Omul de afaceri…

2011-04-22 17:37:10
|
Marius Ghenea - Omul de afaceri…

Deschid televizorul si pe orice canal dau, vad numai stiri despre “oameni de afaceri”. Asa ii denumeste presa, din lipsa de titulaturi mai potrivite, pe mai toti infractorii care au furat si continua sa fure si sa fraudeze in Romania. Daca acestia ar fi fost medici specialisti, ingineri sau profesori universitari, li s-ar fi mentionat aceste titluri, insa cum ei sunt doar fosti ospatari sau gestionari cel mult cu studii medii si acelea facute la seral, nu li se poate spune asa in titulatura, probabil ca le-ar leza personalitatile, de unde si solutia de rezerva “om de afaceri”. Imi cer scuze celor care profeseaza aceste meserii in mod cinstit, dar vorbim aici despre oameni care au furat cu mult spor inca de pe vremea lui Ceausescu si continua sa fure si acum, pentru ca un obicei prost nu dispare niciodata. Din pacate, in aceeasi fraza cu sintagma (de acum stereotip de presa) “omul de afaceri” apar de multe ori cuvinte ca “procurori”, “parchet”, “arestare preventiva”, “frauda”, “santaj”, “mita” etc. Ceea ce, inca o data, aduce atingere ideii in sine de om de afaceri, ideii de antreprenoriat si faptului ca, pe langa aceste mere putrede pe care ar trebui sa le aruncam la gunoi, sunt sute de mii de antreprenori cinstiti in Romania, care isi conduc companiile lor mici sau medii (cateva chiar mari) in aceasta perioada dificila, dand salarii si locuri de munca, platind contributii la bugetul de stat, tinand practic in spate aceasta economie bolnavicioasa. Cred ca ar trebui ca presa in primul rand sa se autocenzureze si sa nu mai eticheteze cu atata usurinta orice lichea drept “om de afaceri”. Ma gandeam chiar sa lansam un concurs de idei, sa vedem cum li s-ar putea spune acestor oameni, ca sa nu se mai produca aceasta confuzie cu adevarat regretabila intre imbogatitii fraudulosi ai Romaniei de azi si oamenii de afaceri cinstiti si valorosi ai acestei tari…

Comments 33

  1. Aveti dreptate. La TV mereu apar ,,oameni de afaceri” care sunt arestati pentru afacerile lor murdare, insa de multe ori aceste arestari sunt doar de forma.

    E pacat ca se mediatizeaza atat de mult acest gen de persoane, si prea putin acei oameni de afaceri care chiar ar merita scosi in fata pentru ca de la ei chiar am avea ce sa invatam.

    Prea putini din presa au ceea ce se numeste profesionalism si cunostinte legate de articolele pe care le redacteaza.

    Cea mai mare problema la noi in tara este lipsa de educatie din toate punctele de vedere.Vor mai trece multi ani pana ce poporul roman va vrea sa se educe cu adevarat si sa faca o schimbare.

  2. In rromania oamenii de afaceri is defapt niste bisnitari … asta e …. tara “expertilor”

    Cand in realitate majoritatea oamenilor nu is oameni de afaceri … ca destia pe bune nu avem … sau ii numeri pe degete …

  3. Post
    Author

    Sunt mult mai multi, dar nu putem sa ii vedem pentru ca la TV apar doar cei care fac scandal, intr-un fel sau in altul, pentru ca scandalul alimenteaza audientele…

  4. Același lucru cu ’artiștii’ care apar la TV doar/dacă fac scandal. Artiștii (mă refer aici la cântăreți) care au concerte și succes adevărat la public nu apar la TV în scandaluri, dar pe stradă lumea ne bagă în aceeași oală…

  5. Post
    Author
  6. Adevarat, stimate domn, e greu sa supravietuiesti, sa traiesti,sa dezvolti o afacere stiind ca de cele mai multe ori zarurile sunt aruncate. Implementam proiecte avand idei marete iar atunci cand statul are sa-si faca datoria de a ne sprijini motiveaza sec, nu sunt bani la buget.
    Apropo este vorba despre acele FSE.
    Poate…..facem ceva.(scuze, frustrarile unui antreprenor)
    Cu respect, Alina Persa

  7. Eu zic sa ii numim parveniti – s-au imbogatit peste noapte. Din pacate cam astia sunt “oamenii de afaceri” de la tv, cei care dau tepe, care incheie “afaceri” cu statul… parerea mea.

    Va urez un Paste Fericit si linistit alaturi de cei dragi.:)

  8. Probabil cuvantul “ţepari” ii descrie cel mai bine sau “bișni-man”(de la bișniţa).

  9. Oricum criza a mai cernut dintre acesti afaceristi si va cerne din ei si timpul, findca neavand educatia financiara necesara si neinconjurandu-se de oameni cinstiti si pregatiti financiar, incet-incet se duc la vale.

  10. este si vina celor care fac stirile. Le place sa foloseasca termeni din acestia pentru ca dau bine pe sticla. “Celebrul om de afaceri ….a fost arestat” (sa para ca este o stire foarte importanta, audienta etc)

  11. antreprenor e un cuvant ok pentru a te distanta de “om de afaceri” (numit inainte si patron).si cum s-a trecut de la a spune patron la a spune om de afaceri, probabil nu va trece mult ca si antreprenor sa aiba aceeasi conotatie. cred ca acum 15 ani sa spui “un om de afaceri a fost audiat de parchet” suna ca si cum ai spune acum “un antreprenor a santajat”… inca nu rimeaza :))

  12. De asa-zisii oamenii de afaceri nu cred ca vom scapa din agenda publica pana cand justitia nu-si va face datoria, pentru ca o parte a presei cel putin va fi interesata exclusiv de senzational ieftin si usor de scris.

    Ma intreb de ce televiziunile si cotidienele, pentru a-si atinge obiectivele proprii de profitabilitate si cota de piata, nu incearca sa atace consistent nisa stirilor despre antreprenorii si afacerile curate si de succes versus stiri despre oameni de afaceri care castiga prin fraude sau afaceri dubioase cu statul. Are sansele unui segment foarte profitabil, avand in vedere ca, pe fondul inertiei si nemultumirii generale, exemplele pozitive incurajatoare pot prinde bine. (intr-un alt registru, “Romanii au talent” este un exemplu de cat de mandri suntem de cei buni ai nostri, ramane sa-i urmam)

    Am vazut cartea ta in vitrina librariei din Vatra Dornei. Da, cartea a ajuns deja acolo, pentru localnici si turisti deopotriva! Efortul de a creste si raspandi cultura antreprenoriala sanatoasa vor da cu siguranta roade.

  13. Post
    Author
  14. Buna seara stimate domnule Marius Ghenea,

    Am cautat un loc mai potrivit pentru a va transmite cele mai calde si cele mai sincere urari de bine, multa, multa sanatate, precum si tot binele din lume alaturi de cei dragi dvs., si sper ca l-am gasit, chiar daca este aici, cu siguranta veti citi acest mesaj! Va doresc un Paste cat mai fericit!

    P.S.: Sunt unul dintre studentii de la Conferinta din Politehnica cu care ati vorbit atat in timpul conferintei cat si in particular, voiam sa va spun ca aproape am terminat de citit cartea dvs. si ca este o adevarata resursa antreprenoriala, dar si o experienta de viata extraordinara! Felicitari dvs. pentru atitudinea pe care o aveti, pentru faptul ca sunteti un adevarat spirit in lumea afacerilor din Romania, eu unul ma mandresc ca am avut ocazia sa va cunosc si sa discut cu un om ca dvs., un “business angel ingineresc” in toata splendoara lui.

    Va doresc o noapte cat mai linistita si … salutari dintr-un loc pe care stiu ca-l iubiti foarte mult, Delta Dunarii!

    Cu deosebit respect, Andrei P.

  15. Post
    Author
  16. Citesc de ceva vreme blogul dumneavoastra si vreau sa va felicit pentru faptul ca in ciuda a timpului liber limitat pe care il aveti, spre deosebire de “adevaratii oameni de afaceri” despre care a-ti scris mai sus, aveti timp sa mentineti un oarecare contact cu lumea, culmea, liber, din cam orice punct de vedere. Referitor la subiectul “oameni de afaceri” Romania e intr-adevar un adevarat “musuroi”, in sensul ca sunt foarte multe “furnicute” care au stiut ce si cand sa faca, iar acum, dupa cum a-ti spus si dvs. din lipsa de apelative sunt catalogati precum “oameni de afaceri”. O intrebare: daca Pop Ion din… sa zicem satul Ip, de care probabil multa lume nu a auzit (referire la sat, personajul e fictiv), ar merge maine in fata statului cu propunearea de a-i vinde sa zicem lapte de capra, statul ar zice pas, insa daca merge nasu/finu/fratele/varu/nepotu lu’ Bercea Mondialu sa contracteze primaria X, in scopul de a salubriza orasul, a face curat, sau mai stiu eu ce, e foarte bine! E omul perfect educat, muncitor, cu ganduri pozitive, care vrea sa ajute societatea! Si se mai mira lumea de ce unii tineri romani inteligenti ajung sa traiasca din hacking, spamming, phishing, carding, chiar “furt-ing” daca imi permiteti. Sau de ce aceia care au sansa, nu pleaca afara, ca merg sa invete, sau ca merg sa lucreze. Sa fim seriosi, Prigoana Jr. a meritat Lamborghini Gallardo (daca nu ma insel) pentru ca a studiat de nota 10 (aproximativ) si a primit bursa. Din pacate, trebuie sa dam dreptate artistilor “inculti” cum unii ii numesc precum Puya, Parazitii, BUG Mafia. Cati dintre acei “oameni de afaceri” despre care dl. Ghenea nu ar face urmatorul lucru, regasit intr-un vers: “daca-as fii pentru o zi presedinte, v-as amaneta pe toti si nu m-ati prinde”. Ma opresc aici, e zi de sarbatoare, in sensul ca mintile trebuie sa ne fie curate si sa ne incarcam cu energie pozitiva pentru a merge mai departe pe un drum…mai bun! Sarbatori fericite tuturor!

  17. Eu zic ca ar trebui ca noi – antreprenorii – sa devenim mai buni ca ei, sa ii facem sa devina depasiti moral si economic, sa fie evidenta diferenta. Sa consolidam clasa oamenilor de afaceri in sens propriu. Sa dam covarsitor mai multe exemple pozitive si transparente de succes. Sa diluam Top 300 de infractori. Sa facem ca antreprenoriatul – initiativa de plus valoare – sa devina o regula si nu o exceptie.
    Pe de alta parte pe mine ma onoreaza termenul de “om de afaceri”. Chiar daca este controversat. Este o pozitie de la care lumea are asteptari si de pe care poti construi sau poti sa cazi rau de tot.
    Este un stil de viata!

  18. Buna seara!
    Iata cateva propuneri: sardanpal, inavutit, afacerist (are conotatie peiorativa, dar nu atat de pronuntata ca bisnitar), liber neprofesionist (asta ca bonus ludic), circulator (de bani), potențat, notoriu. Slabe rezultate… Mai bine incerc, asa cum am vazut si la ceilalti comentatori, cu un cuvant-valiza: afacerar, business-nem, antrepenoi, antiprenor, parafacerist, managher (fem. managheara), defiler (anglicism), forțor (din enforcer?), dubisnesman.
    Atata ne mai ramane unora, sa ne jucam.
    Apropos, zece (10) cuvinte am sa va spun, o opinie, despre una din afacerile dumneavoastra. Stiu ca nu e treaba mea, dar „ca cetățean” imi permit impolitetea de a va cere asta.
    Cu stima!

  19. Post
    Author

    Foarte interesante propunerile, multumesc! Cu privirela o opinie despre un business, ai adresa mea de e-mail pe site (la sectiunea contact), trimite-mi te rog un e-mail…

  20. Pingback: Reactiile scandalului dintre Sorin Ovidiu Vintu si Sebastian Ghita | refresh.ro

  21. Stimate Domn,
    MARIUS GHENEA

    Am luat cunostinta de activitatea dumneavoastra prin intermediul emisiunii “ARENA LEILOR”.
    Va felicit pentru succesul profesional, dar mai ales pentru faptul ca reprezentati cu adevarat un “om de afaceri”.

    Pentru a nu abuza de timpul dumneavoastra,trec la subiectul de interes.

    1)De catava vreme, gestionez un proiect ce poate fi considerat interesant pentru romania [premize cumulative] :
    a)la acest moment (dar si in viitorul apropiat datorita evolutiei, deja facuta publica in sectorul de interes)
    b)in situatia actuala (criza destul de pronuntata)
    c)singularitatea produsului de implementat pe piata (tinand cont de anumite premize bine definite in legatura cu produsul in cauza)
    d)potentialul pietei in ceea ce priveste absorbtia la nivel de proiecte, client final, dar si integrarea produsului in politicile, strategiile UE.

    proiect: RETEA DE DISTRIBUTIE (unic importator PRODUS)

    Datorita incompatibilitatii cu o eventuala prezentare a Planului de afaceri detaliat in emisiunea Arena Leilor (ar insemna furnizarea unor detalii fundamentale de tipul: MARCA, FABRICANT, ETC…elemente ce reprezinta in parte un % important din sa spunem “succesul afacerii”), am decis sa incerc o comunicare directa,dar limitata la persoana pe care o consider necesara si suficienta.

    Traiesc de cativa ani in Spania, am reusit sa adun un bagaj de cunostinte in ceea ce se poate numi “un business propriu”; din nefericire insa, sectorul constructiilor a fost si este destul de afectat,asa ca am decis acum 1 an de zile sa ma reprofilez si sa caut alte alternative.
    Toata munca de preselectie (alternative, piata, etc…), m-a determinat sa iau in considerare si sa ma decid intr-un final pentru PRODUSUL actual si pentru Romania.

    In cazul in care va pot face cunoscut proiectul, cu premizele considerate, si alte detalii, va rog sa comunicati un raspuns la adresa email mentionata in rubrica de contact.
    Sper sa pot capta interesul echipei dumneavoastra,si sa obtin in acest fel detalii in ceea ce priveste forma de a contacta.

    Cu deosebita stima,
    Cosmin Toma

  22. Aceasta atitudine fata de “oamenii de afaceri” vine la noi in Romania si din trecutul comunist. Ma uitam la filmele lui Sergiu Nicolaescu despre perioada interbelica (cele facut pe vremea lui Ceausescu) si toti oamenii de afaceri care apar in acest film sunt “by default” corupti, hoti, infractori etc, sunt din start personaje negative. In filmele lui Sergiun Nicolaescu business = hotie. Si daca nici Sergiu Nicolaescu nu a modelat opinii in Romania…

  23. Post
    Author

    Interesanta observatie, multumesc. Evident, ideologia comunista era direct legata de etichetarea oricarei initiative antrerpenoriale ca fiind “o hotie”, un furt din “avutul intregului popor”. Culmea, cei care au furat cu adevarat atunci, au continuat sa fure si dupa 1989 si unii dintre ei sunt “oamenii de afaceri” despre care vorbesc in articol…

  24. Post
    Author

    Multumesc pentru mesaj si pentru aprecieri. Aveti adresa mea de e-mail in home-page, la zona de contact, daca vreti sa imi trimiteti o propunere.

  25. E pacat ca se mediatizeaza atat de mult acest gen de persoane, si prea putin acei oameni de afaceri care chiar ar merita scosi in fata pentru ca de la ei chiar am avea ce sa invatam.

  26. Antreprenor, investitor, actionar, liber profesionist…toti pot fi numiti informal “om de afaceri” (a lamuri diferentele dintre ei cred ca ar putea fi un bun subiect in topicul asta). Totusi asta nu spune nimic despre cat de “om” e respectivul. Nu stiu insa daca problema principala e de ordin semantic, pana la urma cumva trebuie sa-i numim, cred ca intotdeauna si in orice domeniu hotia creste odata cu tentatia si ca probabil nu vom scapa de acesti “oameni” niciodata, cred insa ca problema apare din felul in care presa face asocierea asta (cum bine ziceai pe modelul popular-comunist) intre business si infractionalitate, fara a folosi ghilimelele necesare. Titulatura de “om de afaceri” se dobandeste relativ usor cu cateva sute de lei la Reg. comertului, asa ca nu mi se mai pare deloc relevanta, in comparatie cu hotia in sine.

  27. Cred ca NU ar trebui sa le spunem in nici un fel.
    Nu merita… Iar prin ‘antreprenor’ cred ca deja se face o diferentiere majora intre unii si altii.
    In alta ordine de idei, referitor la ce spunea si George despre modele, sunt contrariat cum e posibil ca diversi manelisti si personaje mondene sa aibe milioane de vizionari pe site-uri precum youtube, iar personalitati cu adevarat valoroase de ordinul sutelor…
    Mi-as dori din tot sufletul ca acestia (“cei din urma”) sa fie cat mai prezenti in constiinta publica si cred ca e suficient ca toti ceilalti care genereaza MINUS valoare sa se autoelimine !
    Personal, va multumesc ca va pot citi si urmari !

  28. Foarte buna tema Marius!

    Imi permit sa-l citez pe Paul Radu – fondator/ actionar majoritare al grupului de comunicare Lowe GGK …

    Bagati va rog in concurs si termenul “Schmeneger”.

    Daca ia vreun premiu, iau eu copyrigh-tul de la Paul 😉

    Ca sa-i dau lui premiul voiam sa spun 😉

  29. Post
    Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *