10 mii euro pentru tineri antreprenori

2011-02-03 18:00:22
|
Marius Ghenea - 10 mii euro pentru tineri antreprenori

Am o senzatie de deja-vu, parca l-am mai vazut pe Boc vorbind despre acest program de cateva ori, incepand cu toamna lui 2010. Oricum, bine ca s-a dat in sfarsit ordonanta (pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre tineri), de acum inainte ar trebui sa inceapa implementarea. Pe de o parte, nu trebuie sa ne asteptam la prea mult, mai ales ca fondul total disponibil este de numai 10 milioane euro, ceea ce este foarte putin pentru un program, probabil ca numai costurile de management la o suma atat de mica vor depasi 15-20% din sumele finantate. Pe de alta parte, as recomanda oricarui tanar pana in 35 ani care indeplineste conditiile sa aplice la program, pentru ca daca nu aplicati, lasati locul unora care poate nu merita acesti bani (de exemplu e posibil ca diversi oportunisti sa sa convinga tineri sa participe ca titulari in astfel de proiecte, doar pentru a incasa acei bani si/sau garantiile pentru credite). Nu sunt deloc de acord nici cu tot felul de voci care spun ca “10 mii euro nu sunt de ajuns”: nici nu trebuie sa fie, sunt un ajutor, deci o suma in plus fata de orice ar pune in acea afacere antreprenorul! Atentie oricum la conditiile impuse prin program, deoarece el vine si cu unele obligatii (minim doi angajati, reinvestire profit minim 50%, etc.). Trebuie spus, in context, ca astfel de programe se desfasoara, la scara mult mai mare, in numeroase tari europene, deci nu e un program inventat la noi, insa arata, macar in aparenta, o minima sustinere pentru antreprenoriatul tanar din Romania. Succes!

Comments 13

  1. Pingback: Tweets that mention New blogpost on ghenea.ro, "10 mii euro pentru tineri antreprenori": -- Topsy.com

  2. E laudabil faptul ca vor sa ajute tinerii antreprenori.Personal, consider ca ar trebui sa infiinteze si centre de consultanta pentru cei care urmeaza sa beneficieze de acesti bani.

  3. Post
    Author

    Intr-adevar aici este problema cea mai importanta: cum te asiguri, ca Guvern, ca banii ajung la cei mai potriviti antreprenori si ca in acelasi timp ii ajuti sa ii foloseasca in mod eficient (prin consultanta, coaching, programe paralele). Mi-e greu sa cred ca guvernul are o privire strategica buna, din acest punct de vedere (si oricum nu discuta cu niciun specialist si nu exista deloc o comunicare reala cu oamenii cu experienta in antreprenoriat si start-up din Romania).
    Multumesc pentru comment,
    Marius Ghenea.

  4. Ordonanta vizeaza vad doar microintreprinderile. Ce se intampla daca in decursul anului se depaseste limita de 100000 de euro venituri ce conditioneaza statutul de microintreprindere?

  5. Post
    Author

    In mod normal, guvernul ar trebui sa fie foarte fericit intr-o asemenea situatie, pentru ca a contribuit la dezvoltarea unei afaceri antreprenoriale. Lasand gluma la o parte, nu am gasit in norme limitari cu privire la microintreprinderi care ulterior devin intreprinderi mici sau mijlocii, dar raspunsul mai amplu se gaseste in normele de aplicare ale OUG, la http://www.aippimm.ro/files/articles_files/42/5597/h.-g.norme-privind-aplicarea-oug–stimulare-microintreprinderi-srld.doc
    Atentie insa ca totul este completat de directivele europene cu privire la ajutoarele “de minimis”. asa as recomanda sa discutati cu un consultant specializat pe acest tip de fonduri, inainte de a aplica online conform normelor.
    Marius Ghenea.

  6. Domnul Ghenea,

    Sincer va spun am o nelamurire, si sper ca cititorii blogului sau chiar Dumneavoastra ma ajutati cu un raspuns:

    pe Conso.ro scrie:

    “Conditii la cheltuirea banilor

    Cei 10.000 euro nu pot acoperi decat cel mult 50% din valoarea proiectului. Banii sunt acordati prin intermediul Agentiei pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru IMM si vor acoperi cheltuielile eligibile precum plata salariilor sau achizitionarea de echipamente, pe baza de factura… ”

    Nelamurirea mea este daca eu personal investesc 1000 de euro pot sa befeficiez maxim de 1000 euro de la stat?

    Va multumesc anticipat pentru raspuns,
    Istvan

  7. Post
    Author

    Din cate am inteles eu, e vorba despre o suma maxima de 10 mii euro, insa poate fi si o suma mai mica. Problema este ca, aceleasi formalitati si obligatii vor fi implicate si la o suma mai mica, deci apare o intrebare cu privire la eficienta programului de finantare, la valori foarte mici, de ordinul 1000 euro.

  8. Multumesc,

    Intrebarea consta mai mult pe ideea daca trebuie sa detin 10000 de euro pentru o obtine 10000 de euro. 🙂

    Din pacate cred ca da.

    Oricum, eu estimez costuri de maxim 6-7000 de euro. Dar si cu suma respectiva inca am probleme.

    Sa speram in credite.

  9. Nu, nu trebuie sa ai tu 10000 euro. Si nici macar garantii proprii.
    Citind normele de aplicare:
    – 10000 ajutor de stat
    – maxim 100.000 euro credit bancar, garantat astfel:
    – 80% fondul nat. de garantare
    – 20% garantat cu investitiile din cadrul proiectului (conditie impusa de stat bancilor partenere la proiect)

  10. Va salut pe toti cei care postati si comentati acest subiect.
    O sa imi exprim in randurile urmatoare, opinia mea, dupa ce am citit din monitorul oficial.
    O sa folosesc un limbaj lejer, rugand ca la final sa ma corectati acolo unde gresesc.
    Tu faci un plan de afaceri, gandesti o afacere si te gandesti ca ai nevoie sa zicem de o suma de bani ca sa o pui pe picioare
    Statul vine si spune: Iti dau cel mult 50 % din valoarea sumei pe care o vrei, atentie, maxim statul iti poate da 10.000 de euro cu conditia ca tu sa faci dovada cofinantarii.
    Tu trebuie sa vii cu niste bani in afacerea asta, si atunci statul iti mai propune ceva : Statul ofera o garantie imaginara ca tu sa poti lua un credit , dar ATENTIE, iti da o garantie de 80% din valoarea creditului, garantand cu maxim 80.000 de euro, iar de restul de 20 % trebuie sa ii pui tu baiete , garantie.
    Si banii astia pe care ii iei credit, te prezinti in fata statului si zici uite, am cofinantarea . Si el zice. bun, eu iti dau maxim 50% din planul tau de afacere, iti dau un 10.000 de euro maxim.
    Si cum nu te lasa asa usor, cu un credit si garantia pe care ai pus-o , mai pune niste conditii
    .2 salariati pe perioada nedeterminata, 50 % reinvestitie, rapoarte si explicatii la diferite organe ale statului.
    Bun dupa ai 3 ani in care sa iti faci”miscarile”
    Apar apoi conditii interesante..
    ” calitatea de microintreprindere aparatinand intreprinzatorului debutand se pierde prin efectul legii”
    1. la data de 31 dec a anului in care se implinesc 3 ani de la data inregistrararii
    2, daca dupa ce te verifica organele statului si descopera neregului
    3. daca ai restante de achitat de depasesc 45 de zile
    si 4. daca cifra de afaceri pe anul in curs a atins 500.000 de euro. Cand ai atins acel prag, esti pus la taxe…
    Facilitiatile acordate prin program se considera acordate necunvenit..si se recupereaza potrivit legii
    si ultima conditie este” cand este executata garantia acordata..”
    Adica statul vrea ca tu sa reinvestesti sa platesti angajati, dar nu -l intereseaza de unde faci rost de bani sa platesti imprumutul, nu-l intereseaza sa mai mananci si tu.Daca nu poti achita imprumutul, te intoarce statuul cu fundul in sus si iti da bataie la fund zicandu-ti, baiete ai tu datoria aia, dar mai da-mi si mie aia 10.000 de euro inapoi.
    Eu unul prefer, sa “respect” legile statului si sa ii gasesc scaparile putand sa ies in avantaj fata de el, decat sa il am ca partener intr-o afacere.
    Mai ales tinand cont de variatiile de “temperatura” la nivel legislativ

    In speranta ca nu veti fi”furtunosi” si veti accepta o idee spusa cu glas tare, va doresc succes!

    Cu stima,
    Tiberiu M.

  11. Post
    Author

    Tiberiu,
    O mare parte a rationamentului tau este corecta, dar faci o greseala destul de importanta in ceea ce priveste “reinvestirea profitului”, care este intr-adevar solicitata prin program la minim 50% din total in primii 3 ani. In realitate insa, statisticile arata ca marea majoritate a startup-urilor mici, IN ORICE TARA DIN LUME, reinvestesc in companie intre 80% si 100% din profit in primii trei ani, FARA SA II OBLIGE NIMENI. De ce fac asta? Pentru ca sunt antreprenori care inteleg un lucru simplu, anume ca un business de succes, sanatos, pe termen lung, se face punand inapoi in afacere banii castigati, NU bagand acei bani in buzunar si cheltuindu-i ineficient. Daca tu visezi la un business din care sa scoti banii ca de la ATM, cred ca trebuie sa te mai gandesti. Asa ca respectiva cerere a programului de finantare nu mi se pare deloc excesiva, este absolut normala…

  12. Nici pe departe nu am exclus ideea reinvestirii. Nici nu vreau sa ma ating de acest subiect, de a reinvesti profitul. Aici au aparut cele mai mari greseli la multe afaceri pe care le-am “privit”. Intotdeauna trebuie reinvestiti banii pentru a putea continua, e ca si un drum unde faci cate un km si mai ai nevoie sa mai investesti sa mai faci un km si tot asa…
    Pana la urma, un business e ca un copil, pe care il cresti si il ajuti sa se dezvolte pana in stadiul in care isi “poarta singur de grija”, dar mereu cu un ochi la el, pentru a-l feri de “necazuri si accidentari” .E important sa creezi active si nu sa fii muncitor direct. (ceea ce dvs. cunoasteti si reusiti sa realizati)

    Opinia mea, facea trimitere la Art 9.lit d din m.of.

    Invat din “front”direct principiile unui business, si imi pastrez mereu loc sa adaug si alte cunostinte.
    Un salariat va munci doar pentru salariu, dar exista o persoana care va sta noptile si va gandi strategii, va verifica munca celorlalti da a fost realizata corect si de multe ori se intampla sa isi ia ultimul salariul, avand mereu intentia ca productivitatea in business sa fie indeplinita si corect stimulata.

    Cu stima,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *