Statul acasa inlocuieste statul de drept?

2020-04-29 17:22:41
|
Marius Ghenea - Statul acasa inlocuieste statul de drept?

Am vazut ieri seara o conferinta de presa prezidentiala halucinanta, din care nu am inteles nimic clar cu privire la planul pentru lunile urmatoare, dar care a reusit in acelasi timp sa fie presarata de foarte multe erori factuale, as spune chiar fake-news. In acest context, reprezentantii presei au venit din pacate cu multe intrebari gresite, irelevante sau in cel mai bun caz nepotrivite. Iata mai jos cinci intrebari (ar fi mult mai multe) care nu au fost adresate azi de ziaristi, intrebari care ar fi meritat un raspuns corect, onest, din partea Presedintelui:

  1. Cum vreti sa redeschideti hotelurile pe 15 mai, cand acestea nu au fost niciodata obligate sa se inchida? Hotelurile s-au inchis din cauza lipsei de turisti, nu din cauza unei ordonante militare, asa ca daca vreti intr-adevar sa le redeschideti, faceti ceva sa aduceti turistii inapoi (dar daca incercati sa tineti oamenii in orasul de domiciliu, acest lucru nu se va intampla, deoarece nimeni nu poate fi turist in propria localitate, ca sa parafrazez ideea cu “nimeni nu e profet in tara sa”).
  2. Ati spus recent ca NU veti prelungi starea de urgenta, acum spuneti ca lucrati la prelungirea starii de urgenta: care dintre cele doua afirmatii a fost adevarata? Se pare ca cineva l-a tras in sfarsit de maneca pe Presedinte si i-a explicat ca, dupa terminarea starii de urgenta, nu se mai poate juca in continuare cu ordonante militare si cu viata romanilor in general, asa ca acum pare ca tot spre prelungirea starii de urgenta se indreapta. S-a vorbit si despre starea de alerta, insa aceasta nu poate limita niciun fel de drepturi cetatenesti, decat prin legi votate in Parlament.
  3. Daca totusi starea de urgenta va inceta pe 15 mai, nu inseamna ca toate restrictiile vor fi automat anulate, din moment ce toate au fost instituite prin ordonante militare si revenim exact la viata de dinainte de starea de urgenta? Am afirmat deja intr-un articol anterior ca singura varianta de a mentine anumite restrictii este prelungirea starii de urgenta, hai sa nu pierdem complet contactul cu realitatea: in secunda in care starea de urgenta se termina, nu ne mai poate tine in mod legal nimeni in case sau in localitatea de domiciliu sau sa ne limiteze cineva orice alte drepturi constitutionale fundamentale. Din acel moment nu vor mai putea functiona decat autocenzura si recomandarile din partea expertilor si asa cum stim, noi romanii nu stam bine la autocenzura (am fost din pacate mai obisnuiti cu cenzura impusa, decat cea autoimpusa) iar sfaturile expertilor ar putea fi contradictorii. Nu vom sti daca trebuie sa urmam sfaturile lui Streinu-Cercel sau mai bine poate cele ale lui Anders Tegnell!
  4. In acest caz, nu este gresit sa spuneti ca oamenii nu vor putea parasi localitatea de domiciliu, dupa 15 mai, chiar daca nu au nevoie de declaratie? Nu inteleg cum as putea sa ies din casa, sa urc in masina, sa merg la munte sau la mare si sa ma opreasca cineva, de exemplu Politia, sa imi spuna ca ce fac este ilegal, nu ar mai exista nicio baza legala care sa ma opreasca! In plus, logica prezidentiala mi se pare cam subreda in conditiile in care ne spune ca “deschidem hotelurile” dar in acelasi timp ca “romanii trebuie sa nu iasa din localitatea de domiciliu”: pentru cine le deschidem?
  5. Orice masuri viitoare trebuie sa fie sustinute de Parlamentul Romaniei: aducand acuzatii grave unei parti importante a Parlamentului, nu subminati insasi sustinerea necesara din partea unei majoritati parlamentare? Personal, mi se pare clar ca PSD si ceilalti vizati nu vor mai sustine nicio masura propusa de Iohannis si PNL, iar vina va fi a acestora din urma! Chiar era un moment in care aveam nevoie de reconciliere, de mediere, iar Iohannis si PNL au ratat masiv acest moment, mai ales ca deja Parlamentul, chiar cu o majoritate PSD, a aprobat deja de doua ori starile de urgenta instituite de Presedinte, deci l-au sustinut aproape fara rezerve (a doua oara au incercat ce e drept sa puna niste conditii). Mi-e greu sa cred ca Presedintele va mai putea obtine o astfel de majoritate si a treia oara. In plus, asa cum am vazut azi, Presedintele a atras critici din partea majoritatii partidelor politice, chiar si din partea aliatilor cum ar fi USR, care ar trebui sa se afle pe aceeasi parte a esichierului politic romanesc.

Poate par lucruri marunte, dar noi toti, ca romani, avem nevoie de informatii reale, de estimari rezonabile, de un plan cat de cat bine analizat. Mi se pare clar ca in prezent, nu exista niciun astfel de plan la nivelul decidentilor politici din Romania, iar spatiul gol in care trebuia sa fie prezentat acest plan inexistent a fost umplut de Presedinte, ca si datile trecute, cu informatii vagi, unele complet gresite, unele care contrazic alte informatii pe care tot el sau reprezentantii sai ni le-au dat recent. In ansamblu un discurs lipsit de consistenta si care nu poate decat sa ne faca sa privim viitorul cu si mai multa ingrijorare. Nici nu mai vorbesc despre gafa cu “experimentul scolar din Franta”, un alt fake news al acestei inutile si ingrijoratoare conferinte de presa. De ce nu a mai asteptat 1-2 zile, mai ales ca ieri parea ca nu stie nimic din ce urmeaza sa se intample? Inteleg ca, abia azi, au loc discutii la Cotroceni despre cum se va continua dupa 15 mai: de ce sa iesi cu lectia neinvatata in fata tarii intregi? Cui ii foloseste?

Si la final, inca o data, problema economica a fost una abordata doar marginal, inclusiv de ziaristi, cand de fapt aceasta va fi cu adevarat problema cea mai grava a Romaniei in urmatorii ani, mult dincolo de problema de sanatate, care intr-un final, in 9-12-18 luni oricum speram ca va fi rezolvata prin vaccin si tratament.

Marius

Photo source

Comments 9

  1. Excelenta analiza. Trist ca exista o logica ‘ilogica’ a acestor oameni modesti intelectual si sfertodocti ce administreaza tara.

  2. Bravo, foarte bun comentariu, aveţi dreptate, iar întrebările sunt foarte întemeiate.

  3. Post
    Author
  4. Din pacate nici presa nu pune intrebari pertinente si punctul pe “i” . Le fel de intampla si cu masurile economice …se vorbeste mult , insa concret nimeni nu a resimtit nimic , cel putin in cazul intreprinderile mici si mijlocii puternic afectate .

  5. Nici Kafka nu a indraznit sa isi inchipuie o asemenea dimensiune a absurdului! Excelent articol, Marius!
    Alerg sa imi fac rezervare la hotelul din localitate, dar nu inainte de a lasa in urma acronimul abuzului de orice natura: FOG = fear + obligation + guilt. Cu luminile de ceata, tot inainte!

  6. Cum ati putea sa credeti ca niste politicieni , care in marea lor majoritate nu au fost implicati niciodata intr- o afacere privata, ar putea sa se gandeasca la partea economica?
    Si probabil ca , ori nu au consilieri pregatiti, ori nu ii asculta.

  7. Post
    Author

    Intr-adevar. Un exemplu foarte bun a fost ideea cu scaderea de minim 25% intre media ianuarie-februarie si luna martie 2020, pentru ca o companie sa fie considerata afectata, in conditiile in care multe companii care au fost puternic afectate (de exemplu tot litoralul, Delta Dunarii, etc.) au activitate puternic sezoniera si deci au venituri zero inainte de lunile martie-aprilie, nu au activitate iarna, insa nu pot avea scadere sub zero. E clar ca regula a fost facuta de oameni care nu au fost niciodata implicati in business real…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *