Codul etic al blogger-ului

2011-01-30 17:51:20
|
Marius Ghenea - Codul etic al blogger-ului

Inca de acum cativa ani, Tim O’Reilly propunea un “Bloggers’ Code of Conduct” in sapte puncte, pornind de la ideea ca intr-o zona ca aceasta, pe Internet, unde nu exista inca reglementare, bloggerii insisi ar trebui sa instituie o autoreglementare, prin stabilirea un limite rezonabile peste care sa nu treaca, indiferent de conditii. De fapt, ideea este ca intotdeauna, autoreglementarea a functionat mai bine decat reglementarea impusa din exterior. Fiind un “heavy blogger” mai nou (cred ca in ultimele saptamani am reusit sa intru si eu intr-un ritm constant de 1 post pe zi), nu mi-am pus asemenea probleme pana in prezent, mergand in principiu pe bun-simt, atat cat ma poate el ajuta. Cred insa ca nu as avea o problema sa sustin si sa promovez un asemenea Blogger Code of Ethics, daca exista adeziune pentru el in comunitatea romaneasca de bloggeri. Iata cum arata el acum, in cele 11 puncte la care a ajuns in prezent:

1. Asuma-ti responsabilitatea pentru propriile cuvinte!

2. Nu posta nimic pe blog din ceea ce nu ai spune si personal!

3. Ia intai legatura personal cu subiectul unui potential blog

4. Daca esti atacat, reactioneaza!

5. Fii strict cu comentariile anonime

6. Ignora trollii (comentarii negative generice sau offtopic)

7. Incurajeaza aplicarea termenilor si conditiilor stipulate in site

8. Pastreaza-ti sursele private

9. Fii etic cu stergerea comentariilor de opinii diferite

10. Nu face rau nimanui in mod gratuit!

11. Gandeste-te de doua ori inainte de a posta o singura data!

Ce parere aveti?

Comments 17

  1. Acord Total!
    Felicitari pentru toata activitatea dumneavoastra,ne pune-ti la indemana informatii interesante,opinii care mai de care dar si sfaturi care putini se incumeta sau sunt in stare sa le conceapa.
    Multumesc

  2. pct 4 trebuie rescris:reactinunea este una din legile universale care trebuie insa aplicata modern – nu ca Biblia desigur,dar………..

  3. Post
    Author

    Intr-adevar, acolo era vorba mai curand despre “dreptul” de a reactiona, nu despre o recomandare imperativa de tip “ochi pentru ochi”.
    Multumesc pentru comentariu,
    Marius Ghenea.

  4. Pingback: Tweets that mention » Codul etic al blogger-ului -- Topsy.com

  5. Asta la ei, unde și jurnalismul are reguli mai clare și istorie mai veche. Pare mai mult un set de reguli pe care să ți le auto-impui, nu un cod pe care să-l respecte toți.

  6. @”10. Nu face rau nimanui in mod gratuit!” Cred ca aici se refera si la faptul ca uneori publicitatea negativa poate promova un anumit produs mai bine decat prin metodele traditionale.

  7. Pingback: polimedia.us/fain/

  8. Mie mi se par niste reguli de bun simt. Nu cred ca va fi adoptat decat de cei care le respecta deja din bun simt.

  9. Mda… bunul simt pus pe hartie…Cred ca fiecare dintre noi,cei care scriem pe vreun blog, respectam regulile astea fara sa ni le fi pus pe hartie, macar in proporti de 90%:)
    Sunt insa sigura ca or sa apara si mai multe reguli sau aceleasi scrise cu alte cuvinte… se dezvolta rapid si “profesia” asta de blogger.

  10. …parerea mea despre acest cod, este ca nu-i vad rostul,daca pur si simplu, vad ca deviati de la rolul care-l aveti,nu va mai citesc…simplu!Iar despre trollii…nu comentez,se exclud singuri! …parerea mea!

  11. Post
    Author

    Ai dreptate, insa cu toate acestea, daca de exemplu scriu un lucru incorect despre tine, si foarte multi il citesc si isi fac o imagine gresita despre tine, nu rezolvi nimic daca tu nu mai citesti blog-ul, corect? Cum te-ai simti intr-o astfel de situatie?
    Oricum, asa cum am spus si in post, nu vorbesc despre un contract pe care blogger-ii ar trebui sa il semneze, ci doar de o declaratie de principii, care poate fi impartasita sau nu. Si pana la urma, fiecare dintre noi are propriul sau cod, care corespunde, mai mult sau mai putin, cu aceasta structura…
    Multumesc pentru comment,
    Marius Ghenea.

  12. Majoritatea bloggerilor care isi iau blogul in serios ajung mai devreme sau mai tarziu la lista scrisa de tine, fie ascultand recomandarile altora fie invatand din greselile proprii.

  13. Remember the golden rule: In all cases, the best response to a malicious or destructive troll is absolutely NO RESPONSE. Trolls will only stay where they are well fed.

    Haha, bine zis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *