Fondul 3TS Catalyst, investitii in proiecte IT

2011-04-28 11:19:15
|
Marius Ghenea - Fondul 3TS Catalyst, investitii in proiecte IT

Am participat ieri la conferinta organizata de fondul de investitii 3TS in care a fost prezentat fondul 3TS Catalyst
Romania, un fond cu o capitalizare estimata la 30 milioane de euro, care va investi in urmatorii ani in Romania, in principal in proiecte IT/online. E vorba de fapt despre o parte din fondurile alocate Romaniei prin initiativa Jeremie (un acronim mai mult sau mai putin corect dupa Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises), care vin prin Fondul European de Investitii (EIF), alaturi de care 3TS va mai atrage si alte fonduri. Vor fi finantate intre 10 si 15 proiecte in urmatorii 3-4 ani, cu sume intre 100-200 mii euro si mergand pana la peste 2 mil. euro pe proiect (palierele de investitii sunt relativ largi, dar probabil majoritatea proiectelor vor fi de fapt in jurul sumei de 1-1.5 mil euro, in realitate). Pentru antreprenorii cu proiecte IT existente (adica business-uri existente) care cred ca ar avea nevoie de o astfel de investitie si sunt pregatiti pentru a primi o astfel de investitie, ar putea fi o idee buna sa contacteze fondul 3TS Romania. Jeremie este o initiativa interesanta si despre care cred ca ar merita sa vorbim mai mult deoarece odata cu Jeremie, este practic prima oara cand Uniunea Europeana recunoaste implicit esecul substantial al metodelor traditionale de alocare a fondurilor europene nerambursabile catre mediul privat, deoarece in lipsa unui management profesionist de tipul celui dintr-un fond de investitii, ca si de un risc real asumat pe banii proprii ai unui astfel de fond, fondurile europene s-au acordat pana acum doar pe criterii birocratice si nu pe criterii de performanta (si uneori, nu doar in Romania, chiar pe baza de coruptie). Cu Jeremie, teoretic cel putin (program abia incepe in Romania, desi formal el e disponibil de vreo 3 ani), alocarea acestor fonduri va fi facuta pe criterii obiective de evaluare profesionista a afacerilor, ca si pe baza unor estimari realiste ale randamentului si performantei viitoare a companiilor din portofoliu.

Comments 6

  1. Modul in care UE a gestionat acesti bani pana acum este unul din elementele principala care ma face sa cred ca modelul american are mai multe sanse sa domine piata mondiala pana la urma pe termen lung.

  2. Post
    Author

    Iti dau partial dreptate, dar sa stii ca si la Statele Unite au numeroase moduri birocratice si uneori ineficiente de a cheltui banii publici (pornind de la earmarking si mergand pana la modul cum se atribuie, chiar si la ei, banii pentru proiecte de infrastructura ale administratiilor locale).

  3. Pingback: VentureConnect – Third Edition in June 2011 | Venture Connect

  4. Am vazut ca majoritatea fondurilor se adreseaza proiectelor care au nevoie de o investie de cel putin 10.000 de euro (100.000 de euro in cazul Jeremie).
    Ce solutii exista pentru proiectele care au nevoie de o investitie mai mica, de doar cateva mii de euro?
    Pentru ca sunt si idei foarte bune pentru un start-up care nu necesita sume mari.
    Aveti sugestii?
    Multumesc.

  5. Post
    Author

    Pentru Lucian: la sume foarte mici, cred ca solutiile trebuie sa fie din zona mai putin formala (cei 3P, bootstrapping, niste avansuri de la clienti, un termen de plata de la furnizori, bartere cu produsele sau serviciile oferite, etc.). Pentru mai multe detalii, consulta te rog capitolul de finantare a unui start-up antreprenorial din cartea mea, Antreprenoriat, drumul de la idei catre oportunitati si succes in afaceri.

  6. Pingback: Inchis pentru inventar - seceleanu.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *