Bucuresti, numarul unu in lume pentru lucrul de acasa

2020-04-26 15:44:22
|
Marius Ghenea - Bucuresti, numarul unu in lume pentru lucrul de acasa

Deoarece in aceasta perioada posibilitatea de a lucra de acasa in mod eficient devine esentiala pentru multe companii, Broadband Deals a facut recent un studiu global cu privire la cele mai bune orase din lume in ceea ce priveste lucrul de acasa, preluat si de Romania-Insider.com. Bucuresti este pe primul loc in lume, acest top in care au fost selectate orase mari, reprezentative, din intreaga lume, iar criteriile analizate au fost: viteza de internet, numarul job-urilor disponibile remote (lucru de acasa), disponibilitatea companiilor si platformelor de food-delivery, costul calculatoarelor portabile si nu in ultimul rand, costul vietii in general, in aceste orase.

Mi se pare in primul rand o performanta foarte buna pentru Bucuresti (si pentru Romania in general, deoarece sunt convins ca daca orase ca Timisoara, Cluj sau Iasi ar fi fost incluse in sondaj, ar fi avut si ele scoruri foarte bune). In al doilea rand cred ca este un rezultat firesc al unui anumit tip de dezvoltare a oraselor mari din Romania catre afaceri care dezvolta IT, tehnologie si, pe un plan mai larg, dezvoltarea industriilor creative, stiut fiind ca aceste tipuri de activitati sunt cele mai potrivite pentru remote-work, pentru lucrul de la distanta, inclusiv de acasa. E o nota buna pentru Bucuresti, mai ales ca asta inseamna in continuare incredere sporita si din partea investitorilor straini, in noua paradigma de dupa covid-19, deoarece va continua sa fie foarte important ca oamenii sa poata lucra de acasa cat mai mult si cat mai bine!

In plus, hai sa ne gandim putin si ce inseamna acest scor pentru Bucuresti, pe toate aceste criterii:

  • La viteza de Internet stim ca stam bine, in acest studiu facut chiar in aceasta perioada, Bucuresti a fost pe locul 4 in lume, depasit doar de cateva orase din SUA si Asia, confirmand practic un atu important al Romaniei, anume infrastructura buna, ieftina si rapida de Internet ce poate concura cu orice oras mare din lume, in prezent.
  • In ceea ce priveste numarul job-urilor disponibile ca munca de la distanta (de acasa), Bucuresti este pe primul loc la nivel global, urmat indeaproape de San Francisco, “capitala Silicon Valley” capitala asadar a companiilor de tehnologie din intreaga lume. Cele doua au fost, in plus, singurele doua orase din top cu peste 4% din populatie implicata in astfel de job-uri remote, ceea ce arata in mod clar ca in Bucuresti este destul de mica dezvoltarea de job-uri unde e nevoie de munca si/sau prezenta fizica (retail, anumite servicii de baza, productie, constructii) si este puternica dezvoltarea industriilor creative si a IT-ului in particular, acolo unde angajatii pot lucra bine si de la distanta. In plus, vorbim in Bucuresti de multi angajati implicati in zonele creative din companii mai mari de productie sau retail, unde de asemenea, angajatii pot lucra bine de la distanta (angajatul de la casa Metro sau Carrefour nu poate lucra evident de acasa, insa un dezvoltator software sau un om de publicitate/marketing de la cele doua companii poate foarte bine sa lucreze de la distanta, nu este nevoie neaparat de prezenta fizica in magazine sau la birou). Desi nu se poate face imediat o generalizare, cred ca aceasta pozitie a Bucurestiului arata clar ca este un oras cu multa activitate de tehnologie si de industrii creative, adica acele zone de business cu cea mai mare valoare adaugata, generatoare de prosperitate si crestere economica rapida, o pozitionare excelenta pentru mileniul trei a capitalei Romaniei!
  • Urmatorul criteriu este legat de disponibilitatea platformelor de livrare la domiciliu iar aici, atat in Bucuresti cat si in alte orase mari din Romania, aceste platforme au proliferat in ultimii ani. Beneficiind de costul redus al fortei de munca (cost care e mult mai mare in orase occidentale sau din SUA), platformele de livrare sunt in Romania mai competitive, mai ales ca valoarea cosului de cumparaturi nu e mult diferita, preturile pentru produse de baza, cum sunt alimentele fiind destul de asemanatoare in prezent, de la o tara la alta.
  • Apoi s-a analizat ca indice pretul unui laptop, iarasi Bucurestiul (si Romania) stau bine la acest criteriu. E o ocazie buna sa remarcam inca o data ca preturile pentru calculatoare si produse IT in general sunt destul de competitive in Romania, multumita competitivitatii generale a pietei de profil de la noi, care ofera produse cu marje de adaos foarte mici catre consumatorii finali, in timp ce preturile de achizitie si TVA-ul sunt similare de-a lungul si de-a latul Uniunii Europene (o exceptie aici este SUA, unde taxele de vanzare sunt mult mai mici decat TVA-ul din Europa, iar pretul fiind in dolari SUA, apare o disparitate suplimentara de aproximativ 10%)
  • La final, un criteriu important este si costul vietii in general, iar aici desigur ca Bucurestiul nu se poate compara cu orasele mari din India (luate si ele in calcul pentru ca au rezultate bune la remote-work tot pentru faptul ca sunt implicate semnificativ in BPO, outsourcing de activitati in domeniul IT si tehnologie), dar se compara bine cu orase mari din estul Europei, orase din regiune care au venit aproape de Bucuresti, dar cu cateva locuri mai jos, precum Kiev, Budapesta si Varsovia.

Poate e interesant de precizat si faptul ca in top 10 al Remote Work Index sunt numai orase din SUA si din Estul Europei. Este oarecum logic de fapt, tinand cont ca in SUA astfel de activitati sunt deja comune pentru foarte multe companii, deci exista o istorie si o dezvoltare in timp a lucrului de la distanta, in timp ce Europa de Est a prins oarecum din urma acest trend, mai ales pe baza faptului ca, de departe, cei mai mari angajatori pe aceste tipuri de job-uri din orasele mari ale regiunii sunt tot companiile mari americane, gen Facebook, Google, Oracle, Microsoft, Dell, Amazon si altele. Intr-adevar, putem discuta despre faptul ca in SUA se pastreaza de obicei job-urile cu cea mai mare valoare adaugata, iar outsourcing catre regiunea noastra se face mai curand pentru job-uri cu valoare adaugata medie. Cred insa ca lucrurile se schimba treptat si din ce in ce mai mult Bucurestiul si regiunea noastra nu mai sunt vazute ca un rezervor de outsourcing pentru activitati de baza, ci pentru proiecte de IT si tehnologie complexe si importante. Ramane sa demonstram in continuare, mai ales ca aceasta criza a noului coronavirus nu face decat sa sporeasca nevoia de lucru de la distanta si de sporirea eficientei activitatilor remote, ca Romania va putea beneficia si in viitor, din ce in ce mai mult, de aceasta situatie privilegiata, demonstrata inca o data si prin plasarea pe primul loc in topul Remote Work Index!

Comments 2

  1. Da sa speram ca tot mai multi liber profesionisti nu doar din IT vor alege remote work si nu doar pentru un angajator, ci in regim freelance reducand asftel dependenta de un angajator si riscul care deriva de aici.
    Noi la caut-expert.org am mizat pe acest lucru acum 2 ani cand am inceput asa timid sa dezvoltam platforma de freelance pt liber-profesionisti. Acum avand aprox 850 de experti trebuie sa trecem la next level si sa incepem promovarea catre IMMuri.

  2. Joburi sunt, vad 880 in momentul asta pe ejobs https://www.ejobs.ro/locuri-de-munca/remote/ Dar nu stiu daca oamenii au laptopuri acasa sau au ramas la telefonul mobil. Nu ca nu ar fi bun si acela pentru joburi in call centere, dar majoritatea joburilor online necesita laptop. Si sunt bune preturile la device-uri comparand cu cele din alte tari, dar nu si cu salariul de la noi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *