Primesc frecvent mesaje e-mail cu acest titlu sau in orice caz, cu aceasta idee in continut: oameni care au idei (ca si noi toti, de fapt) dar care cred cu tarie in valoarea unei idei “geniale”. Multi dintre ei sunt de fapt persoane care nu sunt dispuse sa mearga mai departe, fie din lipsa de vointa, fie pentru ca le lipsesc abilitatile necesare pentru a pune in practica acea idee, fie din ambele motive, combinate. Pentru ca dincolo de idee, pentru a realiza ceva, e nevoie de fapt de foarte multa munca, sau asa cum spunea Edison insusi, “1% inspiratie si 99% transpiratie”. E greu sa crezi ca vei realiza ceva, vreodata, doar cu acel 1% pe care, poate, il reprezinta ideea. Si totusi, multi dintre noi traim in continuare cu aceasta iluzie. Iata de ce, prima regula este din punctul meu de vedere sa intelegem ca mitul “ideilor geniale” pentru afaceri antreprenoriale este fals. O idee in sine nu valoreaza nimic. Nici Google nu a inventat motorul de cautare, nici Apple nu a inventat telefonul mobil sau tableta PC si nici Facebook nu a inventat reteaua sociala, toate aceste companii (si multe altele) au folosit idei existente in piata, dar le-au implementat mai bine, s-au diferentiat, au gasit structurile de finantare potrivite si au reusit sa aiba succes. Cu siguranta, au existat, la diverse momente de timp, si idei complet noi, chiar revolutionare, care au schimbat modul nostru de a trai, de a face business, de a ne dezvolta. Dar acest lucru se intampla extrem de rar, in plus chiar si acestea au avut nevoie de acei 99% de munca, pentru a deveni realitate. Si, nu de putine ori, cei care au venit primii pe piata cu o idee, nu au fost neaparat cei care au avut succes. Revin la exemplul de mai sus, cu motorul de cautare al lui Google: cine mai stie acum de AltaVista sau de W3Catalog?
Zilele trecute, un tanar mi-a trimis un mesaj despre o idee “geniala” legata de un site de cumparare in grup (gen Groupon). Evident, nici aceasta idee de group-buying/social-shopping nu este noua, sunt probabil cateva mii de oameni in Romania care se gandesc chiar acum impreuna cu noi la aceasta idee (acum noua luni erau poate doar cateva sute de asemenea oameni, dar oricum, nu era nici atunci o idee unica). Sunt deja peste 50 site-uri de acest tip pe piata romaneasca (in SUA social-shopping exista demult, Groupon nu a fost primul jucator pe aceasta piata). Sa ne imaginam acum ca toate aceste mii de oameni sunt frustrati ca nu au facut ei aceasta afacere minunata, sunt la fel de convinsi cu totii ca “au avut o idee geniala”. Nu cumva incepem sa traim intr-o lume ireala, in care confundam niste vise/idei cu niste afaceri adevarate?
Nu in ultimul rand, trebuie sa intelegem, si in acest caz dar si in altele similare, ca dintre cele 50 de site-uri romanesti care fac aceasta activitate acum, probabil mai mult de jumatate vor iesi din business in primii 2 ani (si vreo doua treimi din ele in urmatorii 2 ani). Cu alte cuvinte, simplul fapt ca vedem cum apar aceste site-uri “ca ciupercile dupa ploaie” nu este o garantie a profitabilitatii/viabilitatii acestor afaceri. Dimpotriva, barierele de intrare pe piata cresc in acest conditii, insa chiar si unele dintre site-urile care au intrat deja, ar putea ramane in timp mult sub aceste bariere ridicate (respectiv vor iesi din business). Am scris recent si un alt subiect pe tema social-shopping, in care analizez implicatiile lansarii Facebook Deals pe aceasta piata deja destul de aglomerata, il puteti citi aici.