Mall-ul lui Ceausescu

2010-01-14 22:24:33
|
Marius Ghenea - Mall-ul lui Ceausescu

 

Din ciclul “politicienii propun lucruri trasnite”, astazi am vazut din nou in presa ideea cu transformarea Palatului parlament.jpgParlamentului in Mall si “izgonirea” parlamentarilor in alte cladiri din oras. Ideea lansata de Prigoana mi se pare bizara din mai multe puncte de vedere. Evident propunerea are conotatii electorale pentru ca trebuie sa rasune cat mai puternic numele aflat in mini-cursa electorala (juniorul), in aceasta tara care pare sa nu renunte deloc la placerea masochista a unor campanii electorale sterile in care noi dezbatem si votam, dar tot ei castiga.

Ca o petarda aruncata clandestin dintr-un balcon pe strada aglomerata, are un efect puternic si starneste mult interes imediat. Multi romani isi freaca mainile de bucurie gandindu-se nu doar la sutele de milioane de euro pe care Prigoana le promite (numai el stie cum!) din acest Parliament-Mall, dar si pentru ca sunt fericiti, pe principiul caprei vecinului, sa stie ca parlamentarii vor fi din nou inghesuiti in niste cladiri mai mici (ca si cand ei  ar fi de vina pentru megalomania lui Ceausescu). Dar la o analiza mai atenta, toata povestea incepe sa miroasa a utopie. In primul rand ca nimeni nu mai face acum mall-uri, de cand cu criza. Mai mult, daca prin absurd in deal la Parlament s-ar face inca un Mall (si inca unul urias, cel mai mare din Europa, probabil), ar intra in faliment mai toate celelalte mall-uri din oras, unele aflate intr-o primejdioasa vecinatate cu casa lui Ceausescu. In al doilea rand, deoarece nu e nevoie sa muti tot Parlamentul de acolo si sa faci un Mega-Mall pentru a obtine si niste venituri din acest casoi urias si energofag: in realitate, se pot obtine bani chiar acum, in structura actuala.Evenimente se organizeaza acolo de mai multi ani (inclusiv unele targuri si expozitii), dar nu suficiente pentru a genera venituri consistente. Mai exista si vizitele turistice la acest obiectiv, care si ele ar putea fi mult imbunatatite, atat ca format, cat si ca realizare de venituri. E clar ca lipseste un management performant. Muzeul de Arta Moderna si Contemporana (acest MoMA romanesc) ar putea el insusi sa fie un punct de atractie mult mai important pentru Bucuresti decat este in prezent si sa contribuie cu venituri suplimentare la buget (macar cat sa isi plateasca din surse proprii energia electrica pe care o consuma). Alte dependinte si aripi ale Palatului care sunt inca nefolosite, ar putea fi si ele puse la treaba pentru a produce niste venituri.

Dar pentru ca toate acestea sa fie posibile, este nevoie de o schimbare extrem de simpla si logica: toata aceasta hardughie trebuie transformata intr-o unitate de business, in care sa fie setate niste obiective clare pe partea de venituri si cheltuieli, ca si cu privire la investitiile ce sunt inca necesare (parcarile inca lasa de dorit, accesul trebuie si el imbunatatit, etc.). Insa asa ceva nu cred ca ar putea fi realizat eficient decat cu un management privat, nu in structura actuala. Deci, domnule Prigoana, nu e cazul sa faceti un Mall in Palatul Parlamentului, e suficient sa dati o lege pentru lansarea unei licitatii internationale cu privire la atribuirea managementului cladirii catre un operator privat, care va stii sa obtina cele mai mari venituri posibile din aceasta cladire. S-ar putea sa constatati ca va exista interes de la multe companii internationale mari care fac managementul cladirilor de acest gen.

Cu precizarea catre dl. Prigoana si catre acest posibil operator de management privat ca respectiva cladire este, ne place sau nu ne place, una dintre cele mai importante cladiri de patrimoniu din Romania, daca nu cea mai importanta. Astfel ca trebuie tratata ca atare, nu ca unul dintre Circurile Foamei. Pentru ca si peste sute de ani, Palatul Parlamentului va ramane probabil cel mai cunoscut landmark al orasului Bucuresti, asemenea Piramidelor din Egipt, care si ele, sa nu uitam, tot de niste dictatori (faraonii) au fost construite. A bon entendeur, salut!

Comments 10

  1. Fontul e prea mic. Textul nu e formatat cum trebuie. E nevoie de paragrafe pt ca un text de o pagina sa poata fi citit cu usurinta. Iti trebuie rabdare de fier sa il parcurgi pe tot:)

  2. Ce lipseste e o personalitate data cladirii. Acum e o cladire mare si gri unde nu se intampla nimic, aflata pe un deal, inaccesibila si cumva detasata de restul orasului.

    Trebuie sa-i fie definita o personalitate astfel incat sa atraga cat mai multi vizitatori iar asta nu se poate obtine decat prin promovare.Evident cel mai bine ar fi sa devina centrul cultural “high-end” al Bucurestiului. Accentul pus pe muzeul/muzeele din interior, mutarea unui teatru/sali de spectacole acolo, niste cafenele, promovarea de tururi turistice ale Bucurestiului care sa aiba Casa Poporului ca punct principal de interes etc etc.

  3. Post
    Author

    Pentru Alex: Multumesc sincer pentru feedback. Cu privire la paragrafe, am remediat deja problema. In ceea ce priveste fontul, nu vreau sa par condescendent, insa daca cineva vrea sa vada textul mai bine, poate folosi ctrl + mouse-scroll-up si obtii zoom pe text la orice dimensiune, pentru o lectura mai placuta. Internet 101…
    Marius Ghenea.

  4. nu stiu daca e ok sa faca Mall acolo…dar nici sa tii Parlamentarii care sunt grasi ca niste porci si sa ne coste 1 mld E/an confortul unora care nu produc nimic decat cheltuie fara numar…se pot face expozitii..orice inchiriat unor companii care isi permit sa plateasca…dc sa plateasca populatia care 70% se chinuie sa traiasca de azi pe maine…scos la licitatie toate masinile de lux…parlamentarii treb sa mearga cu Logan asta e masina tarii…nu BMW,Mercedes,Audi etc.

  5. Salut, ai amendat corect ‘petarda’ lui Prigoana. De fapt, primul care a facut o oferta concreta pentru Casa Poporului a fost Murdoch, in ’90. Din cate imi aduc aminte din ziarele de atunci, a propus un centru de distractie incluzand un casino.

    Eu unul nu stiu exact cine e Prigoana – businessman iubitor de aventura, cu conexiuni politice generatoare de profit sau politician cu afaceri. Cert este ca se incadreaza intr-un tip de intreprinzator becalian care nu inspira in bine tinerii care s-ar dori in afaceri. Poate doar pe fiu-sau.

    Revenind la oile noastre, managementul competent in afaceri lipseste in foarte mare masura in aceasta tara. Avem idei traznite din belsug, insa neviabile ca business-uri. Asta nu e neaparat rau, insa ne proiecteaza inca in etapa de copilarie in afaceri.

    Nu vad mentori care sa transmita mesaje de genul sa reusesti in afaceri inseamna sa muncesti, sa risti si sa fii perseverent. In schimb sunt o multime de lupi care spun ca a reusi inseamna sa ai noroc.

    Din pacate, societatea romanesca este prea descumpanita in anul 2010, ca sa se poata autoorganiza. Trebuie sa vina vreo inventie anglo-saxona care sa ne invete business si management, asa cum au venit rand pe rand telefonul, autoturismul, avionul, televizorul, s.a.m.d.

  6. Avand in vedere ca e un blog personal, desigur ca nu exista reguli. Eventual doar ‘guidelines’ care zic asa: incearca sa nu pui nici un obstacol in drumul pe care il parcurge o persoana de la simplu ‘vizitator’ la ‘cumparator’ (in cazul de fata – abonat la feed).

    Sunt sigur ca pe unul din siteurile cu caracter comercial pe care le detii, nu o sa apara niciodata descrierea unui produs scrisa cu font-size 9… Pentru ca atunci cand felul in care e formatat textul poate sa influenteze rata de conversie cu 10-15%, nu iti poti permite sa zici: “lasa ca pot sa dea si ei ‘ctrl +’ de cateva ori pana sa poata citi confortabil”.

    Din acelasi motiv si cel mai de succes produs din istoria Internetului -Google- a marit de curand bara de search si a eliminat toate linkurile din jurul ei care ar fi putut distrage atentia, in loc sa zica: “hai sa o punem sub textul asta in dreapta jos. cine vrea neaparat sa o gaseasca poate sa dea scroll-down”.

    Tot Internet 101…

    Numai bine,
    Alex

  7. Pentru Alex: Corect !

    Pentru tine, Marius : Blogul nu transpira business pentru antrepenoriat.”La multi ani PC Garage + Cursul pe care il predau + Lansare Fashion + Articol despre achizitia ShopIT.ro + Toy Fun + Flori de lux + Brazi de Craciun + copy/paste din articole din Zf English page” suna a “Despre mine si afacerile mele, prostutilor !”. Complementat cu “Sporturile mele, vacantele mele ” suna a “Despre mine cum niciodata n-o s-o faceti prostutilor, pentru ca n-aveti bani !”

    Astept momentul cand antreprenorii din Romania imi vor da un mesaj sanatos, nesubliminal.

    O sa-ti citesc blogul in continuare, cu speranta ca o sa dispara insertiile cu “Despre mine.” si o sa-si faca loc mesajele cu “Despre voi.”

    Daca topicurile ar fi mai provocatoare, ai fi peste locul pe care l-ai castigat deja.

    Am divagat de la topic, nu conteaza…Te salut.

  8. Post
    Author

    Pentru Webola: multumesc pentru aprecieri dar si pentru observatii. Foarte sincer, eu chiar incerc sa dau un mesaj sanatos, dar asa cum mi se pare normal, trebuie sa vorbesc mai mult despre mine si despre actiunile, opiniile, ideile mele, deoarece acestea sunt lucrurile pe care le cunosc mai bine decat pe ale altilor, despre care oricum nu pot vorbi cu aceeasi certitudine. In caz ca nu am reusit sa transmit acest mesaj pozitiv dar personal suficient de bine, voi incerca mai mult in viitor. De acord si cu faptul ca topicurile ar putea fi mai interesante, mai provocatoare…

    Marius Ghenea.

  9. Am un mare respect pentru tine, insa de aceasta data ai gresit si nu te-ai informat corect: nu este vorba de un shopping mall, ceea ce ar fi intr-adevar o mare problema.

    “Deputatul democrat-liberal Silviu Prigoană s-a decis să depună la Camera Deputaţilor o iniţiativă prin care Parlamentul să fie mutat la Biblioteca Naţională, iar Palatul să devină un mall, dar nu cu magazine, ci cu săli de conferinţe, cinematografe şi alte locuri de petrecere a timpului liber.”

    Sursa:
    http://www.realitatea.net/prigoana-propune–casa-poporului-sa-devina-mall–parlamentul—mutat-in-sediul-bibliotecii-nationale_695418.html

    Intr-o alta ordine de idei, ma alatur indemnului lui Webola ca tu si ceilalti antreprenori de succes sa deveniti mai activi in planul societatii civile si sa exercitati o mai mare presiune asupra mediului politic.
    Pentru ca Romania sa prospere si sa ajunga unde ne dorim, cel mai mult ne lipsesc liderii si modelele. Iar tu esti unul dintre ei si va trebui sa-ti asumi acest rol.

    Toate cele bune…

  10. Cred ca ideea lui S. Prigoana este mai ales un hering rosu Prezentarea acestei idei fara coerenta cred ca il discrediteaza.
    Din alt punct de vedere, vreau sa organizez niste intalniri cu elevi din clasele 5-8 la cateva scoli din Bucuresti. Intalnirile ar avea scopul de a incuraja elevii cu rezultate bune prin oferirea unor premii pentru activitatea scolara si as sa stiu daca ai putea participa, in limita timpului disponibil(pentru circa 30 min)la una sau mai multe asemenea intalniri. Am deja experienta unor asemenea intalniri dar in alt format. La aceste intalniri vor fi invitati si reprezentanti oficiali ai ambasadelor statelor dezvoltate multumita contactelor noastre.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *