Spre Schengen cu galeata de spaga!

2011-02-04 16:32:34
|
Marius Ghenea - Spre Schengen cu galeata de spaga!

Daca puteam sa mai facem inca ceva pentru a ne minimiza sansele sa intram in Schengen, arestarile de la vama Siret sunt chiar bomboana de pe coliva comunitara deja pregatita pentru Romania, pe acest subiect! Cum putem sa ne imaginam ca ne va mai accepta cineva dintre statele europene vechi in Schengen pe termen scurt, dupa povestile halucinante despre galetile cu spaga impartita de jos in sus la Siret (si probabil mai departe si catre sefii din Directia Vamilor, pana sus de tot), intr-un sistem de tip feudal (aproape bizantin, de fapt, tinand cont de modul cum se cumpara functiile de conducere din vami, cu spagi de sute de mii de euro) al unei coruptii atotcuprinzatoare, cel putin in acest sistem vamal romanesc! Nu vorbim de 2-3 arestati, vorbim de aproape 100 de arestati (sincer, nici nu mi-am imaginat ca intr-o vama romaneasca lucreaza atatia oameni, in caz ca nu i-au arestat chiar pe toti). Nu stiu ce au vrut sa faca Basescu si guvernul cu aceasta demonstratie de forta, este din pacate venita la cel mai nepotrivit moment, ar fi fost ideal sa se intample macar cu 4-5 luni in urma, cand inca nu se vorbea de decalarea calendarului de aderare la Schengen al Romaniei (si Bulgariei, care in treacat fie spus, iar castiga puncte in fata Romaniei, si pe un subiect la care noi romanii eram convinsi ca ne depasesc fara probleme, cel al stilului corupt balcanic/bizantin din vami). Atunci am fi putut sa clamam faptul ca statul de drept functioneaza in Romania si ca, in pregatirea aderarii la Schengen, ne pregatim sa indeplinim integral conditiile, nu doar pe cele tehnice, ci si pe cele umane, prin starpirea coruptiei din vamile extra-comunitare ale Romaniei mult inainte de aderarea propriu-zise. Dar acum, e ca si cand le-am da cea mai clara confirmare vest-europenilor ca au facut foarte bine sa amane procesul de aderare: ar putea aparea chiar o idee in cancelariile occidentale ca aceasta aderare sa se amane macar pana cand se finalizeaza procesele “lotului Siret”, ceea ce, dupa cum stim in Romania poate dura 7-8 ani lejer si se poate termina, fara probleme, fara vreo condamnare (ati ghicit, pe “vicii de procedura”).

Comments 7

  1. Pingback: Tweets that mention » Spre Schengen cu galeata de spaga! -- Topsy.com

  2. pe mine ma socheaza cand spune politia ca erau urmariti de cateva luni.Ma gandesc ca deja Romania si Bulgaria sunt o problema mai mare decat ni se spune noua romanilor (sau bulgarilor):sunt bani investiti aici care deja au fost trecuri la pierderi.Vor mai veni oare candva alti bani(investitii solide serioase in fabricatie – nu in malluri,apartamente , pe la marginea unei garle puturoase sau in carciumi din vechiul ghetou numit centru istoric?)

  3. Eu merg destul de des prin vama Siret in drum spre Ucraina… debandada mai mare ca acolo n-am vazut nicaieri. Pe langa faptul ca stai si cate 2 ore pana ajungi sa treci vama, banii se iau la vedere. Nu de putine ori am vazut cum vine vamesul, deschide portbagajul se apleaca nitzel si soferul ii da 10 lei ca sa isi vada de drum. Traditia e ca daca depasesti limita de 1L de alcool si 2 pachete de tigari de persoana trebuie sa pui 5-10 lei in fiecare pasaport daca nu vrei sa ai probleme. Am auzit ca fac aproximativ 50.000 euro pe tura…

  4. – Cica viciile de procedura sunt deja invocate: aparatura de ascultare ascunsa in mobilierul vamesilor nu era aprobata, omologata, whatever.

    – Basescu stia de ceva vreme de “arestarile din februarie” – o spunea intr-un discurs in fata UE, daca bine am inteles.

    Informatiile pe care le am se bazeaza in totalitate pe Antena 3, pe care o urmaresc pe net, cand am timp. Deci s-ar putea sa gresesc in ceea ce priveste prima afirmatie.

  5. Sper ca nu am probleme cu memoria dar nu pot spune nici macar o masura/proiect/initiativa care sa fi fost initiata din timp de catre acest Guvern sau cu un minim de analiza de impact. Luam masuri anticriza dupa ce trece criza, legi si ordonante semnate de constituantul Boc nu trec de Curtea Constitutionala, dau pensii recalculate unor pensionari militari ca sa le dea banii inapoi pina vor termina…etc
    Sint sigur ca la citeva zile dupa ce, sper, parlamentul ii va da jos isi vor da si ei demisia!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *