Agonie si extaz, de Irving Stone

2008-01-29 15:42:03
|
Marius Ghenea - Agonie si extaz, de Irving Stone

Agonie si extaz, de Irving StoneO carte epopee, care imbina mai multe teme generoase, pentru iubitorul de arta, istorie si cunoastere a spiritului uman: evident, tema principala a romanului este biografia lui Michelangelo Buonarroti, dar ea se imbina magistral cu o alta tema puternica, cea a unui secol de istorie, cultura, religie si arta europeana de exceptie. De fapt, Irving Stone creioneaza in “Agonie si Extaz” chiar doua secole pline de arta italiana, tinand cont ca artisti majori ca Donatello sau Brunelleschi, desi apartinand primei parti a secolului XV, sunt totusi foarte prezenti pe tot parcursul romanului (si altii asemenea lor) ca surse de inspiratie pentru Michelangelo si pentru contemporanii sai. In acest mod, avand in vedere cei aproape 90 ani de viata ai lui Michelangelo (1475 – 1564!), o intreaga epoca ce incepe la 1400 si se incheie aproape de 1600 este descrisa in roman. In plus, nume importante ale epocii, de la Lorenzo de Medici, primul “sponsor” al artistului si pana la Da Vinci, Savonarola sau papa Iulius al II-lea (cel care i-a comandat fresca din Capela Sixtina lui Michelangelo), sunt prezente in roman. Nu in ultimul rand, romanul Agonie si Extaz este si un roman de dragoste, el urmareste in diversele etape ale vietii iubirile lui Michelangelo, de la iubirea adolescentina pentru Contessina, pana la iubirea tarzie, matura, pentru Vittoria Colonna. Si nu in ultimul rand, cartea este povestea de dragoste a lui Michelangelo cu marmura, o poveste din care s-au nascut Batalia Centaurilor, Bacchus, Pieta, Madonna, Moise, David si alte lucrari exceptionale. Asa ca indiferent daca va place sau nu istoria, daca va place sau nu arta italiana medievala, romanul va va captiva oricum, pentru ca este in acelasi timp si o poveste impresionanta despre spiritul uman, etern.

Comments 21

  1. Intradevar o capodopera, imi amintesc cu placere perioada cand am citit-o, a fost acum 8-9 ani de zile, prima oara cand am citit 800 de pagini in 10 zile…

    Acum ca ma gandesc la ea, imi voi fixa obiectiv sa o recitesc cand prind ceva timp, multumesc pentru articol si felicitari pentru prezentare.

    Recomand aceasta carte tuturor, si poate mai ales celor care sunt in formare, fiind o sursa excelenta de inspiratie asupra unor valori personale, precum pasiunea pentru urma un drum care te atrage si perseverenta de al urma.

  2. Multumesc mult pentru prezentarea acestui minunat roman! De foarte multa vreme vreau sa il citesc, insa nu am apucat…mereu incepeam alte carti..Insa cum ma pregatesc sa plec in concediu la Roma, m-am gandit ca Agonie si Extaz imi va deschide drumurile spre intelegerea capodoperelor lui Michelangelo, pe care le voi vedea in orasul – muzeu. L-am inceput astazi, am citit primele 20 de pagini, dar marturisesc: nu as face nici o pauza de la lectura sa! Este captivant (trebuie sa recunoastem, aici intervine si meritul traducatoarelor, care au interpretat fidel, si in acelasi timp intr-un stil viu si captivant opera lui Irving Stone).

    Agonie si Extaz este, fara indoiala, un roman fascinant despre un personaj la fel de fascinant, Michelangelo Buonarotti!

  3. e o carte care mie personal imi spune acelasi lucru ca si alchimistul lui coelho, desi in mult maiu multe cuvinte, imagini, personaje: “cand iti doresti din adancul sufletului ceva, tot universul conspira la indeplinirea dorintelor tale”… numai oamenilor foarte hotarati li se intampla acele lucruri minunate pe care le asteapta lucrand pentru ele…carcotasilor li se intampla esecuri fiindca la asta se asteata sau nu isi doresc indeajuns de mult si nu misca un deget pentru ideile ce ii pasioneaza, daca se intampla sa ii pasioneze ceva.. am citit-o prima oara la 15 ani si dupa mai mult de 20 imi spune aceleasi lucrrui minunate ca si atunci…

  4. la fel de buna si biografia lui FREUD, o alt fel de arhitectura, a sufletului si emotiilor umane

  5. Pingback: citesc. « ::.. in.the.mirror ..::

  6. Este o carte minunata care iti deschide un apetit nebun de arta. Iubiti arta si bucurati-va de ea.

  7. Post
    Author
  8. “Agonie si extaz” de Irving Stone este un exemplu extraordinar de carte care are 2 mari si principale scopuri: unul este relatarea vietii unei personalitati precum Michelangelo,de la care noi cititorii sa luam exemplu, iar celalalt este trezirea interesului pentru arta,in special sculptura. Sunt la primul volum,dar inca de la primele pagini citite m-am simit atrasa de aceasta carte. E superb atat modul in care o relateaza autorul, cat si povestea din ea… Cititi-o ca merita!

  9. Pingback: Marius Ghenea: despre antreprenorii romani si piata internationala, carti si importanta pasiunii | Arena Biz

  10. Este o carte care te fascineaza, merita sa stai inchis in casa si sa iti inchizi mintea de la celelalte lucruri pentru ca ofera momente emotionante si captivante din viata unuia dintre cei mai faimosi artisti ai lumii. Daca incepi sa o citesti si nu devii dependent de ea, inseamna ca nu-ti place emotia si nu ai darul de a trai bucuria.

  11. O lucrare de exceptie, la fel ca si eroul principal. Lumea este mai bogata avand astfel de autori, care, sa arate celor interesati de frumos, viata si framantarile geniilor care ne-au definit istoria. Recomand tuturor tinerilor lecturarea acestei lucrari.

  12. o carte de exceptie,cum rar intilnesti.Merita citita si recitita.Recomand celor care nu au citit-o,sa o faca .Vor fii captivati.Lectura placuta

  13. este cartea la care ma gandesc de fiecare data cu o f mare placere.
    m-a fascinat si prima si a 5-a oara cund am citit-o.
    acum chiar mi s-a deschis apetitul….

  14. Pingback: » Cele mai cautate carti pe blog

  15. Nu am mai citit de ceva vreme o asa capodopera. Singurul lucru ce imi pare rau e ca nu am citit-o mai devreme. Descrierile amanuntite si trairile lui Michelangelo sunt de-a dreptul uimitoare. Simti ca faci parte din acea lume, traiesti la aceeasi intensitate. Lectura placuta celor care o descopera! Merita.

  16. am terminat de citit primul volum din Agonie si ma dadeam cu capu de pereti… alaltaieri l-am gasit si pe al doilea.
    acu, cand se trezeste dimineata si ma vede citind, intreaba retoric: ce faci, nu dormi?
    sunt cam hidos, cand am intrebat-o pe aia de la librarie daca are agonie si extaz, i-a picat fatza. n-avea

  17. eu am scos din biblioteca agonie si extaz dar viata lui freud,merita citita sau nu e asa frumoasa ca cea cu michelangelo?

  18. Post
    Author

    Multe carti sunt frumoase, eu am ramas cel mai mult impresionat de aceasta poveste din Agonie si Extaz. De asemenea mi-a placut foarte tare Paradisul dupa Colt al lui Llosa, care vorbeste despre ultimii ani ai vietii lui Gauguin.

  19. Deosebita carte pentru cei ce o apreciaza.Cititi-o si nu o sa va para rau.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *