarea Economiei Romaniei

Impreuna cu un grup de antreprenori, am conturat saptamana trecuta un document adresat clasei politice din Romania, respectiv catre Presedintie, Guvern, Parlament, partide politice parlamentare, cu privire la necesitatea unei abordari mai curajoase, mai agresive, din partea statului roman, pentru salvarea economiei. Cateva dintre principiile acestui document, pe scurt:

–          E nevoie de interventie a statului corelata cu impactul estimat in PIB al crizei, este posibil sa vorbim ca impact despre pana la 15% din produsul intern brut.

–          Trebuie ca aceasta interventie sa nu fie bazata doar pe masuri paliative, de genul amanarea ratelor, reducerea dobanzilor sau subventionarea pe perioada scurta a somajului tehnic, ci si masuri de injectare de cash in economie, deoarece pentru companiile care au pierdut masiv venituri in aceasta perioada, masurile luate pana acum nu vor preveni colapsul.

–          Intr-o astfel de situatie, trebuie sa vorbim si de responsabilitate, dar si de solidaritate intre sistemul public si mediul de business privat, cel care genereaza resursele bugetare pentru sistemul public, sistemul privat a preluat din plin si fara suport socul crizei covid19, inca de la primele masuri de distantare sociala, in schimb in sistemul de stat nu exista niciun impact vizibil, din punct de vedere bugetar, ceea ce nu reprezinta in niciun fel solidaritate si nici responsabilitate

–          In lipsa unei interventii de stat rapide si masive, estimam ca daunele pentru economia Romaniei si, ca o consecinta directa, pentru toti cetatenii, vor fi ireparabile.

–          In conditiile in care alte tari aloca pachete masive de interventie, nu doar tarile bogate ci si tari vecine mai mici si mai indatorate decat Romania (spre exemplu Ungaria care a anuntat zilele trecute un pachet de interventie de 30 miliarde de dolari, reprezentand ca. 18% din PIB-ul acestei tari), rezultatul va fi o scadere suplimentara a competitivitatii economice a Romaniei pe plan global, in perioada de criza si dupa aceasta, ceea ce va adanci si mai mult spirala caderii economice in tara noastra.

Atasez manifestul, el a fost deja semnat de sute de antreprenori, ca si de asociatii reprezentative ale mediului privat de business din Romania, sunt 2 pagini numai cu semnatarii, la final. Daca sunteti de acord cu principiile acestui document, va rog sa dati share si sa distribuiti.

Manifestul a inceput deja sa fie preluat de presa online, un articol pe acest subiect gasiti pe Wall-Street.ro.

Marius

 

Comments 4

  1. Daca astia vor ua vreun ban de la FMI, o vor face sa sa poata sa plateasca pensii si salarii bugetare. N-o sa vedeti vreodata de la impotenții astia ca se gandesc la investitii

  2. Problema e că ai doar un cartuș. Eu m-aș pune și în locul decidenților. Știe cineva să spună dacă epidemia pleacă? Sau mai rău, nu revine cu o virulență mai gravă? Știe cineva cât de dispuși sunt oamenii a cheltui și în ce domenii? Pornești, dar ai pasageri?
    Da, pe moment, e nevoie de a lucra la încredere, adică a crea acel sentiment de solidaritate, dar nici voi parcă nu aveți curajul de a o spune direct. Avem o problemă cu niște super-oameni, care au făcut ceva supranatural pentru țărișoara asta, astfel că tb să primească veșnică recunoștință cât pentru alți 10, uneori 100. (Și)De aici pleacă lehamitea, indolența, lipsa încrederii, și în final non-solidaritatea.

  3. Post
    Author

    Se vorbeste intr-adevar despre acest “one silver bullet”, dar realitatea nu este asa: masurile pot fi graduale, nu trebuie sa fie toate in acelasi timp. Problema este ca s-a inceput cumva cu masurile care trebuiau poate luate in a doua etapa: in prima etapa e nevoie de masuri care sa asigure lichiditati in piata, atat la companii, cat si la gospodarii. Abia in etapa a doua ne gandim la repornirea economiei (credite de investitii, etc.).

  4. Post
    Author

    Se vorbeste intr-adevar despre acest “one silver bullet”, dar realitatea nu este asa: masurile pot fi graduale, nu trebuie sa fie toate in acelasi timp. Problema este ca s-a inceput cumva cu masurile care trebuiau poate luate in a doua etapa: in prima etapa e nevoie de masuri care sa asigure lichiditati in piata, atat la companii, cat si la gospodarii. Abia in etapa a doua ne gandim la repornirea economiei (credite de investitii, etc.).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *