Ce inhiba vanzarile de iPad

2011-01-28 19:12:32
|
Marius Ghenea - Ce inhiba vanzarile de iPad

Sunt cateva lucruri destul de simple si clare care inhiba (sau ar trebui, in mod rational, sa inhibe) vanzarile de iPad in acest moment, asa cum reiese si din articolul de azi din Ziarul Financiar (pe scurt este prezentat online in ZF.ro, mai pe larg in editia tiparita de azi). Cu toate acestea, constatam de multe ori ca deciziile consumatorilor nu sunt neaparat rationale (vezi si teoria sociologica promovata de Dan Ariely in Predictably Irrational, carte despre care am sa vorbesc in continuare si pe blog), asa ca si atunci cand toate semnalele sunt clare, consumatorii iau uneori decizii gresite, sau in orice caz pripite. Tot in aceste zile, in contratimp cu aceasta constatare, vine subtitrajul discutabil din Kamikaze, aceasta publicatie scapata intr-adevar de sub control (conform propriului lor motto), care ma face pe mine responsabil, nici mai mult nici mai putin, de “creditarea fara limite din ultimii ani”. Eu am o parere cu totul diferita, anume ca oamenii iau propriile decizii, mai ales adultii responsabili (adica persoanele care, teoretic, pot contracta un credit), asa cum luam cu totii decizii si, ulterior, trebuie sa raspundem, fiecare dintre noi, pentru acestea.

Comments 10

  1. Ce ironic – pe pagina cu articolul din Kamikaze troneaza o reclama la…ghici ce? Credite online.

    Iar daca sunteti cat de cat responsabil pentru “creditul doar cu buletinul” atunci felicitari! Il consider cel mai de succes instrument de marketing din ultimii ani.

  2. Post
    Author

    Intr-un fel, da, pentru ca in primavara lui 2002 am lansat primul credit cu rata fixa din Romania (la Flanco, impreuna cu Banca Tiriac). Insa, asa cum spui si tu, pe de o parte este un instrument de marketing excelent, iar pe de alta parte, chiar ii ajuta pe oamenii de pe toate continentele sa traiasca mai bine AZI, nu peste 5-10 ani sau niciodata. Ce e drept, exista un trade-off: daca iei credite azi, vei avea de platit in urmatorii 5-10 ani (sau o viata!). Asa se intampla in Occident sau in SUA, unde un tanar care intra in viata, dupa studii, isi cumpara imediat casa (cu credit ipotecar), masina (cu o a doua ipoteca pe casa), electronice, electrocasnice si mobila pentru casa (fara garantii, deci “cu buletinul”) si are totul, la cheie, aproape din prima zi. Dupa care plateste toata viata, dar cel putin duce o viata buna, fara lipsuri. Asta intr-adevar daca nu il da angajatorul afara, sau daca nu i se micsoreaza salariul (problemele care in Romania acestor ani au dus la situatii limita pentru cei care au contractat credite)…

  3. iPad: l-am manevrat de cateva ori. La tipul de activitati pe care eu le desfasor, inca tot nu-i vad utilitatea.

    credite: Mecanismul pe care l-ai descris tu (ipoteca – masina – utils) are o logica. Beton chiar. Dar ce s-a intimplat la noi a fost mai degraba un film cu zombie. Toata lumea cumpara orice. Inteleg, un bun de valoare mare (casa, masina de +20k) se supune zicerii “traieste mai bine azi”. Dar foarte multe bunuri care puteau fi cumparate cu buletinul (sa zicem de o valoare pana in 500 de euro) mi se pare nejustificat sa fie cumparate in rate. Adica: n-am bani, dar vreau LCD. Pe de-o parte nu mai bine muncesc mai mult daca tot n-am bani? Iar pe de alta: pe linga ca nu am bani, platesc (probabil) dublu la finalul ratelor acel produs? Oricum as lua-o, cine-a facut credit pentru bullshit-uri de-astea mi se pare ca si-o merita cu virf si indesat. Nu-l consider vinovat pe cel care face oferta de credit, atita vreme cat nu obliga pe nimeni.

    kk: Pe Kamikaze am renuntat sa-i mai citesc in momentul in care si-au batut joc cu nesimtire de handbalistele din echipa Romaniei, desi au iesit in primele 3 echipe. How f*cked up is that?

  4. Fiind cat de cat in bransa sfatul meu pentru apropiatii care iau un credit suna cam asa: “indatoreaza-te in masura in care neplacerea lunara creeata de plata ratei sa fie mai mica decat bucuria/confortul generat de bunul achizitionat nu in prima luna dupa achizitie, ci in ultima luna din perioada de creditare”
    Daca te incadrezi in limitele astea cred ca e absolut decent.
    Marius, ref la articolul din Kamikaze, nu stiam eu de ce au mers lucrurile asa de bine pe nisa asta in ultimii ani. Acum ca m-am lamurit atat eu, dar mai ales alte peste 30 de banci asteptam facturile pentru promovare :))

  5. Post
    Author

    De acord, ar trebui sa existe o analiza la astfel de achizitii in rate, legata nu doar de utilitate, dar si de posibilitatea reala de plata. Cu privire la Kamikaze, cred ca au sindromul Catavencu (sa scoata un pic de scandal din orice articol, ca altfel nu se vinde) dar dus la extrem tocmai pentru ca acum, spre deosebire de acum cativa ani, tabloidizarea e maxima si toata presa e in cautare de scandal, nu doar o singura revista…
    Multumesc,
    Marius Ghenea.

  6. creditarea pentru bunuri de consum a inceput in Romania inainte de 2000.creditele aveau nevoie de giranti,garantii scrise,etc.ca sa poti cumpara ghici ce?un telefon GSM in rate – dar s-a uitat.In 5 ani bancile si-au data seama ca pot castiga mai mult imprumutand populatia decat firmele si la costuri mult mai mici.De aici si expansiunea printre blocuri.E clar ca nu vor sa renunte la privilegiul acesta pastrand birouri de credite chiar si in magazine astazi in ciuda declaratiilor.Cata vreme insa vor imprumuta pentru consumul produselor intracomunitare vor alimenta fara voie deficitul balantei comerciale iar statul nu va putea face fata decat reducand accesul la aceste produse prin controlul paritatii pe euro si salariile bugetarilor.Sunt filiale bancare in care nu intra nimeni toata ziua iar personalul se muta de la o filiala la alta in decursul aceleiasi zile pentru rezolvarea problemelor zilnice.Nevoile noastre raman aceleasi doar bancile trebuie sa schimbe regulile jocului:e sarcina lor altfel vor dispare incet incet dar sigur.

  7. Buna ziua, va citesc de cateva luni blogul, nu prea am fost activ in comentarii, insa am rugamintea sa cititi despre acest caz: http://www.mariaeva.ro . Mai departe faceti dvs. ceea ce credeti de cuviinta. P.S. Ati putea publica in viitor un articol in care sa descrieti modul in care se imbina afacerile cu viata personala?

  8. @popicu…ce incerci tu sa prezinti nu are legatura cu blogul,asa ca fii putin mai rezonbil!

  9. Post
    Author

    De acord, este offtopic, l-am aprobat doar pentru ca prezinta un caz deosebit, despre care si eu cred ca merita atentia noastra…

    Marius Ghenea.

  10. Ipad-ul sau oricare tableta electronica este un gadget de lux, deoarece nu “trebuie sa il ai”. Cu toate astea am avut ocazia sa vad persoane in metrou care se “bucura” de acest gadget. Dar bineinteles ca fiecare individ are prioritatile lui, si isi urmeaza propriul plan, mai bun sau mai rau, cine suntem noi sa ii judecam pe alti.

    Dar sa faci responsabil pe altcineva pentru propriile decizi mi se pare absurd. Greseala ar putea fi a BCR-ului, a coruptiei din tara si bineinteles a conducerii noastre politice (care pana la urma, tot noi i-am ales). Se stia de la bun inceput ca se va ajunge la un grad de indatorare foarte mare al populatiei si cu toatea astea cineva a aprobat aceste credite de consum.
    Tentatia a fost prea mare si s-a ajuns aici.
    Sunt sigur ca Dl. Ghenea a citit articolul acesta dar pentru cei care nu l-au citit, pentru cei de la Kamikaze, si pentru cei care au luat decizia unui trai mai bun azi ii invit sa il citeasca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *