Despre restrictii, dupa starea de urgenta

2020-04-23 16:47:13
|
Marius Ghenea - Despre restrictii, dupa starea de urgenta

Eu unul nu am inteles nimic din mesajul presedintelui Iohannis de zilele trecute, conform caruia, “starea de urgenta nu se va prelungi dupa 15 mai”, insa “restrictiile vor ramane in vigoare si se vor ridica treptat, incepand cu faptul ca nu va mai fi necesara declaratia pe proprie raspundere”. Din ciclul “ori sa se revizuiasca, primesc, dar sa nu se schimbe nimic, ori sa nu se revizuiasca, primesc, dar sa se schimbe pe ici pe colo, in partile esentiale!”

Poate ne-am pierdut cu totii reflexele democratice cu ocazia acestei stari de urgenta prelungite, dar daca nu va mai fi stare de urgenta, totul revine automat la normal si nu mai exista niciun fel de restrictii, nu-i asa? Nu ar mai exista, dupa 15 mai, niciun fel de baza legala pentru orice astfel de restrangeri ale drepturilor democratice prevazute de Constitutia Romaniei pentru toti cetatenii sai, fara deosebire de varsta, sex, localitate de domiciliu sau profesie. Nu inteleg de ce nu se discuta deloc acest lucru.

Dupa expirarea starii de urgenta, nu imi mai poate nimeni interzice sa ma asociez sau sa ma intalnesc cu cine vreau, unde vreau si cand vreau (si la ce distanta vreau, nu neaparat la 1.5-2m), pentru ca acesta este un drept prevazut in Constitutie si ca atare, in lipsa starii de urgenta, nu ar putea fi limitat decat de o lege aprobata in Parlament si foarte bine justificata. La fel, nu ma poate nimeni obliga sa pun o masca pe fata, tot asa, in lipsa unei legi bine motivate si aprobate de Parlament care sa spuna ca nu putem iesi fara masca. Similar, orice restrictii suplimentare pentru persoanele in varsta ar fi ilegale, nu ar avea nicio baza. Nu mai vorbesc de alte distantari care ar putea fi solicitate in magazine, restaurante, centre comerciale, etc. La fel ca mai sus, ar trebui si pentru acestea legi ale Parlamentului bine justificate. Nu mai vorbesc nici despre ideea fantezista ca anumite zone ale tarii vor ramane cu restrictii mai dure pentru ca ar fi focare mai puternice de infectie, iar altele cu restrictii mai usoare pentru ca nu au fost inregistrate multe cazuri de SARS-cov2: si asta ar fi iarasi o incalcare a drepturilor constitutionale fundamentale ale romanilor, dupa terminarea starii de urgenta.

Cu alte cuvinte, cel putin asa cum inteleg eu, cetatean al unei tari europene, democratice, atunci cand starea de urgenta se incheie, orice restrictii care au fost impuse in timpul acestei stari de urgenta si care nu sunt conforme cu constitutia si legile tarii, expira automat si ele. Asa ca nu poate fi vorba despre terminarea starii de urgenta si reducerea treptata a restrictiilor, ci despre terminarea starii de urgenta si eventual in paralel aprobarea unor legi organice care sa instituie anumite restricitii, printre care ar putea fi o parte dintre cele anterioare, probabil reduse, altele putand fi restrictii noi, asa cum este propunerea cu obligativitatea purtarii mastii. Iar apoi, treptat, aceste legi ar putea fi relaxate sau anulate, tot prin decizii ale Parlamentului, deoarece nu cred ca ordonantele de urgenta ale guvernului ar fi valabile, in aceasta situatie.

Asa ca avem doua variante: ori dupa ce se termina starea de urgenta, presedintele si guvernul ne vor recomanda calduros sa mentinem anumite restrictii, dar fara ca aceste recomandari sa aiba valoare obligatorie, valoare de lege (ma intreb daca intr-o tara cum este Romania, asemenea recomandari ar fi cu adevarat urmate de toti cetatenii sau macar de marea majoritate, personal ma indoiesc), ori Parlamenul se apuca deja sa elaboreze legi organice care sa mentina anumite restrictii incepand cu data de 16 mai sau exact cand expira perioada starii de urgenta, pentru a nu avea un interval de timp care nu e acoperit legal in niciun fel si in care cetatenii Romaniei s-ar putea comporta ca inainte de starea de urgenta, in mod corect si fara a risca nicio pedeapsa. Deocamdata Parlamentul nu stiu sa lucreze la astfel de legi, asa ca eu unul nu stiu ce sa spun…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *