Recomandari de vacanta

2009-12-19 12:36:48
|
Marius Ghenea - Recomandari de vacanta

Pentru ca ne apropiem de vacanta de Sarbatori, m-am gandit sa adun cateva recomandari de Craciun si Revelion pentru unele destinatii exotice unde am fost in trecut si care mi-au placut:

sydney_bridge.jpgMarea Bariera de Corali (Australia): pentru diveri, in mod clar este vacanta de vis; un mediu pentru diving egal cu Maldivele la puterea a doua, cu dezavantajul ca, pentru a ajunge la Great Barrier, trebuie sa iti planifici vreo doua zile pe drum, schimband cel putin 4 avioane, daca nu mai multe, pentru a ajunge acolo. Se poate opta pentru o cazare in Cairns, care este inima urbana a acestei zone, unde sunt numeroase hoteluri de clasa superioara (Shangri-la, Hilton) sau ceva mai la nord in Port Douglas, sau pentru cei in cautare de vacante cu adevarat speciale, se poate opta pentru insula Hayman, un resort privat chiar in mijlocul barierei de corali, unde ajungi cu un alt avion micut plecand din Cairns sau din alte aeroporturi de pe coasta de est a Australiei (inclusiv direct din Sydney). Si pentru ca am spus Sydney, vacanta de vis pentru mine a fost sa fac diving de Craciun la Marea Bariera de Corali, sa petrec zilele dintre Craciun si Revelion pe Coasta de Aur australiana (Brisbane, Noosa Heads), un pic de outback australian (excursii in interiorul continentului) si apoi, ca o incununare, Revelionul petrecut in Sydney chiar pe chei, intre Pod si Opera (cel mai frumos revelion din lume, dupa parerea mea).

Polinezia Franceza: o ceremonie polineziana de casatorie in Bora-Bora, asa cum am avut eu si sotia mea cu cativa ani in urma, este o ocazie cu adevarat speciala, de neuitat. In plus, intre Tahiti, Moorea si Bora-Bora, ai foarte multe alegeri de hoteluri si resort-uri excelente, plaja si scufundari. Tot acolo am facut diving cu manta-ray, o experienta unica si pe care o recomand tuturor pasionatilor de scufundari…

Fidji: se spune ca este una dintre cele mai exotice destinatii, dar eu nu am simtit asta decat atunci cand am mers pe o insula mica din Fidji, doar cativa palmieri, cateva bungalow-uri si o plaja incredibil de frumoasa. In majoritatea timpului petrecut in Fidji am fost insa pe insula mare, acolo unde se afla cele mai multe hoteluri upscale, cu facilitatile necesare. O seara fidjiana este un must (desi, dupa ce ai parcurs mai toate insulele din Pacific, vezi ca traditiile si cultura din Fidji sunt foarte asemanatoare cu celelalte popoare polineziene, de la maori si tahitieni pana la hawaieni, dar fiecare are farmecul sau aparte).

Bali: o destinatie incredibil de bogata in toate ariile turistice; plaja, climat tropical dar si munti, cascade si lacuri de munte, rafting dar si diving, cultura si traditie, poti sa combini viata de noapte cu vizitarea unora dintre cele mai frumoase temple hindu sau o calatorie in centrul insulei, la Ubud.

Japonia: nu as recomanda in niciun caz Tokyo ca o “vacanta de vis”, insa Tokyo poate fi un inceput potrivit al unei calatorii spre o Japonie mai profunda si mai traditionala care este o posibila vacanta de vis. Sa asisti la un concurs de sumo, sa participi la o ceremonie a ceaiului, sa mergi in vechea capitala imperiala de la Kamakura si de acolo in sus, spre Fuji-Yama, la Hakone, sa stai intr-un hotel de lux traditional japonez si sa ai experienta ryokan in camere tatami fara mobilier, unde mergi in papuci si halat prin hotel cu usi glisante, cu mesele servite de gheise in camera, baia onsen, si toate acestea intr-un decor mirific al muntilor si a lacurilor japoneze, acestea sunt ingredientele unei vacante speciale…

Aruba: am ramas fascinat de farmecul acestei mici insule din Antilele de sud, cu acea atmosfera laid-back caracteristica atator altor insule caraibiene, cu muzica si dansul, cu cocktail-urile, cu plajele aurii si apa turcoaz, cu palmierii si iguanele, copacii tamarin aplecati tot timpul intr-o parte (din cauza vanturilor prevalente, tradewinds), insa in Aruba mi s-au parut oameni mai civilizati decat in alte tari din zona, desi la fel de ospitalieri si prietenosi. Poate cultura olandeza a insulei (localnicii vorbesc, in afara de engleza, un dialect local numit papiamento, dar si olandeza, care este limba oficiala) a avut un rol intr-o evolutie mai buna a acestei insule fata de alte tari din Caraibe, oricum mie mi-a placut mai mult, din acest punct de vedere.

Rio: un loc extraordinar pentru perioada cand in Europa este iarna, mai ales de Revelion (Rio se imbraca in intregime in alb, de Revelion, iar la miezul noptii, milioane de oameni imbracati toti in alb ies pe Copacabana, Ipanema si pe celelalte plaje pentru a admira focurile de artificii) dar si de Carnaval (februarie) cand poti vedea scolile de samba la lucru. De sus, de pe Corcovado, privelistea orasului si a intregii regiuni este incredibil de frumoasa, un tur cu elicopterul e de asemenea spectaculos.

Hawaii: o destinatie cu adevarat de vis in care as merge in mod repetat, chiar daca in general imi place sa vad locuri noi in fiecare vacanta; Hawaii are insa avantajul ca, pe langa faptul ca e un loc minunat, este alcatuit din 7 insule semnificative, fiecare dintre ele cu farmecul si particularitarile lor, asa ca fiecare merita vizitata; in Oahu este celebra plaja Waikiki, este orasul (Honolulu) cu aspectul sau interesant de unica metropola americana exotica, cu hotelurile de lux; Kawaii este pentru cei care vor o vacanta extrem de linistita in cea mai pitoreasca insula din lume, in opinia mea (si nu numai a mea, deoarece in aceasta insula s-au filmat Jurassic Park si alte filme hollywoodiene mari care aveau nevoie de o locatie spectaculoasa); Big Island are vulcanii, celealte insule au fiecare atractia sa. Ceea ce este cu adevarat spectaculos in Hawaii este ca te simti in acelasi timp in cel mai exotic loc de pe planeta, dar si foarte “sigur” in sensul american al cuvantului, pentru turisti: infrastructura americana (autostrazi, porturi, aeroporturi), stat american, populatie civilizata, educata (cel mai educat stat american!) si cosmopolita (amestec intre bastinasi, japonezi, americani din mainland, etc.).

Africa de Sud: un loc prea mare pentru a fi numit o tara si prea mic pentru a fi totusi un continent, insa de la Cape Town in vest, pana la Kruger Park in vestul extrem (peste 2000 kilometri distanta) sunt atatea lucruri de facut, ca nici o vacanta de 2 saptamani nu pare de ajuns. Daca timpul este o problema, Cape Town e un must, apoi se poate zbura catre un parc national cum ar fi Kruger sau Pilansberg in care se gasesc toate cele cinci animale africane numite “big five” (nu pentru ca ar fi neaparat toate foarte mari, ci pentru ca sunt cel mai dificil de vanat) pentru safari sau vanatoare, la care se poate adauga o experienta epocala, anume o calatorie cu balonul cu aer cald peste savana unde traiesc miile de animale de toate felurile. Cazarea se face in safari lodges (cabane) sau chiar in corturi, insa in general totul este la standarde calitative excelente, chiar daca e mai rustic.

Seychelles: un loc potrivit pentru luna de miere (acolo am petrecut-o eu impreuna cu sotia mea, Gabriela, cu 7 ani in urma), mai ales daca optezi pentru un resort mai izolat cum este Banyan Tree in insula mare, sau alte resort-uri asemanatoare din insulele mai mici (Praslin, La Digue). Cea mai frumoasa insula este si cea mai mica, La Digue, din pacate in ultimii ani se pare ca turismul excesiv a demonetizat-o si, cu toate plajele superbe inconjurate de stanci si apa turcoaz cum vezi numai in reclame, azi este destul de aglomerata pentru turistii de zi (day-trips).

Insula Pastelui: e una dintre destinatiile in care am ajuns recent (anul trecut) si care mi-a implinit toate asteptarile; desi nu exista practic niciun hotel cu adevarat de lux (Explora Rapa Nui este insa destul de aproape de acest standard, iar ceea ce nu are ca hotel, compenseaza cu programele turistice si ghizii foarte bine pregatiti), a fost o vacanta extraodinara pentru ca am reusit sa vad, pe viu, misterioasele sculpturi uriase din Rapa Nui, acele ahu (temple) cu moai (statui). Izolarea extrema a insulei contribuie si ea la o posibila definitie a unei vacante de vis, pentru cei care sunt pasionati de calatorii in locuri indepartate si misterioase: e cel mai indepartat loc de pe planeta fata de orice alt loc in care traiesc oameni, se ajunge doar din Santiago de Chile, cu un avion care face 5 ore pana pe aeroportul din Mataveri, si aterizeaza doar de 2-3 pe saptamana.

Comments 10

  1. La cat ati calatorit, incerc un mare regret ca timpul nu va permite sa scrieti mai des, mai detaliat despre locurile pe care le vizitati, oameni, intamplari…

  2. Va doresc ca in noul an sa aveti spor in afaceri, sanatate si pe cei dragi aproape. La multi ani!

  3. Salut,
    Nu vreau sa sune a pupincurism , dar te apreciez foarte mult si esti intr-o mare masura idealul meu (neurmat insa)in abordarea afacerilor (evident dupa Sir Richard Branson , no offence 🙂 ) .
    In fiecare dintre noi, cei cantonati intr-un singur business exista si un sambure de “venture capitalist” dar care nu are curajul sa porneasca noi intreprinderi de la zero chiar si atunci cand au probleme cu afacerea lor. Asa ca ne scufundam glorios cu corabia darapanata de care ne-am agatat.
    Ca sa revin macar tangential la subiectul articolului tau, uite ce face Bogdan, un bun prieten de-al meu din Germania dupa ce a colindat intreaga lume ca si membru de echipaj la Lufthansa:
    http://www.private-guided-tours.com
    Poate fi o idee , ce zici ? ca bogatasi snobi inca sunt garla si pe plaiurile mioritice. Fa-o tu ca eu n-am curaj :)))
    Respect,
    Geo

  4. Am scris cateva balarii din viteza ; scuze , asa ar trebui sa sune:

    “In fiecare dintre noi, cei cantonati intr-un singur business exista si un sambure de “venture capitalist” INSA nu AVEM curajul sa PORNIM noi intreprinderi de la zero chiar si atunci cand AVEM probleme cu afacerea .”

    As fi recunoscator daca nu le-ai lua foarte in serios 🙂 . Multumesc

  5. Post
    Author

    Geo, multumesc pentru aprecieri, si eu sunt in admiratia lui Richard Branson, dar el este facut din alt material, e un antreprenor cu adevarat unic!
    Cu privire la ideeade private-guided-tours, sigur ca este o idee foarte interesanta, insa probabil nu este deloc simplu de scalat, astfel incat sa obtii volume. Oricum, multumesc pentru sugestie, am sa studiez site-ul indicat…

    Marius Ghenea.

  6. Sunt fascinata si muta de admiratie pe toate planurile.
    Brusc mi-am amintit de Hesiod care spunea ” Zorile pun omul pe drum, si-l pun si la lucru “.

    Liliana Alexandru

  7. Salut Marius,

    Ti-am urmarit cariera in ultimii ani si imi place ca ti-ai indreptat atentia spre online, imi place prezenta ta la Arena Leilor si ma bucur ca am gasit unul dintre putinii antreprenori si CEO care calatoresc, dincolo de obligatia de serviciu.

    Eu lucrez intr-o multinationala si nu vad prea des oameni care sa mearga mai departe de Turcia, Spania sau Grecia all inclusive.

    Ma pregatesc si eu de Insula Pastelui, sper sa fie asa cum ma astept sa fie!

  8. Post
    Author
  9. Marius, tu crezi in potentialul turistic al Romaniei?Te intreb acest lucru pentru ca mi se pare ca de mici ne-a fost impusa sintagma:”Romania este una din cele mai frumoase tari din Europa si nu numai”.
    Personal cred ca foarte multe alte tari au munti mai inalti si mai spectaculosi decat Carpatii nostri despaduriti ; litoralul masoara doar 244 km si e plin de mizerii si de chistoace.Delta cred ca ramane singura destinatie turistica cu adevarat deosebita.Chiar daca am avea o infrastructura mult mai dezvoltata crezi ca turistii straini vor navalii sa ne vada “frumusetile naturale”?
    Nu am calatorit mult “afara” si din cauza asta poate nu am datele necesare pentru o evaluare reala a lucrurilor.
    Te respect foarte mult pentru ca esti unul din putinii oameni de afaceri cu adevarat inteligenti si cu mult bun simt.
    Radu

  10. Post
    Author

    Radu,

    Ai dreptate, multe dintre ideile conform carora “nu mai exista tara atat de frumoasa ca a noastra” sunt stereotipuri si ar trebui sa scapam de ele, tocmai pentru a intelege potentialul real al turismului din Romania. Pe de alta parte, turismul tine de doua componente extrem de importante, dar si extrem de subiective: 1) dorinta general umana de a calatori (nici nu conteaza unde, calatoria in sine devine un scop al oamenilor, NU destinatia) si 2) faptul ca brandul si reputatia influenteaza dramatic modul de perceptie cu privire la o destinatie turistica. Daca ne-am concentra cat mai atent pe aceste doua lucruri, cred ca am putea descoperi cum sa scoatem la lumina potentialul real al turismului romanesc…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *