Crima de lezmajestate

2011-06-30 16:57:57
|
Marius Ghenea - Crima de lezmajestate

Carol I, calare, stapaneste din nou, din fericire, peste Piata Palatului din Bucuresti. O reparatie tarzie dar necesara pentru o tara care pare sa nu stie in continuare a-si cinsti istoria si simbolurile. De fiecare data cand conduc pe Calea Victoriei, ma simt putin mai bine ca sunt roman, atunci cand vad acea statuie, care ar fi trebuit sa stea intotdeauna acolo. Ma intreb totusi cum se rasuceste Carol Intaiul in mormant, cand aude insultele pe care toti ignorantii si netotii le-au adresat Monarhiei Romaniei, in ultima saptamana. O institutie care a creat Romania moderna si a pus-o pe harta Europei. Stim foarte bine care a fost situatia in perioada diverselor Republici, atat in cea zisa Populara, cat si in cea zisa Socialista, cat si in cea noua, de dupa Revolutie. Stim foarte bine, daca ne gandim putin mai atent, ca Romania ar fi o tara mult mai valoroasa, mai europeana, mai stabila, mai democratica, daca ar reveni la Monarhie Constitutionala. Stim de asemenea ca acest lucru nu mai este posibil. Si atunci, de ce mai scurma trecutul, in cautare de scandal, indivizi care n-au intrat in viata lor intr-o biblioteca pentru a citi un tratat serios de istorie (acolo unde, chiar si pe vremea comunistilor, am putut invata istoria adevarata a Romanilor)? Cine a decretat ca trebuie sa facem acum un rechizitoriu al Monarhiei sau al Majestatii Sale Regele Mihai I de Romania? Dupa “condamnarea comunismului”, urmeaza cumva si “condamnarea Monarhiei”, ca sa nu mai intelegem chiar nimic din istoria noastra? Din fericire, indiferent de simpatii sau antipatii politice, am vazut in ultimele zile cea mai mare parte a formatorilor de opinie din Romania luand o pozitie corecta fata de aceasta incalificabila crima de lezmajestate. Insa pana la urma, situatia ramane tot ca in proverbul cu “un prost arunca o piatra in balta si o suta de intelepti se straduiesc sa o scoata”. De cate ori ne vom mai chinui sa scoatem, pentru toti prostii, pietrele de pe fundul baltii?

Comments 18

  1. off topic: iar au inceput sa bage reluari la arena leilor? cam putin a tinut sezonul… 🙁 cand o sa apara episoade noi?

  2. Post
    Author

    Este deja 1 iulie si toate televiziunile trec la grila de vara, de “vacanta”, acesta este motivul pentru care si Arena intra cu reluari. Episoade noi vor reincepe, cel mai probabil, de la 1 septembrie (dar nu cunosc exact grila televiziunii, asa ca iti recomand sa o verifici din nou la finalul verii).

  3. “Suma inteligentei pe planetã este constantã, însã populatia se aflã în continuã crestere.” (Axioma lui Cole).

  4. “acest lucru nu mai este posibil”?
    Este posibil, dar poate vrei sa spui ca are o probabilitate mica de realizare; poate ca da, poate ca nu; in orice caz mie aceasta probabilitate mi se pare a fi in crestere – ce zici de o reformulare de genul “nu este inca posibil?”

  5. Post
    Author

    Cand am spus “nu mai este posibil”, am dat intr-adevar dovada de putin fatalism mioritic. Cred ca ce voiam sa spun este ca o asemenea revenire la Monarhie (care, in mod constitutional, nu a fost de fapt niciodata abrogata!) nu s-ar putea face decat cu un referendum si, in ciuda a ceea ce probabil gandeste o minoritate educata, marea masa a populatiei nici nu vrea sa auda de asa ceva. Si nu e o problema care sa se rezolve cu schimbarea generatiilor, pentru ca tanara generatie chiar nu mai stie nimic despre monarhie, deci nu o va vedea ca pe o solutie…

  6. dupa experienta din comisia unei sectii de votare din cj, de anul trecut, mi-e greu sa cred ca se va schimba ceva curand… din pacate

  7. Sunt revoltata. Revoltata ca tara mea, pamantul acesta frumos si bogat, e populat in cea mai mare parte de indivizi care au fost in stare sa contribuie la realegerea unor monumentale exemple de nesimtire, de tupeu si de prostie.
    Mark Twain: “E mai bine sa taci din gura si sa-i lasi pe ceilalti sa creada ca esti un prost, decat sa vorbesti si sa inlaturi orice indoiala.”

  8. Superb scris.Dureroasa realitate.Ganditi si reactionati
    extrem de rapid,inteligent,modern,in multiple domenii.
    FELICITARI !

  9. Post
    Author
  10. Aveti curaj sa luptati impotriva prostiei,de la nivel inalt,impotriva prostirii(imens tupeu),a romanilor.
    Speram ca nu v-ati gandit numai la viitorul lui Mario,
    care poate studia si trai “afara”,spre deosebire de noi.
    Ganditi-va si la viitorul altor copii,in pericol de a fi
    condusi,spre “succesuri” de odraslele actualelor lichele.
    In multe domenii ( un mic ex. “Arena leilor” ) vi se solicita decizii finale,dovada potentialului si datoriei
    de a va asocia cu alti superdotati(inclusiv sau mai ales in politica) pentru a lua decizii la un nivel mai inalt.

  11. Va citesc articolele de pe blog constant si va multumesc dar la acest articol chiar nu puteam sa ma abtin de la comentarii mai ales la fraza –
    “acolo unde, chiar si pe vremea comunistilor, am putut invata istoria adevarata a Romanilor”
    Chiar asa se permitea si numele Basarabiei sa o pronunti in public si prin universitati sa vorbesti si de ocupatia sovieto-comunista de la 28 iunie 1940… sa fim seriosi!

    Eu am facut U.N.A.T.C. “I.L. Caragiale” si anume Facultatea de Film. Fiind nascut la Chisinau tot timpul am fost intrebat si iarasi intrebat despre COMUNISTII CRIMINALI si cum cred ca A FOST CEDATA BASARABIA samd. Mi-au fost recomandate trei documentare despre Pactul Ribbentrop – Molotov si anume unul facut de francezi ,unul de germani si unul romanesc. Am facut un mic montaj si l-am prezentat profesorului Mircea Ciocaltei care mi-a recomandat aceste documentare si care este un sustinator al monarhiei constutionale. Au inteles imediat din micul montaj ca REGELE MIHAI A TRADAT !!!

    NU TREBUIA SA IL CHEME PE ANTONESCU(care a fost un mare sustinator al reginei Maria si a respectat tot timpul casa regala,ca sa nu mai vb ca ajuns prin curaj si deminitate de la simpu soldat la general) in timp ce dupa usile biroului regal se afalu 2 agenti rusi comunisti veniti special de la Moscova pentru al aresta.Chiar daca a fost amenintat ca vor fi omorati mii de studenti daca nu il da pe Antonescu si daca nu semneaza demisia, trebuia sa se gandeasca ca oricum va fi trimis in exil la Londra si ca CEL MAI IMPORTANT vor avea de suferit sute de mii de basarabeni deportati in Siberia,alte zeci de mii impusccati pentru ca au facut parte din armata romana si multe si multe alte zeci de mii de victime in timpul U.R.S.S.-ului.
    Sa zicem ca oricum aceste victime existau dar CEDAREA BASARABIEI ESTE UN ACT DE TRADARE FATA DE MILIOANE DE ROMANI DE DINCOLO DE PRUT !!!

    RECOMAND – http://www.blog-pentru-basarabia.ro/cu-71-de-ani-in-urma-constantin-argetoianu-despre-cedarea-basarabiei-653/

  12. Post
    Author

    Pentru Constantin: am 43 de ani, eram in anul 3 de facultate la Revolutie, deci cred ca pot sa vorbesc in cunostinta de cauza despre ce se putea studia in acea perioada de dinainte de 1989. Eu nu am spus ca aceste lucruri se dezbateau la tribuna publica in perioada comunista, ci doar ca informatiile erau disponibile (in carti, in biblioteci, etc.), pentru cine voia sa le studieze. Felicitari pentru initiativa ta de a face acel montaj, dar se pare ca nu prea stii mare lucru despre perioada respectiva, iti recomand si tie, cu caldura, sa intri intr-o biblioteca si sa cauti niste carti despre acea perioada. De exemplu, Maresalul Antonescu NU a pornit de la “simplu soldat”, cine ti-a spus prostia asta? Era dintr-o familie de militari de cariera si a facut Scoala Militara la Craiova, la Iasi, scoala de Cavalerie si apoi a absolvit cea mai prestigioasa scoala militara europeana, cea de la Saint-Cyr. Dupa care a imbinat diplomatia cu cariera militara (a fost atasat militar la Londra si Paris). Iar un rege nu “demisioneaza”, ci abdica. Iar Basarabia a fost pierduta in 1940, cand rege era Carol II, orice s-a intamplat ulterior nu a mai putut schimba aceasta nenorocire abatuta asupra Romaniei. Pari sa crezi in continuare in tot felul de legende, doar pentru ca suna mai frumos decat adevarul. Am lasat comentariul tau, desi este plin de informatii false, doar pentru ca am convingerea ca l-ai scris cu bune intentii. Oricum, ceea ce am vrut sa spun eu este tocmai faptul ca nu putem noi sa judecam istoria dupa cum ne trece prin cap sau dupa ce am aflat de la un prieten. Eu nu am spus niciodata ca Mihai a fost un erou, nu am spus nici ca a tradat, pur si simplu am incercat sa pun intr-o perspectiva corecta monarhia Romaniei.

  13. Da aveti dreptate “Răspunsul românesc la ultimatum” de la 28 iunie 1940 a fost in timpul Regelui Carol al II-lea al României.
    “Două luni mai târziu regele Carol al II-lea a abdicat (pentru a patra și ultima oară) în favoarea fiului său Mihai I și a părăsit țara.”
    Iar pe Pe 23 august 1944 “regele Mihai I a organizat o lovitură de stat, îndepărtându-l de la putere pe mareșalul Antonescu.”
    “Pe 6 martie 1945, regele Mihai a fost silit de sovietici să accepte guvernul dominat de comuniști al doctorului Petru Groza, iar în decembrie 1947 a fost silit să abdice și să părăsească țara. ”

    Sursa – http://ro.wikipedia.org/wiki/Ocupa%C8%9Bia_sovietic%C4%83_a_Basarabiei_%C8%99i_Bucovinei_de_nord

  14. Am avut NOROCUL sa avem doi regi competenti, anume Carol I si Ferdinand (care spre rusinea noastra ca natie nici macar nu erau romani, am cersit pe la curtile regale europene pentru un rege, dar asta e alta poveste). Doar acesti doi regi (din 4) au ridicat statutul Romaniei pe plan international, punand interesele tarii pe primul loc (mai presus chiar decat legatura de familie, un exemplu concret, momentul in care regele Ferdinand a declarat razboi Germaniei, tari sale natale). Dar circul cu Carol al II-lea (care nici macar nu ar merita titlul de rege al Romaniei) a fost pur romanesc (se pare ca sangele, seriozitatea si educatia nemteasca deja se diluasera destul de mult). Cat despre regele Mihai, istoria a fost un pic dura cu dansul, nu este deloc usor pentru un tanar de 18 ani sa conduca o tara pe timp de razboi (mondial). Rolul sau in istorie a fost oarecum limitat datorita conjuncturilor nefavorabile care l-au impiedicat sa-si arate potentialul si calitatile. (2 bile albe – 1 bila neagra – 1 bila gri).
    Sincer sa fiu nu am aprofundat asa mult istoria Romaniei ca dumneavoastra, sunt mai degraba pasionat de istoria universala dar am o intrebare: 2 mandate de cate 5 ani fiecare cu persoana care ne conduce la momentul de fata sau o domnie de 30-40 de ani sub un monarh cu trasaturile lui Carol al II-lea? Din pacate nu exista garantia ca vor urca pe tron regi precum Carol I sau Ferdinand iar riscul de 30-40 de ani/5-10 ani este mult prea mare. Un mic experiment pe care as fi bucuros sa il incerce Romania ar fi alegerea Principelui Duda ca presedinte al Romaniei pentru 2 mandate. Oricum din casa regala dansul ar fi mostenitorul la tron daca regele Mihai, doamne fereste, ar muri iar asta ar fi o buna metoda de a analiza competentele principelui. (da, stiu, basme de adormit copiii)
    Din pacate nu forma de guvernamant este problema si stim cu toti bine acest lucru. Credeti ca diferenta dintre romani si englezi sta in forma de guvernamant?

  15. Post
    Author

    Bogdan, e o analiza foarte buna, multumesc pentru comentariu. Diferenta dintre o republica si o monarhie constitutionala, ca si formula de stat, necesita o discutie mult mai ampla, pentru care nu este loc aici, din pacate. Insa trebuie sa retii ca rolurile sunt diferite, asa ceea ce incerci tu sa faci este o comparatie “mere cu pere” care nu functioneaza. Daca te referi la Carol II, pana in 1938 economia Romaniei si societatea romaneasca in general, s-au dezvoltat in mod continuu, chiar si in perioada domniei sale. Din pacate, 1938 este sfarsitul monarhiei constitutionale in Romania, Carol II impunand in acel februarie 1938 dictatura regala. De atunci incolo, pentru 52 ani, putem vorbi despre o succesiune de dictaturi in Romania (Antonescu si apoi comunistii). Nu cred ca in noul mileniu, o dictatura regala ar mai fi posibila in Romania (in scenariul putin probabil al revenirii Romaniei la monarhie). Asa ca nu ai de ce sa te temi de un nou Carol II, in schimb poti sa te temi sau macar sa te indoiesti de actualii conducatori ai Romaniei, ai destule motive…

  16. Marius, am aceeasi varsta ca si tine si sufar cand vad ca tanara generatie (16-25 ani) nu are habar de istoria moderna a Romaniei. Si intradevar, inainte de Revolutie, aveam acces la Biblioteca Centrala de Stat, unde gaseai aproape tot ce s-a publicat in Romania. Din punctul acesta de vedere Monarhia nu cred ca va mai reveni vreodata. Ce ma ingrijoreaza este ca vor fi alesi numai cei care vorbesc pe limba majoritatii needucate iar minoritatea educata va suferi in continuare si se va dilua cu timpul.

  17. Post
    Author

    Multumesc pentru comentariu, Cristian. Cred ca nici noi, generatia de peste 40 ani, nu am facut prea mult pentru a transmite mai departe aceste informatii corecte, ne-am luat cu alte treburi care pareau mai importante in plan personal (cel putin asa simt in ceea ce ma priveste), si e pacat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *