Cateva lucruri despre ACTA

2012-02-02 15:54:29
|
Marius Ghenea - Cateva lucruri despre ACTA

Am raspuns la cateva intrebari cu privire la ACTA intr-un interviu realizat pe Ziare.com, pe care il gasiti aici. Maine, la matinalul TVR, voi fi prezent in studio tot pentru o discutie legata de ACTA. Acesta este o discutie extrem de complicata, in opinia mea, care trebuie abordata cu multa atentie, insa e clar ca lipsa de transparenta in redactarea si negocierea documentului, atat de catre Uniunea Europeana cat si de catre SUA si alte tari ale lumii constituie un motiv serios de ingrijorare pentru societatea civila in ansamblu si pentru utilizatorii si business-urile de Internet in particular.

Comments 12

  1. Dat fiind faptul ca aveti un brand personal puternic in mediul online si in zona antreprenoriatului autohton, cum intentionati sa va faceti auzit mesajul impotriva formei actuale a ACTA? Va face Marius Ghenea lobby impotriva acestui document?

  2. Post
    Author

    Da, voi incerca sa ma implic in dezbatere, atat in nume personal cat si ca reprezentant al unor asociatii care vor fi afectate de noul acord, cum ar fi Asociatia Romana a Magazinelor Online.

  3. Marius,ai fi pro ACTA in cazul in care s-ar exclude “baietii cu ochii albastrii” ce ar trebui sa monitorizeze mail-urile,conversatiile etc. si programul ar presupune securitatea fisierului doar la cererea autorului?

  4. Post
    Author

    E nevoie de reglementare si in acest domeniu, deci sunt in favoarea unui set de prevederi care sa protejeze drepturile legitime ale creatorilor si detinatorilor de IPR. Problemele sunt cu privire la formularea specifica a acordului si modul cum a fost el negociat si dezbatut pana in prezent…

  5. poate Acta sa impiedice sau sa incrajeze furtul de date de cei insarcinati sa efecteueze asa-zisa ‘politie privata a internetu-lui`

  6. Post
    Author

    Din cauza fomrularilor vagi din ACTA, exista riscuri in acest sens, ele pot fi evitate prin formulari mai specifice, dar pana la urma orice lege si orice acord pot fi interpretate si utilizate in mod abuziv, din pacate…

  7. Buna seara, am o inovatie, o idee de afaceri in domeniul IT, nu am putut sa o concretizez. As vrea sa o pun in aplicare, cifra de afaceri la care am estimat profitul, ar fi una de milioane de dolari. Investitia nu este asa de mare, dar cum am spus, este la stadiul de idee din lipsa fondurilor si a relatiilor. Mentionez, am 23 ani, sunt pasionat de calculatoare, internet si pot sa zic ca simt ‘piata’ cu ce ar merge si ce nu, plus ca acest concept care l as aduce, nu exista la ora actuala pe internet, ideea imi apartine in totalitate. As vrea sa vorbesc cu d-voastra personal, aveti adresa mea de email, astept un raspuns cum as putea sa dau de d-voastra. Va multumesc

  8. In afara de impactul asupra mediului virtual, ACTA va influenta puternic si pe cel offline.Nu o sa ma mire sa vad cum diverse branduri occidentale puternice se vor indrepta impotriva piatei asiatice care are dibacia de a produce “clone”.Oricum aceste produse asiatice au un cu totul alt target in piata consumatorilor, asa ca va fi un razboi stupid.Sunt de acord ca pirateria brandurilor trebuie stopata cu eficienta maxima, insa acest acord va da posibilitatea unor abuzuri in sensul de a bana pe pietele europene foarte multe produse “made in china” dar care nu au suportul OEM in spate.

  9. Nu ma simt sfant, am downloadat torente a caror produse valorau zeci de mii de euro, am cumparat telefoane clone de N95 si iPhone dar acum sa fim sinceri, asta se numeste furt si fata de producator si fata de stat (nu ma refer doar la Romania). SOPA, ACTA si XYZ care o sa mai apara in viitor sunt masuri normale concepute si luate de state in colaborare cu marii producatori a caror produse sunt expuse piratariei. Statul, prin natura sa administrativa, percepe taxe de la populatie/firme pentru a le asigura o anumita protectie (spre exemplu furtul) iar ACTA este rezultatul.

    Cat despre lipsa de transparenta in redactarea si negocierea documentelor, din pacate pentru valurile de proteste provocate, nu exista alta solutie. SOPA/ACTA tinteau foarte mult site-urile de torente/filesharing iar un website este foarte portabil. Megaupload a fost inchis si inchis a ramas, Piratebay in schimb este un exemplu pentru care s-a evitat transparenta. Fondatorii au fost judecati si condamnati la 8 luni respectiv 1 an de inchisoare dar website-ul in loc sa fie inchis a fost mutat in Suedia. Daca aceste tratate ar fi fost transparente atunci toate website-urile de pirateterie s-ar fi mutat in China in maxim 1 luna iar tratatele s-ar fi transformat in hartie igienica. Oricum migratia a inceput de cand SOPA/ACTA au putut fi accesate de populatie. Ar mai fi n motive pentru care ACTA este o initiativa buna dar o las pe alta data ca m-am lungit prea mult cu vorba. 🙂

  10. Din cate se vede … ffff multi sunt impotriva aprobarii ACTA.

    Sper sa fie cat mai multi care sa nu il sustina si sa nu se aprobe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *