Start-up-uri lansate prea devreme!

2011-05-09 15:11:12
|
Marius Ghenea - Start-up-uri lansate prea devreme!

Intamplator, in timp ce azi publicam articolul anterior cu privire la “idei geniale” (de fapt la ideea ca eu nu cred in asa ceva), am aflat despre articolul lui Alex Goaga din Wall-Street, “8 start-up-uri lansate prea devreme”. Cred ca putem gasi mii de start-up-uri lansate prea devreme (sau uneori prea tarziu!), insa selectia Wall-Street este foarte buna, pentru ca exemple ca Ask Jeeves (motor de cautare), DodgeBall (social-media bazat pe geo-locatie) sau SixDegrees (site de socializare) sunt extraordinare pentru a demonstra ca multe afaceri nu pot fi lansate decat “la timpul lor”. As mai adauga inca un exemplu care mi se pare absolut fabulos: putina lume mai stie azi ca Microsoft a lansat o tableta PC cu multi ani in urma, mai ales dintre cei tineri (Bill Gates a prezentat conceptul de “tablet PC” inca din anul 2001). Proiectul a fost un esec pentru ca ecosistemul nu era inca pregatit: nu exista acces broadband mobil si nu existau sisteme de operare pregatite pentru acest mediu, dar nici continut optimizat pentru asa ceva. Si iata cum marsaluieste acum victorios Apple cu aceasta idee care nu mai e noua de cel putin un deceniu!

Comments 3

  1. mda.. daca nu am lua in calcul proiectul din 1980 al lui Apple http://designmind.frogdesign.com/blog/from-the-archives-frog-s-early-apple-tablet.html o vers al lui Newton tot de la Apple, tot din anii ’80 http://www.gizmodo.com.au/2010/01/the-story-behind-apples-newton/

    si termin cu un citat din Gates, Bill Bates de prin anii ’90:
    “[The competition] can be taken. But the only way we’re going to take them is to study them, know what they know, do what they do, watch them, watch them, watch them. Look for every angle, stay on their shoulders, clone them, take every one of their good ideas and make it one of our good ideas.”
    citat Paul Allen (co-fondator Microsoft) Idea Man: A Memoir by the Cofounder of Microsoft http://www.amazon.com/Idea-Man-Memoir-Cofounder-Microsoft/dp/1591843820/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1303753095&sr=8-1

  2. Post
    Author
  3. Alta tentativa in prezent este conceptul de automobile electric. Cand ecosistemul va fi pregatit (pretul petrolului urias, mania eco la apogeu, baterii mai performante si statii de reincarcare la discretie) atunci o sa vedem pe viu o explozie a vanzarilor automobilelor electrice. Pana atunci nu putem decat sa analizam tentativele hibride si care concept electric se bucura de o atentie mai mare la showuri. Asta daca dorim sa facem o mica investitie cand o sa se declanseze si acest boom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *