Lectia Antreprenoriatului

2011-04-26 16:17:00
|
Marius Ghenea - Lectia Antreprenoriatului

Un frumos articol editorial despre antrepenoriat, semnat de Cristian Nacu, a aparut azi in Capital.ro. Cristi este partener la Enterprise Investors, cel mai mare fond de tip private-equity din intreaga regiune central si est-europeana si conduce de asemenea Asociatia Fondurilor Private-Equity si Venture-Capital din sud-estul Europei. Iata un extras din articol care mi se pare in acelasi timp inspirational, dar si extrem de realist: “Viitorul acestei țări stă în curajul cât mai multor oameni de a începe o afacere adevărată pe cont propriu. Identificând un produs sau un serviciu care să fie util și care să satisfacă o nevoie reală din piață, putem să reducem dependența de un stat care face tot mai greu față nevoilor societății. Întreprinzătorii de succes trebuie prețuiți și făcuți cunoscuți.” Articolul integral, aci.

Comments 7

  1. Multumesc ca ati postat informatiile acestea.

    Cautam o lista cu fondurile active in SEE si Directorul asociatiei e exact ce-mi trebuie.

    Plus, SEEPEA organizeaza o intalnire anuala. F. interesant.

  2. Post
    Author
  3. Un articol interesnat.
    “cred cu tărie că toți cei ce s-au aventurat în această perioadă să-și deschidă o afacere cât de mică au învățat enorm.”

    Si noi (sotia si eu) suntem la inceput de drum cu afacerea noastra, si chiar ca inveti foarte mult … .

    Cel mai mare dezamagire insa este pozitionarea statului fata de firmele noi, sau de oameni care incearca ceva: nu prea te sprijina.

    “mulți refuză să se mai întoarcă la un job stabil, chiar dacă uneori ar câștiga mai mult decât în propria afacere antreprenorială. Au descoperit farmecul independenței și nu s-ar mai întoarce la un șef nici în schimbul unei așa-zise stabilități financiare.”

    Corect:).

  4. Draga Marius,

    anul acesta mi-am deschis si eu o firma, un SRL-D prin programul de stimulare al tinerilor. Si voi incepe activitatea intr-un domeniu pe care il cunosti bine si din care te-ai retras temporar ” o cafenea de mall”. In toamna se va deshide un nou centru comercial in oras si mi s-a parut o buna oportunitate de business. Am si semnat contractul pentru spatiu, am depus si planul de afaceri pentru programul cu 10000 Euro de la stat (aici sunt un pic sceptic de reusita, comercializarea bauturilor nu e un domeniu prea agreat), am facut si un credit, toate sunt pe rol.
    Acest pas l-am facut cu toate ca am un job stabil de middle management intr-o multinationala.
    E o investitite initiala mare, riscuri mari, dar sunt increzator in propriile forte si voi reusi, si voi merge mai departe indiferent de ce se va intampla.

    Daca imi ies planurile ne vedem la Arena leilor pentru dezvoltarea unui lant 🙂

  5. Post
    Author
  6. Eu nu am primit un sut in fund si am inceput noua afacere ci o scurta perioada am mers in paralel mai ales ca in 1998 termenul de regim hotelier nu era foarte cunoscut la noi. Dupa 2 ani am considerat ca trebuie sa renunt la primul job avut inca din timpul liceului unul `cool` in anii 94-99 acela de DJ radio si sa ma concentrez pe afacerea inceputa in 98.

    Consider ca Statul daca doreste sa ajute economia trebuie sa se implice cit mai putin si sa ne incurce cit mai putin. Legi simple si clare fara intrepretari si portite de scapare dar daca esti prins ca ai functionat pe `linga` lege sa fi sanctionat drastic chiar cu posibilitatea de a nu mai conduce sau detine o firma.

    Dupa parerea mea statul ar trebui sa se ocupe de : educatie, sistemul sanitar si social prin incurajarea muncii nu prin incurajarea statului acasa, investitii in infrastructura. Avem nevoie de manageri nu de politicieni care avind un mandat scurt se gindesc cum sa isi asigure viitorul familiei. Din ca apare prin presa se pare ca nici nu mai stiu cum se ne fure asa de inteligenti sint.

    Cum este sa fi propirul sef unii isi imagineaza ca te scoli pe la 11 pierzi vremea pina la 13 muncesti putin si seara esti liber. Eu as vrea sa fie asa dar nu prea se poate si in plus lumea crede ca daca esti propirul sef dai ordine si nu muncesti. Tragedia pentru multi este ca fara munca nu se poate.

    De ce imi place sa fiu propriul sef :

    – cind eram mic si citeam in presa ca Job ul ideal este atunci cind muncesti cu placere si nu cind te gindesti cite ore mai am sa plec acasa

    – pot invata in fiecare zi prin munca pe care o fac, pot experimenta, iar fiecare mutare gresita ma obliga sa ma perfectionez si sa corectez greselie facute

    – chiar daca suna ciudat imi place sa imi servesc clientii cu zimbetul pe buze si sa ii respect in fond fara client nu ar merge afacerile

  7. Post
    Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *